Spolnost v zrelih letih: zrela leta, konec seksa?

Avtor: Mojca Koprivnikar

Spolnosti v zrelih letih smo nadeli veliko etiket, ji ustvarili negativna prepričanja in predsodke. Seksologinja Irena Rahne Otorepec, dr. med., specialistka psihiatrije in spolne medicine, pravi, da smo pogostokrat prepričani, da je spolno vedenje pri starejših neprimerno, celo abnormno, in da so tako ljudje prikrajšani za spolno izraznost. 

Sprejeti je treba dejstvo, da biti v srednjih, starejših in zelo starih letih ne pomeni avtomatično, da so zato ljudje aseksualni in da psihosocialne potrebe po sprejemanju, nežnosti, toplini, dotikih z leti minejo.

Kako torej do kakovostne spolnosti v starosti nad 50 let?

Seksologinja Irena Rahne Otorepec pravi, da je definicijo kakovostne spolnosti sicer težko oblikovati. Vsekakor pa je za vse pare najpomembnejše, da med njimi obstaja spolna ljubezen, torej pristen erotično-ljubezenski odnos: biti in ostati skupaj, se vzajemno spoštovati, ne pa obsesivno posedovati ali samo izvajati spolno »telovadbo«. Pomembno je, da si lahko brez večjih čustvenih stisk upata in zmoreta pokazati tudi svojo občutljivost in ranljivost ter da se v polnosti sprejemata in imata rada. Lahko sta pripravljena na raziskovanje svojih spolnih potencialov, si upata biti igriva, se zmoreta sprostiti in prepustiti ter ohranjati živost medosebnega odnosa. Vse našteto vsakega izmed njiju napolnjuje z veseljem, verjetno pa tudi s srečo. Podobna dinamika naj bi se nadaljevala tudi v zrela leta, saj če je par že prej skrbel za bogato, skladno partnersko in tudi aktivno obojestransko zadovoljujoče spolno življenje, tudi v starosti ne bo drugače, če zdravstvene težave ne bodo prinesle določenih omejitev. Morebiti par ne bo več mogel izpeljati penetrativnega seksa, ostalo pa bo še naprej veliko erotike, ljubkovanja, izražanja drobnih pozornosti, crkljanja, poljubljanja, držanja za roke itn. Pomembno odliko dolgega partnerstva, ne glede na spolno usmerjenost, predstavljajo tudi vzpostavljeno stabilno tovarištvo in skupni konjički. Ni vsa lepota seksa samo v spolnem aktu. Spolnost je v tem obdobju še naprej ali ponovno lahko igriva in ustvarjalna. Žal pa se veliko parov ujame v zanko rutine in posledično v spolno »dolgočasje«. Spolna disharmonija pa je pomemben vzrok za prepire med pari in temu ne »ubežijo« niti starejši. V tem obdobju so zato pogostejši zunajpartnerska razmerja, ljubosumje (navadno pri moških), nezvestoba itn. Za kakovostno partnerstvo in spolno življenje je zato izjemno pomembna tudi čustvena komponenta. Dobro je, da par razvija intimnost in prijateljstvo, da izraža čustva in deluje na medsebojni in pristni navezanosti, vzajemnem spoštovanju, podpori ter pomoči; tako bo tudi spolno življenje ostalo živo.

Telesne spremembe in spolnost v zrelih letih

Spolnost v zrelih letih dobi drugačne dimenzije. Eden izmed pomembnih razlogov za to so tudi telesne spremembe. Upade lahko fizična privlačnost, v telesu se dogajajo številne hormonske spremembe. »Sicer pa pri spolnosti prihaja tudi do povsem fizioloških sprememb: moški in ženske potrebujejo več časa, da se vzburijo, upočasni se spolna aktivnost (ne pa potreba po spolnosti), čvrstost erekcije je manjša in za njo je potrebne več stimulacije, orgazmi trajajo krajši čas, njihova intenzivnost se zmanjša, zmanjšana je potreba po izlivu itn. Pri moških lahko pride do drastičnega padca moškega hormona testosterona, ki sicer počasi upada od obdobja pubertete, ko je raven tega hormona najvišja. Spolna želja se, kot rečeno, zmanjša, a ženskam v nasprotju z moškimi ne predstavlja takšnega stresa oziroma psihične stiske kot pri mlajših. Enako kot pri mlajši populaciji se sicer tudi v tem obdobju lahko pojavijo spolne skrbi, težave in spolne motnje. Pri moških so v ospredju težave z vzdrževanjem erekcije in upad spolnega poželenja. A težave z erekcijo se lahko učinkovito zdravijo, in to v večini primerov. Pri ženskah pa na spolno aktivnost in težave najbolj vpliva pojav menopavze s posledicami: pride do drastičnega upada izločanja ženskih hormonov – estrogena, kar povzroči suhost nožnice pa tudi psihološko nihanje razpoloženja. Večja je dovzetnost za pojav depresije. Ženske pogosto potožijo nad upadom spolne želje in bolečimi spolnimi odnosi. Pri njih zato priporočamo redno uporabo vlažilcev spolovila, tj. lubrikantov. V žensko telesno in spolno samopodobo zelo negativno ‘zarežejo’ vsa bolezenska dogajanja na področju zunanjih in notranjih spolovil, a to ni povezano samo s starostjo. Menopavza pa ima za ženske tudi pozitivne posledice: znebijo se strahu pred zanositvijo, kar bistveno poveča njihovo uživanje v spolnosti. Ženske se tudi bistveno manj obremenjujejo s svojo spolnostjo kot moški s svojo erekcijo. Tukaj je na mestu temeljita psihoseksualna edukacija, ki je osnova celostne psihoseksualne terapije, ne glede na starost klienta,« opisuje seksologinja. 

 

Seksologinja Irena Rahne Otorepec.dr. med.

Zrela leta, konec seksa? 

Vsekakor ne drži. Dejstvo je, da je konec spolne aktivnosti pri starejših ljudeh v prvi vrsti zaradi družbenih in psiholoških zadržkov, manj pa zaradi bioloških in/ali fizioloških vzrokov. Spopasti se je namreč treba tudi z odraščanjem otrok, če imajo pari družino, pa z ostarelimi in bolnimi starši. Tudi delovni stres in težave z njegovim obvladovanjem so večje. Nekatere precej iztiri tudi upokojitev. Po drugi strani pa se razlike po spolu glede spolnega poželenja zmanjšajo, bolj se sinhronizirajo; ženske postanejo spolno dovzetnejše in željne seksa, moški pa bolj ljubeči in razumevajoči. Z dokazi je podprto, da redna in zadovoljujoča spolna aktivnost starejših ugodno vpliva na psihološko in telesno počutje, kar omogoča optimalno kakovost življenja na splošno. Spolni interes se torej lahko vzdržuje tudi pri 80, 90 letih. Pomemben dejavnik za vzdrževanje spolne aktivnosti je vzdrževanje spolne aktivnosti. Tukaj za ilustracijo uporabljamo znan izrek: »Use it or lose it!« 

Premagajte predsodke

Vsekakor imajo predsodki in negativna prepričanja o spolnosti v zrelih letih velik vpliv, a tudi te je mogoče premagati in uživati zadovoljujoče spolno življenje. Še vedno so – splošno rečeno – precej zakoreninjeni različni miti in predsodki glede spolne funkcionalnosti in seveda tudi konkretne spolne aktivnosti od zrelih let pa tja do visoke starosti (ang. older old). Imajo pa lahko zadržke tudi te osebe same. Seksologinja opisuje naslednje: z leti spolna želja mine, menopavza označuje konec poželenja, spolna aktivnost starejših ljudi je pogosto nevarna za zdravje, prekomerna masturbacija pri starejših lahko privede do zgodnejšega začetka kognitivnega upada ali demence, večina starejših žensk je spolno neodzivna, spolna sla je tipično povečana pri moških nad 65. letom, spolno vedenje starejših poveča tveganje za pojav srčnega infarkta, starejši moški in ženske ne morejo biti spolni partnerji, ker oboji za spolno stimulacijo potrebujejo mlajše partnerje, itn.

Glede obiskovanja Ambulante za spolno zdravje, ki deluje v okviru Centra za mentalno zdravje na Univerzitetni psihiatrični kliniki v Ljubljani in ki jo vodi seksologinja Irena Rahne Otorepec, pride po nasvet v starosti nad 50 let manj oseb kot v obdobju med 20. in 40. letom. Moški sicer prihajajo v vseh življenjskih obdobjih – nekaj tudi v 80 letih, ker si želijo izboljšati spolno življenje v dvoje. Njihove stiske so pretežno povezane z erektilno vzdržljivostjo. Moškim spolna funkcija namreč predstavlja samozavest in zaupanje v svojo moškost ter jim daje »moško« energijo. Kadar jim ta zmožnost upade, je zanje to katastrofa, popoln poraz in izguba samozavesti. V starejši življenjski dobi pa je ta psihološka stiska le manj izrazita. Ženske v starejši življenjski dobi sicer redko pridejo; morebiti svoje skrbi v intimi in glede spolne funkcionalnosti delijo z ginekologom ali pa teh težav nimajo oziroma jim ne povzročajo večjega stresa. Nekatere se celo pohvalijo, da so po pojavu menopavze šele zares spolno zaživele in izpustile »vajeti iz rok«, saj ni več skrbi zaradi nenačrtovane zanositve. Pomembno je dodati tudi to, da v ambulanti za spolno zdravje osebe, ne glede na starost, dobijo ustrezno strokovno pomoč in da se vse spolne skrbi, težave ali motnje obravnava kompleksno in celostno 

Za sveže zrele zaljubljence 

Ljubezen se lahko zgodi kadar koli, tudi v zrelih letih, in če ste eden izmed teh, ki ste sveže zaljubljeni, seksologinja svetuje: imejte se radi, živite polno, ne ustrašite se erotično-seksualnih občutkov in doživljanj. Bodite tudi spolno aktivni v vseh pogledih, če vam zdravje to dopušča. Čim manj pa se ozirajte na zelo pogoste in neumestne pripombe, zgražanje in seveda moraliziranje drugih, zlasti otrok in sorodstva. Ne pozabite na romantiko, hodite na »zmenke«. Naj vama polnost ljubezensko-seksualnega življenja v dvoje prinaša veliko užitkov.

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj