Naj leta ne bodo izgovor

Avtor: T. L.

Ko skrbimo za nam bližnjo osebo, ki se stara, ni dovolj, da pazimo, kakšno hrano vnese v telo in poskrbimo za dovolj telesnega gibanja. Ne smemo pozabiti namreč niti na zdravje dlesni in zob. 

Velikokrat je prav skrb za ustno votlino pri starostniki »potisnjena v ozadje« oziroma se nanjo med vsemi koraki osebne higiene kaj hitro zanemari ali pozabi. Ker pa je zdravje zob in dlesni povezano z zdravjem celotnega telesa, je pomembno, da starejše opomnimo, ali jim pomagamo, da skrbi za ustno votlino redno namenjajo čas in pozornost. 

Starostniki imajo pogosto težave v ustni votlini, ki obsegajo najrazličnejše težave, vse od suhih ust pa do parodontalnih bolezni. Ker pa je zdravje ustne votline povezano s splošnim zdravjem, je potrebno to vprašanje obravnavati z vso resnostjo: skrb za zobe in dlesni je pri starejših ljudeh pomembna, kot skrb za prebavo ali zdravje srca.

Zakaj je zdravje ustne votline pri starostnikih tako pomembno? 

Srčno-žilne bolezni

Raziskave so pokazale, da obstaja povezava med boleznimi dlesni in srčno-žilnimi boleznimi. Ohranjanje dobre higiene ustne votline je eden od dejavnikov v preprečevanju srčnega napada, možganske kapi in drugih bolezenskih stanj srca. Parodontalna bolezen dokazano povzroči ali pospeši srčno-žilne bolezni. Pri ljudeh s  parodontalno boleznijo je tudi tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni dvakrat večje.

Pljučnica

Pri starostnikih je slabo zdravje ustne votline povezano tudi s pojavom pljučnice, natančneje aspiracijske pljučnice. Dobra ustna higiena je eden od načinov, kako se borimo porti tem obolenju. Povzročijo jo bakterije, ki se kopičijo v ustni votlini in žrelu pri ljudeh z vnetjem obzobnih tkiv in ki jih starostni vdihujejo v pljuča. Skrb za ustno votlino je še posebej pomembna v domovih za ostarele, kjer nepokretni stanovalci ne morejo sami skrbeti za zdravje ustne votline. 

Sladkorna bolezen

Večina bolnikov s parodontalno boleznijo ima visoko tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Napredovala bolezen obzobnih tkiv lahko vpliva na sposobnost telesa za uporabo inzulina. Visoka raven krvnega sladkorja, ki je posledica sladkorne bolezni, lahko hitreje privede do vnetij obzobnih tkiv. Poleg rednih zobozdravstvenih pregledov lahko dobra ustna nega pomaga pri preprečevanju tega stanja.

Bolezni dlesni

Bolezni dlesni povzročajo zobne obloge in ostanki hrane na zobeh, tobak, nezdrave diete, slabo vgrajeni zobni mostički in slabo namešlene zobne proteze ter bolezni, kot so slabokrvnost, rakava obolenja in sladkorna bolezen. Zaradi bolezni dlesni lahko pride do izgube zob, posledično pa lhako vpliva na splošno zdravstveno stanje.

Suha usta

Suha usta lahko povzročajo uporaba različnih zdravil oziroma zdravljenj (denimo kemoterapija). Slina ohranja vlažnost ustne votline, kar ščiti zobe pred razpadom in regulira vnetni odziv ter nadzor nad bakterijami in glivičnimi kolonijami. Suha usta oziroa pomanjkanja sline lahko pomeni težavo za ohranjanje primernega zdravja ustne votline.

Stomatitis pod zobno protezo

Gre za vnetje ustne sluznice pod zobno protezo, ki se lahko pojavi zaradi sabo nameščene proteze, slabe higiene zob ali ustna kandidiaza.

Omejena skrb za ustno votlino: bolezni, zdravila, upad kognitivnih sposobnosti

Sama po sebi starost nima nujno negativnega vpliva na zdravje ustne votline. Drži pa, da nekatera bolezenska stanja (artritis) lahko ščetkanje in nitkanje zob otežijo ali celo preprečijo, na redno čiščenje ustne votline lahko nekateri starostniki pozabijo zaradi upada kognitivnih sposobnosti ali pa gre enostavno za posledico jemanja določenih zdravil. 

Nekaj hitrih korakov, s katerimi je mogoče v starosti vzdrževati zdravje ustne votline: ščetkanje zob in dlesni dvakrat dnevno in z zobno kremo, ki vsebuje fluorid ter uporaba zobne nitke enkrat dnevno; vsakodevno čiščenje zobne proteze, ki jo za najmanj štiri ure dnevno odstranimo iz ust (ne nosite je ponoči); opustitev kajenja in uživanje uravnotežene prehrane. Zaželeno je, da starostniki zobozdravnika obiščejo na vsake šest mesecev oziroma glede na potrebe tudi pogosteje.

Foto: Profimedia

PRAVILA NAGRADNE IGRE »Dentipur za ustno nego«

1. Organizator nagradne igre

Organizatorja facebook nagradne igre »Dentipur za ustno nego« sta Zavod Kinoks, medijska produkcija, Hudovernikova 4, 1000 Ljubljana, Slovenija (v nadaljevanju Kinoks) in podjetje Flegis d.o.o., Perhavčeva ulica 36, 2000 Maribor, Slovenija (v nadaljevanju Flegis).

Pošiljatelj nagrade nagrajencem je podjetje Flegis d.o.o., Perhavčeva ulica 36, 2000 Maribor, Slovenija.

Pravila nagradne igre določajo postopke in pogoje, pod katerimi lahko udeleženci sodelujejo v nagradni igri »Dentipur za ustno nego«, ki poteka na Facebook strani Revije za moje zdravje, ki jo ureja Zavod Kinoks. S pravili se je mogoče seznaniti na spletni strani http://www.revijazamojezdravje.si/novice/naj-leta-ne-bodo-izgovor.html

Nagradna igra ni povezana z družabnim omrežjem Facebook. Nagradna igra ni organizirana ali sponzorirana s strani Facebooka, omrežje Facebook v njej ne sodeluje, je ne prireja ali podpira. Facebook ne prevzame nobene odgovornosti v povezavi z nagradno igro. Prejemnika podatkov, ki jih prostovoljno posreduje udeleženec nagradne igre, ni Facebook, ampak sta to organizator in izvajalec nagradne igre.

 

2. Potek in pogoji sodelovanja

Nagradna igra poteka od 7. julija 2016 od 10.00 ure do vključno 14. julijaja 2016 do 10.00 ure na Facebook strani organizatorja nagradne igre Revija za moje zdravje, ki jo ureja Kinoks. Izmed sodelujočih bosta dva posameznika izžrebana in nagrajena. Vsak od nagrajencev bo prejel komplet tablet in gela Dentipur za hitro čiščenje protez ali ortodontskih aparatov. Prav tako v komplet sodi tudi Dentipur škatlica za shranjevanje in higiensko čiščenje. Nagradna igra poteka na ozemlju Republike Slovenije.

Pogoj za sodelovanje v nagradni igri je, da so udeleženci seznanjeni in se strinjajo z vsemi pravili nagradne igre. S sodelovanjem v nagradni igri udeleženec se šteje, da uporabnik sprejema pravila in pogoje sodelovanja v zvezi z nagradno igro. 

V nagradni igri lahko sodelujejo fizične osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki so registrirane v družabno omrežje Facebook in objavijo komentar z odgovorom pod objavo z nagradnim vprašanjem na Facebook strani Revije za moje zdravje. V nagradni igri lahko posameznik sodeluje večkrat, vendar lahko nagrado dobi zgolj enkrat.

Mladoletne osebe (mlajše od 18 let) morajo imeti za sodelovanje v nagradni igri predhodno pisno soglasje staršev ali zakonitih zastopnikov. V nagradni igri ne smejo sodelovati zaposleni pri organizatorju in njihovi ožji družinski člani. Organizator in izvajalec si pridržujeta pravico do dopolnitve in spremembe pravil nagradne igre ter se zavezujeta, da bodo vse spremembe objavljene na spletni strani Revije za moje zdravje igre http://www.revijazamojezdravje.si/novice/naj-leta-ne-bodo-izgovor.html

Sodelovanje v nagradni igri ni pogojeno z nakupom. Udeleženci nagradne igre sami krijejo vse morebitne stroške sodelovanja v nagradni igri (strošek dostopa do interneta, strošek prenosa podatkov,…). S sodelovanjem vsak nagrajenec soglaša z objavo osebnih podatkov v primeru, da je izžreban (ime, priimek, kraj bivanja).

Udeleženec izgubi pravico do sodelovanja v nagradni igri, če organizatorja ugotovita, da udeleženec ni izpolnjeval pogojev sodelovanja; je udeleženec sodeloval v nagradni igri v nasprotju s temi pravili; udeleženec ne želi izpolniti obveznosti v skladu s pravili nagradne igre; prijava udeleženca ni bila ustrezna.

Če nagrajenec ne sprejme pravil nagradne igre in pravil za prevzem nagrade, do nagrade ni upravičen. Nagrada ni prenosljiva in ni izplačljiva, prav tako je ni mogoče z doplačilom zamenjati za kakršno koli drugo blago.  

Organizatorja si pridržujeta pravico, da nagrade ne podelita izžrebancu, če ugotovi, da je ta sodeloval v nagradni igri v nasprotju s temi pravili. V tem primeru se nagrada ponudi naslednjemu izžrebancu. S sodelovanjem vsak nagrajenec soglaša z objavo osebnih podatkov v primeru, da je izžreban (ime, priimek, kraj bivanja). Objava nagrajenca je predvidena najkasneje v roku 5 dni po izteki nagradne igre.

Udeleženci nagradne igre hkrati s pravili nagradne igre sprejemajo tudi pogoje in pravila Facebook skupnosti. Organizatorja ne prevzemata nobene odgovornosti za nespoštovanje pogojev uporabe Facebook skupnosti s strani udeležencev nagradne igre. Prav tako ne prevzemata odgovornosti za kakršnekoli posledice, ki bi nastale kot rezultat objave prispevkov na Facebook profilu organizatorjev nagradne igre.

 

3. Žrebanje in prevzem nagrad

V žrebanje bodo vključeni vsi odgovori, ki bodo napisani v komentar nagradne igre na Facebook strani Revije za moje zdravje do vključno 14. julija 2016 do 10.00 ure. Dva nagrajenca bosta določena z žrebanjem. Žrebanje bo potekalo 15. julija 2016 v prostorih organizatorja nagradne igre Kinoks v prisotnosti tričlanske komisije in ne bo javno. Pisni ugovori in pritožbe niso mogoči. Komisija bo dodatno izbrala tudi dva rezervna nagrajenca, ki bosta nagrado prejela, če prvotno izžrebana ne bosta v določenem roku posredovala potrebnih osebnih podatkov, se bosta nagradi odpovedala, ne bosta izpolnila vseh pogojev nagradne igre ali bosta glede na pravila izključena iz nagradne igre.

Izvajalec nagradne igre bo ime in priimek nagrajencev še isti dan objavil v komentarju v objavi pod nagradno igro na Facebook strani Revija za moje zdravje. Tako bodo nagrajenci obveščeni o  nagradi, ob tem pa bodo pozvani, da preko zasebnega sporočila na Facebook strani Revija za moje zdravje ali preko zapisanega elektronskega naslova posredujejo osebne podatke za prevzem nagrade.

V kolikor se kateri od dveh nagrajencev v roku treh dni (72 ur) ne javi, se nagrada podeli prvi od izžrebanih rezerv (nato drugi), ki bo imela na voljo tri dni (72 ur), da se na zgoraj opisani način odzove na obvestilo o nagradi. Če po preteku določenega roka nobena od izžrebanih rezerv ne posreduje osebnih podatkov, se nagrada ne podeli.

Navodila in prevzem nagrade bosta izžrebanca urejala v dogovoru z organizatorjem nagradne igre Flegis. Pogoj za prejetje nagrade so sporočeni podatki nagrajenca (ime, priimek, naslov, davčna številka).

Nagrajenci bodo nagrade prejeli na naslov, ki ga posredujejo organizatorjema. V kolikor nagrajenec ne dvigne nagrade in se nagrada vrne organizatorju nagradne igre se šteje, da se nagrajenec izrecno odpoveduje nagradi, na podlagi česar je organizator prost vseh obveznosti po tej nagradni igri in lahko nagrado uporabi za kakršenkoli drug namen, povezan s promocijo.

 

4. Uporaba in varstvo osebnih podatkov

Svoje osebne podatke organizatorjema nagradne igre posredujejo le nagrajenci, vsi osebni podatki pa bodo s strani organizatorjev nagradne igre varovani v skladu z veljavnimi predpisi o varovanju osebnih podatkov (Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in ne bodo posredovani tretjim osebam.

Sodelujoči v nagradni igri so seznanjeni in se strinjajo, da organizatorja nagradne igre njihove posredovane osebne podatke uporabljata in shranjujeta skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1).

Organizatorja lahko obdelujeta zbrane osebne podatke nagrajencev v Facebook nagradni igri za potrebe izpolnitve naročila, statističnega vzorčenja, anketiranja, prilagajanje in segmentacijo ponudbe, za raziskave trga, obveščanje o ponudbi, novostih in ugodnostih, obveščanje o poslanih pošiljkah, izvajanje usmerjenega ciljnega oglaševanja ter za pošiljanje drugega reklamnega gradiva.

Sodelujoči v tej nagradni igri organizatorjema dovoljujejo uporabo zbranih osebnih podatkov za namene kontaktiranja preko različnih komunikacijskih kanalov (na primer pošta, elektronska pošta in drugo). Navedene podatke lahko organizatorja obdelujeta za lastne potrebe do preklica privolitve posameznika oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu. V času upravljanja osebnih podatkov ima posameznik možnost vpogleda in ažuriranja podatkov v zbirki, ter lahko od obeh organizatorjev zahteva trajno ali začasno prenehanje uporabe njegovih osebnih podatkov oziroma izbris iz zbirke. To lahko stori s pisno zahtevo, ki jo pošlje na naslov obeh organizatorjev nagradne igre.

 

Ljubljana, 7. julij 2016


PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj