Trebušna slinavka. Ali sploh veste zakaj jo imamo?

Trebušna slinavka je med laiki dokaj slabo poznan organ. Bolj se je zavemo, ko za nekoga slišimo, da je imel vnetje trebušne slinavke – pankreatitis ali pa da je celo umrl zaradi raka pankreasa.

Trebušna slinavka
Trebušna slinavka je dovzetna za različne bolezni, najpomembnejši pa sta vnetje trebušne slinavke (pankreatitis) in rak. Foto: Bigstock

V resnici je trebušna slinavka ključen organ človeškega telesa, ki igra osrednjo vlogo pri prebavi in ​​pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi.

Trebušna slinavka ali pankreas, kot jo imenujejo zdravniki je anatomsko podolgovat organ dolg okoli 15 do 20 centimetrov in težak 70 do 100 gramov. Razdelimo jo na tri dele – glavo, telo in rep. Nahaja se v trebušni votlini, med prsnico in popkom in poteka prečno, tik za želodcem. Obdaja jo večji del tankega črevesa ob tem pa je v tesnem stiku tudi z drugimi organi v trebušni votlini, kot so dvanajstnik, vranica, ledvica in nadledvični žlezi. Poleg tega jo obdaja tudi maščoba, njeno izvodilo pa se odpira v dvanajstnik kamor izpušča svoje sokove. Zaradi svoje lokacije je tesno povezana z drugimi organi prebavnega sistema ter žilami in živci v trebušni votlini.

Piše: prof. dr. Bojan Krebs, dr.med, specialist splošne kirurgije, KO za abdominalno kirurgijo UKC Maribor

prof. dr. Bojan Krebs

Vloga trebušne slinavke

Kot smo že omenili, ima trebušna slinavka dve glavni vlogi, uravnavanje prebave in sodelovanje pri regulaciji krvnega sladkorja.

Prebava je kompleksen proces, ki se začne v ustih in konča v črevesju ter omogoča razgradnjo hrane v manjše delce, ki jih telo lahko absorbira in izkoristi. Začne se z zaužitjem hrane in žvečenjem v ustih, kjer začne encim amilaza iz sline razgrajevati ogljikove hidrate. Hrana nato potuje skozi požiralnik v želodec, kjer se meša z želodčnimi sokovi, ki vsebujejo kisline in encime za razgradnjo beljakovin. Proces se nadaljuje v tankem črevesu, kjer sedaj sodelujejo encimi iz trebušne slinavke, ki so ključni za prebavo hrane. Encimi trebušne slinavke se sproščajo v črevo na nivoju dvanajstnika skozi pankreatični vod in pomagajo pri razgradnji različnih vrst hranil, kot so beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati.

Glavni encimi trebušne slinavke so:

  1. Amilaza, ki razgrajuje kompleksne ogljikove hidrate, kot so škrob in glikogen v preprostejše sladkorje, kot je glukoza.
  2. Lipaza, ki pomaga pri razgradnji maščob v maščobne kisline in glicerol, kar omogoča absorpcijo maščob v črevesju.
  3. Tripsin, kimotripsin in karboksipeptidaza. Encimi, ki razgrajujejo beljakovine in peptide v manjše peptide in aminokisline

Kot vidimo so encimi trebušne slinavke  ključni za učinkovito prebavo hrane saj sodelujejo pri razgradnji kompleksnih molekul v oblike, ki jih lahko telo absorbira in uporabi za različne biološke funkcije.

Nastanek plinov in napetosti v trebuhu

Če je delovanje trebušne slinavke moteno (vnetje, avtoimune bolezni, rak) je moteno tudi izločanje encimov. Hrana se v tem primeru ne razgradi dovolj in takšna pride v črevo, kjer se razgraja s pomočjo bakterij – fermentira. To lahko povzroči nastanek plinov in meteorizem. Gre za občutek napetosti v trebuhu in odvajanje večje količine vetrov.

Razen izločanja encimov pri prebavi ima trebušna slinavka tudi zelo pomembno endokrino funkcijo, ki vključuje izločanje hormonov neposredno v krvni obtok. V trebušni slinavki se proizvajata in izločata glavna hormona, ki uravnavata raven glukoze v krvi, insulin in glukagon.

Inzulin je najpomembnejši hormon, ki pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Po zaužitju hrane, zlasti ogljikovih hidratov, se raven glukoze v krvi dvigne. Inzulin nato pomaga pri prenosu glukoze iz krvi v celice telesa, kjer se uporabi za energijo ali shranjuje kot glikogen v jetrih in mišicah. Nasprotno deluje glukagon. Ko je raven sladkorja v krvi nizka, na primer med postom ali med fizično aktivnostjo, trebušna slinavka sprosti glukagon. Ta hormon spodbudi razgradnjo glikogena v jetrih nazaj v glukozo ter sproščanje glukoze v krvni obtok, da se ohranja ustrezna raven sladkorja v krvi.

Uravnavanje ravni sladkorja v krvi je izrednega pomena za delovanje telesa. Ko je to ravnotežje porušeno lahko pride do sladkorne bolezni.

Bolezni trebušne slinavke

Trebušna slinavka je dovzetna za različne bolezni, najpomembnejši pa sta vnetje trebušne slinavke (pankreatitis) in rak.

Pankreatitis je vnetje trebušne slinavke, ki lahko poteka akutno ali kronično. To stanje je pogosto zelo boleče in lahko povzroči resne zdravstvene težave, nenazadnje lahko povzroči celo smrt. Poteka lahko akutno ali kronično.

Akutni pankreatitis običajno povzročijo žolčni kamni ali prekomerno uživanje alkohola. Redkeje so vzroki lahko poškodbe, nekatera zdravila, okužbe, genetske predispozicije ali presnovne bolezni. Manifestira se s hudo bolečino v zgornjem delu trebuha, ki se lahko širi v hrbet, slabostjo, bruhanjem, napetostjo trebušnih mišic, povišano telesno temperaturo, hitrim pulzom in drugimi tudi hudimi simptomi.

Po drugi strani se kronični pankreatitis običajno razvije kot posledica ponavljajočega se akutnega vnetja trebušne slinavke, ki povzroči trajne poškodbe tkiva. Alkoholizem je pogost vzrok za kronični pankreatitis, lahko pa so prisotni tudi genetski dejavniki ali druge bolezni. Simptomi kroničnega pankreatitisa nastajajo postopoma  ter se poslabšujejo in vključujejo bolečine v trebuhu, slabšo prebavo, napihnjenost, izgubo teže, sladkorno bolezen, drisko in druge prebavne težave.

Trebušna slinavka
Zaradi motenega delovanja trebušne slinavke se hrana ne razgradi dovolj, kar
lahko povzroči nastanek plinov in meteorizem Foto: Bigstock

Zdravljenje in samopomoč

Zdravljenje akutnega pankreatitisa običajno vključuje hospitalizacijo, post, infuzijo in lajšanje bolečin ter zdravljenje zapletov. Kronični pankreatitis zahteva dolgotrajnejšo terapijo, vključno z zdravili za lajšanje simptomov, prehranskimi spremembami, encimskimi nadomestki in včasih celo kirurškim posegom. V začetku bolezni, ko so simptomi še blagi, si lahko pomagamo z določenimi merami, ki olajšajo težave. Prilagoditi je potrebno  prehrano tako, da vključuje manj maščobnih in težko prebavljivih živil ter več lahko prebavljive hrane, kot so zelenjava, sadje, polnozrnate žitarice in pusto meso. Izogibati se je potrebno hrani, ki lahko povzroča večjo tvorbo plinov, kot so fižol, brokoli, zelje itd. Pri obrokih je potrebno kombinirati hrano tako, da se izognemo kombinacijam, ki bi lahko povzročile večjo tvorbo plinov. Na primer, izogibamo se kombinaciji maščob in ogljikovih hidratov v istem obroku. Priporočljivo je uživanje fermentiranih živil kot so jogurt, kefir, kislo zelje in repa, ki vsebujejo naravne encime in probiotike, ki sodelujejo pri prebavi hrane.  V hujših primerih napihnjenosti si lahko pomagamo tudi z domačimi zdravili, kot so čaji ali pripravki, ki vsebujejo rman ali obrečni grenik, v lekarni vam bo kakovostno o morebitnih prehranskih dopolnilih, ki so na voljo, svetoval magister farmacije.

V nekaterih primerih pa lahko pridejo v poštev tudi nadomestki pankreatičnih encimov, ki se dobijo v kapsulah in jih bolnik zaužije ob obroku. Ob dotiku s hrano se kapsule raztopijo in encimi, ki bi jih sicer morala izločati trebušna slinavka, pridejo v stik s hrano, ki jo prično razgrajevati.

Rak trebušne slinavke

Druga zelo huda bolezen trebušne slinavke je rak. Rak trebušne slinavke je agresiven in pogosto smrtonosen rak, ki nastane, ko se pričnejo celice trebušne slinavke nenadzorovano razmnoževati. Hitro se lahko razširi na okolico pa tudi na druge dele telesa. Žal se običajno odkrije v poznejših fazah, ko so simptomi že zelo izraziti in ko se je rak že toliko razširil, da je popolna odstranitev nemogoča. 

Vzroki za nastanek raka trebušne slinavke niso povsem jasni, vendar so nekateri dejavniki tveganja povezani z dednostjo, kajenjem, debelostjo, ponavljajočimi vnetji trebušne slinavke (pankreatitisom), sladkorno boleznijo in določenimi genetskimi dejavniki.

V zgodnjih fazah simptomi raka niso očitni ali pa so zelo splošni, kot so bolečine v trebuhu, napihnjenost, izguba telesne teže, slabost, izguba apetita in utrujenost. Ko se rak razširi, se lahko pojavijo še rumena koža ali beločnice (zlatenica), bolečine v hrbtu ali trebuhu ter težave s prebavo.

Rak trebušne slinavke se pogosto razširi tudi na druge organe (metastazira), in sicer na jetra, pljuča ali potrebušnico kar otežuje zdravljenje in poslabšuje prognozo.

Zdravljenje raka trebušne slinavke

Rak trebušne slinavke je mogoče dokončno pozdraviti le kirurško in to le v primeru če je rak omejen na trebušno slinavko in se še ni razširil. V tem primeru lahko kirurški poseg, imenovan operacija po Whipplu omogoči odstranitev dela trebušne slinavke, žolčnika, dela tankega črevesa in želodca.

Ker je rak trebušne slinavke pogosto odkrit v poznejših fazah in se hitro širi, je prognoza običajno slaba. Ključnega pomena je zgodnje odkrivanje, zato je zelo pomembno, da se ljudje zavedajo skritih, neznačilnih simptomov ter redno opravljajo zdravniške preglede, še posebej, če imajo dejavnike tveganja za to bolezen.

Zaključimo lahko, da je trebušna slinavka je izjemno pomemben organ. Zaradi svoje vloge pri prebavi hrane ter proizvodnji in regulaciji hormonov, kot sta inzulin in glukagon, trebušna slinavka močno vpliva na naše splošno počutje in zdravje. Ohranjanje njenega delovanja in preprečevanje bolezni sta ključnega pomena za kakovostno življenje. Redni zdravniški pregledi, zdrav način življenja in ozaveščenost o dejavnikih tveganja lahko pomagajo ohranjati zdravje trebušne slinavke ter prispevajo k splošnemu dobremu počutju.