Kajenje škoduje očem in trajno (o) kvari vid

Avtor: Psychiatry Research, M. Š.

Če pokadite več kot 20 cigaret na dan, tvegate resne poškodbe vida, vključno z izgubo prepoznavanja barv in perifernega vida, ugotavlja ameriška študija, v katero so poleg nekadilcev zajeli tudi 71 ljudi, ki pokadijo največ 15 cigaret na dan in 63 tistih, ki jih pokadijo več kot 20.

Inštitucije, ki skrbijo za javno zdravje, ocenjujejo, da kadi desetina odrasle populacije, pri čemer jih petina boleha za boleznimi, ki so neposredno povezane s kajenjem, med njimi pa prevladujejo srčno – žilna obolenja. Zadnje ugotovitve kažejo, da bi bilo na seznam s kajenjem povzročenih bolezni potrebno uvrstiti tudi okvare oči ter slabšanje vida.

Kadilci slabše zaznavajo kontraste

Raziskovalci Rutgers University so iz izvedli študijo, ki je pokazala, da negativni učinki kajenja presegajo slabšanje zdravja srca in ožilja ter rakava obolenja, med katerimi prevladuje rak pljuč. 

Vanjo so zajeli skupino kadilcev starosti od 24 do 45 let, ki so sami zase priznali, da si brez cigaret ne predstavljajo življenja in tudi povedali, da nimajo nobenega namena opustiti kajenja. Ena skupina, v kateri je bilo 71 ljudi, je pokadila 15 cigaret na dan ali manj, druga, v kateri je bilo 63 ljudi, pa 20 cigaret ali večna dan. 

“Uživanje snovi z nevrotoksičnimi spojinami, kot so tiste v cigaretah, povzroča splošno izgubo barvnega vida.”

Zanimalo jih je, kako kajenje vpliva na vid: preiskovanci so sedeli 59 centimetrov stran od 19 palčnega monitorja s katodno cevjo, ki je predvajal vidne signale. Ugotovili so pomembne spremembe v zaznavanju redeče-zelenih in modro-rumenih tonov, kar kaže, da uživanje snovi z nevrotoksičnimi spojinami, kot so tiste v cigaretah, povzroča splošno izgubo barvnega vida. Izkazalo se je tudi, da imajo kadilci v primerjavi z nekadilci tudi manjšo sposobnost razlikovanja kontrastov.

“Kajenje zvečuje tveganje za degeneracijo makule.”

»Cigaretni dim je sestavljen iz številnih sestavin, ki so škodljive za zdravje, in zmanjšuje aktivnosti na področju možganov, ki procesira vid,« je pojasnil prof. dr. Steven Silverstein iz Univerze Rutgers, ki je vodil raziskavo. »Prejšnje študije so pokazale, da kajenje podvoji tveganje za degeneracijo makule. Nikotin škoduje vaskularnemu sistemu in poškoduje krvne žile in živčne celice v mrežnici.  

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj