Luskavica – ali jo prepoznamo?

Avtor: prim. mag. Ana Benedičič, dr. med.

Luskavica (Psoriasis) je pogosta sistemska kronična nenalezljiva imunsko pogojena vnetna bolezen. Ker je genetsko pogojena, se lahko izrazi pri več družinskih članih. Pogosto se prvič pojavi ob delovanju spodbujevalnih dejavnikov iz okolja.

Med njimi so najpomembnejši okužbe z virusi in bakterijami, določena zdravila, mehanske poškodbe in suhost kože pa tudi psihogeni stres, kajenje in prekomerno uživanje alkohola. Pogostejša je ali pa ima težji potek tudi pri ljudeh s prekomerno telesno težo.

Na koži se luskavica najpogosteje kaže z rožnatimi odebelitvami kože v obliki plošč in bunčic (vulgarna luskavica s plaki), ki so pokrite s srebrno-belo luščečimi se oblogami. Plaki se lahko pojavijo kjer koli na telesu, pogosto pa so najbolj izraženi nad izteznimi deli kolen in komolcev, na zadnjici in nad trtico ter v lasišču. Lahko so posamični ali pa zajamejo obsežne predele kože. Na koži so redkeje mogoče tudi vnetne spremembe v predelu gub in v pregibih dimelj ter pazduh (inverzna oblika), gnojne spremembe (pustulozna oblika) ali prizadetost celotne površine kože (eritrodermična oblika).

 

prim. mag. Ana Benedičič, dr. med., specialistka dermatovenerologije SB Celje. Foto: osebni arhiv

Pri delu bolnikov z luskavico na koži so spremenjeni tudi nohti in različni sklepi, redkeje pa še zlasti ob težjem poteku bolezen izrazi na očeh ali kot luskavici pridružena bolezen drugih organov (npr. nealkoholna jetrna bolezen, metabolni sindrom, pospešen razvoj ateroskleroze s posledično zvečanim tveganjem za srčno ali možgansko kap). Luskavica na koži in sklepih pomembno vpliva na bolnikovo zdravje in kakovost življenja, pridružene bolezni pa imajo negativen vpliv tudi na dolžino življenja.

V zadnjih 10 letih je bil tudi v Sloveniji dosežen znaten napredek v obvladovanju luskavice težjega poteka na koži in sklepih, sodobna sistemska zdravila pa pozitivno učinkujejo tudi na sistemsko vnetje. Za zgodnejše prepoznavanje najpogostejše oblike luskavice v populaciji je lahko v pomoč vprašalnik, ki opozarja na znake luskavice v plakih. Ob odgovoru DA na vsaj 3 izmed 8 vprašanj je potreben posvet pri osebnem zdravniku; ta bo na osnovi pregleda presodil potrebo po zdravljenju in morebitnem posvetu pri dermatologu.

Objavo članka je omogočilo podjetje Novartis; v vsebino ni posegalo.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj