Kako si lahko sami pomagamo pri inzulinski rezistenci

Inzulinska rezistenca - zmanjšana občutljivost telesnih celic na inzulin, je glavna značilnost metabolnega sindroma in avtocesta do sladkorne bolezni tip 2. Inzulinsko rezistenco ima petina odraslih v razvitem svetu, delež pa iz leta v leto narašča.

Telo potrebuje manj inzulina, da po obroku vzpostavi ravnovesje glukoze v krvi, če zraven jemo sveže jagode. Za še posebej učinkovite so se izkazale borovnice, brusnice in robide. Foto: Bigstock

Glavni vzrok za inzulinsko rezistenco je nezdrav način življenja. Znano je tudi, da jo lahko obrnemo – torej znova vzpostavimo normalno občutljivost telesnih celic na inzulin. S tem se izognemo sladkorni bolezni tip2, ki pričakovano življenjsko dobo skrajša za 10 do 15 let. Sladkorna bolezen tip 2 je tudi neposredno povezana z boleznimi srca in ožilja.

Glukoza potrebna za normalno delovanje celic

Telesne celice za svoje normalno delovanje potrebujejo tudi glukozo. Privzemajo jo iz krvi po dveh poteh, pri čemer eno regulira hormon inzulin. Od inzulina odvisen privzem glukoze v celice se sproži po obroku, ko se koncentracija glukoze v krvi zviša. Pri živilih z visokim glikemičnim indeksom (ki se jih velja izogibati), se to zgodi zelo hitro.

Celice “ignorirajo” navodila po privzemu

Če telesne celice postanejo neobčutljive na inzulin, ne upoštevajo “navodil” inzulina po prevzemanju glukoze iz krvi. Proizvodnja inzulina se poveča, vendar brez učinka: raven glukoze v krvi ostaja (pre)visoka. Posledice poznamo: visok krvni tlak, večje tveganje za raka, sladkorna bolezen tip 2. Dobra novica je, da si lahko učinkovito pomagamo sami. Standardne ukrepe poznamo vsi: znižanje telesne teže na normalno, sprememba prehranjevalnih navad, redna telesna aktivnost. Manj znano pa je, da so pri povečanju občutljivosti telesnih celic na inzulin izjemno učinkovita zelišča in začimbe.

Kurkumin

Študija iz leta 2009 je pokazala, da kurkumin, aktivna spojina, ki jo najdemo v kurkumi, aktivira absorpcijo glukoze. V drugi raziskavi so preučevali vpliv kurkumina pri ljudeh z metabolnim sindromom. Vanjo so vključili 240 bolnikov. Polovica jih je vsak dan jemala 250 miligramov kurkumina, druga polovica pa placebo. Po devetih mesecih nihče v skupini, ki je jemala kurkumin, ni razvil sladkorne bolezni tip 2. V skupini, ki je jemala placebo, pa je pri 16,4 odstotkov sodelujočih metabolni sindrom napredoval v sladkorno bolezen tip 2.

Ingver

V randomizirani, dvojno slepi (s placebom nadzorovani) študiji je bilo 88 diabetikov razdeljenih v dve skupini. Ena je vsak dan prejemala placebo, druga pa 1 gram ingverja (v obliki kapsul) trikrat na dan. Po osmih tednih se je v skupini, ki je jemala ingver, krvni sladkor (merjen na tešče) v povprečju znižal za 10,5 odstotkov. V skupini s placebom pa se se raven glukoze v krvi (merjeno na tešče) v povprečju dvignila za 21 odstotkov. Izkazalo seje tudi, da 1600 miligramov ingverja na dan izboljša osem markerjev sladkorne bolezni, vključno z občutljivostjo telesnih celic za inzulin.

Cimet

Cimet je ena od najstarejših in najbolj priljubljenih začimb. Uporablja se že tisočletja, tako zaradi aromatičnosti kot zaradi zdravilnih lastnosti. Meta analiza osmih kliničnih študij je pokazala, da cimet normalizira raven sladkorja v krvi pri sladkorni bolezni tipa 2 – izboljša namreč odziva na inzulin.

Cimet tudi upočasni hitrost, s katero se želodec prazni po jedi. Ko so tesnim osebam v porcijo riža primešali čajno žličko cimeta, se je hitrost praznjenja želodca zmanjšala za več kot 10 odstotkov. Dodajanje cimeta je tudi znatno upočasnilo zvišanje ravni krvnega sladkorja po obroku. Za protidiabetični učinek je dovolj pol čajne žličke cimeta na dan.

Izvleček iz listov oljk

Raziskovalci iz Univerze Auckland so dokazali, da izvleček iz listov oljk poveča občutljivost telesnih celic na inzulin. V dvojno slepo randomizirano študijo so zajeli 46 moških s prekomerno telesno težo, ki so jih razdelili v dve skupini. Ena skupina je jemala kapsule, ki so vsebovale ekstrakt oljčnih listov, druga skupina pa placebo. Po 12 tednih se je v skupini, ki je jemala izvleček iz listov oljk, odpornost telesnih celic na inzulin zmanjšala za povprečno 15 odstotkov. Za kar 28 odstotkov se je povečala tudi proizvodnja inzulina v trebušni slinavki.

Jagode

Študije kažejo, da telo potrebuje manj inzulina, da po obroku vzpostavi ravnovesje glukoze v krvi, če zraven jemo sveže jagode. Za še posebej učinkovite so se izkazale borovnice, brusnice in robide.

Črna kumina

Črna kumina je visoko na seznamu zdravilnih zelišč in že stoletja razveseljuje s svojimi zdravilnimi lastnostmi. Znanost je njene učinke preizkusila tudi pri sladkorni bolezni. Bolniki so jemali kapsule z različno vsebnostjo črne kumine: 1 gram, 2 grama in 3 grame. Izkazalo se je, da 2 grama črne kumina na dan znatno zmanjša raven glukoze v krvi na tešče in poveča občutljivost telesnih celic na inzulin. Povečanje odmerka na 3 g na dan dodatnih koristi ni prineslo.

Viri

1. Tahereh Arablou, Naheed Aryaeian, Majid Valizadeh, Faranak Sharifi, Aghafatemeh Hosseini, Mahmoud Djalali. The effect of ginger consumption on glycemic status, lipid profile and some inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus. Int J Food Sci Nutr, 2014

2. Riitta Törrönen, Marjukka Kolehmainen, Essi Sarkkinen, Kaisa Poutanen, Hannu Mykkänen, Leo Niskanen. Berries reduce postprandial insulin responses to wheat and rye breads in healthy women. J Nutr, 2013

3. Martin de Bock, José G B Derraik, Christine M Brennan, Janene B Biggs, Philip E Morgan, Steven C Hodgkinson, Paul L Hofman, Wayne S Cutfield. Olive (Olea europaea L.) leaf polyphenols improve insulin sensitivity in middle-aged overweight men: a randomized, placebo-controlled, crossover trial. PLOSOne, 2013

4. Paul A Davis, Wallace Yokoyama. Cinnamon intake lowers fasting blood glucose: meta-analysis. J Med Food, 2011

5. Joanna Hlebowicz et al, “Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects.” Am J Clin Nutr, 2007 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj