Izpostavljenost rdeči svetlobi upočasni upad vida zaradi starosti

Izpostavljenost rdeči svetlobi enkrat na teden upočasni upad vida zaradi starosti, učinek pa traja najmanj en teden.

Pri starosti okoli 40 let se celice očesne mrežnice začnejo pospešeno starati. Foto: Bigstock

Triminutna izpostavljenost rdeči svetlobi valovne dolžine 670 nanometrov aktivira mitohoddrije v celicah mrežnice, kar zaustavi upad vida zaradi starosti. Kontrast se je izboljšal za 17 odstotkov, vendar le, če je bila izpostavljenost rdeči svetlobi v jutranjem času. Ko je bila enaka intervencija opravljena popoldne, ni bilo opaziti izboljšanja. Študijo so izvedli na UCLA, ugotovitve pa objavili v Scientific Reports. »Naše ugotovitve dejansko pomenijo preboj na področju preventive vida na starost in bi morale voditi do cenovno dostopnih domačih očesnih terapij. Gre za preprosto intervencijo, ki lahko pomembno vpliva na kakovost življenja ter vodi v zmanjšanje stroškov zdravljena,« so prepričani avtorji.

S starostjo upadajoč vid in mitohondriji

Pri starosti okoli 40 let se celice očesne mrežnice začnejo pospešeno starati. Proces je tudi posledica tega, da sočasno upada aktivnost mitohindtijev – celičnih struktur, katerih naloga je proizvajati energijo in spodbujati delovanje celic. Fotoreceptorji mrežnice imajo visoke energetske potrebe, in če energije zanje ni, se mrežnica stara . Aktivnost mitohondrijev se s starostjo zmanjša celo do 70 odstotkov. Posledica (med drugim) je tudi znaten upad delovanja fotoreceptorjev.

Mitohondriji so občutljivi na svetlobo z dolgo valovno dolžino. Valovne dolžine od 650 do 900 nm izboljšajo njihovo zmogljivost za proizvodnjo energije. Prejšnji poskusi na miših, čmrjih in sadnih muhah so odkrili pomembne izboljšave v delovanju fotoreceptorjev mrežnice, ko so bili slednji izpostavljeni rdeči svetlobi valovne dolžine 670 nanometrov. Kako pa je s tem pri ljudeh? Izkazalo se je, da zelo podobno.

Izboljšanje trajalo en teden

V študiji so se osredotočili na občutljivost vzdolž osi protana (rdeče-zeleni kontrast) in tritanske osi (modro-rumeni kontrast). Vsi udeleženci so bili stari med 34 in 70 let, niso imeli očesne bolezni, pred testiranjem so izpolnili vprašalnik o zdravju oči in so imeli normalen barvni vid (funkcija stožca), ocenjen s Chrom Testom. Pri njem gre za prepoznavanje barvnih črk, ki imajo nizek kontrast in postajajo vse bolj zamegljene. Vseh 20 udeležencev študije  (13 žensk in 7 moških) je bilo zjutraj med 8. in 9. uro s posebno LED lučko 3 minute izpostavljenih rdeči svetlobi valovne dolžine 670 nm. Tri ure po izpostavitvi so znova testirali njihov barvni vid. V povprečju je prišlo do (statistično pomembnega) 17-odstotnega izboljšanja barvnega vida, ki je trajalo en teden. Pri nekaterih starejših udeležencih je prišlo do 20 odstotnega izboljšanja barvnega vida, ki je tudi trajalo  en teden.  

Uporaba preproste LED naprave enkrat na teden napolni energetski sistem v celicah mrežnice – podobno, kot se napolni baterija mobilnega telefona ob priključitvi na električno omrežje, zaključujejo avtorji.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj