Vnetje aktivno vpleteno v številne kronične bolezni

Vnetje je naravni odziv imunskega sistema na poškodbo ali okužbo. Če vztraja dolgoročno, pogosto na tudi zaradi vnosa telesu ne-lastnih snovi s hrano, lahko povzroči težave.

Pri revmatoidnem artritisu je mehanizem nastanka bolezni drugačen: imunski sistem pomotoma napade sklepe in jih poškoduje. Foto: Bigstock

Vnetje se na zunaj kaže na različne načine. V nekaterih pogojih, kot je revmatoidni artritis, čutimo vročino, bolečino, pordelost in oteklino. Toda v drugih primerih – kot so bolezni srca, Alzheimerjeva bolezen in diabetes – to ni tako očitno. Če vnetja ne bi iskali s testi, sploh ne bi vedeli, da “tihi ogenj” – kot vnetju pogosto rečemo, tli v nas.

Vnetje ni vedno nekaj slabega

Kratkoročno je vnetje dejansko dobro. Gre za del naravnega odziva imunskega sistema, kjer sodeluje pri zdravljenju poškodbe ali ko se telo bori proti okužbi. Ko je poškodba sanirana ali okužba premagana, se vnetje samo po sebi ustavi. Če vnetje v telesu postane dolgoročno oziroma kronično – ker opazimo pri številnih boleznih, to vodi v številne težave.

Vnetje in bolezni srca

Vnete arterije so pogoste med ljudmi z boleznimi srca in ožilja. Ko se maščobe kopičijo v stenah koronarnih arterij srca, se telo nanje odzove z vnetjem – imunski sistem namreč dogajanje “razume” kot poškodbo srca. Sčasoma lahko nastane krvni strdek, ki lahko povzroči infarkt ali kap.

Povezava s sladkorno boleznijo tip 2

Vnetje in sladkorna bolezen tipa 2 sta tesno povezana. Vse več je dokazov, da debelost sproži vnetje, zaradi česar telo težje uporablja inzulin. To je lahko eden od razlogov, zakaj je izguba odvečnih kilogramov tako pomembna pri zmanjšanju tveganja za diabetes tipa 2. Normalna telesna masa je tudi eden od prvih nefarmakoloških ukrepov pri zdravljenju sladkorne bolezni tip 2.

Kronično vnetje in Alzheimerjeva bolezen

Kronično vnetje možganov pogosto opazimo pri ljudeh z Alzheimerjevo boleznijo. Znanstveniki še ne razumejo natančno, kako ta mehanizem deluje, vendar lahko vnetje igra aktivno vlogo pri bolezni. Potekajo tudi študije, ali bi jo s protivnetnimi zdravili lahko omejili, rezultati pa so zaenkrat mešani.

Vnetje škoduje črevesju

Kronično vnetje je vezano na ulcerozni kolitis in Crohnovo bolezen, ki sta vrsti vnetne črevesne bolezni. Zgodita se, ko imunski sistem pomotoma napade zdrave bakterije v črevesju in povzroči vnetje. Značilni bolezenski znaki so bolečine v trebuhu, napihnjenost in vetrovi, krči, driska.

Vnetje in revmatoidni artritis

S staranjem se sklepni hrustanec razgradi,kar vodi v bolečine v sklepih in gibalno omejenost. Pri revmatoidnem artritisu je mehanizem nastanka bolezni drugačen: imunski sistem pomotoma napade sklepe in jih poškoduje. Vnetje, ki ga spremlja, se lahko razširi tudi na srce in v možgane. Simptomi revmatoidnega artritisa vključujejo bolečino, okorelost in rdeče, tople, otekle sklepe.

Vnetje in fibromialgija

Fibromialgija je motnja, ki lahko povzroči bolečino, občutljivost in utrujenost. Za razliko od revmatoidnega artritisa imunski sistem pri fibromialgiji ne napadajo sklepov. Nekatere študije kažejo, da je mikrovnetje v živčevju povezano s fibromialgijo, vendar bo za potrditev korelacije potrebno več raziskav.

Pomen prehrane in telesne aktivnosti

Vrste hrane, ki jo jemo, zelo vpliva, kako intenzivno vnetni procesi potekajo v telesu. Uživanje veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, beljakovin na rastlinski osnovi (kot so fižol in oreški), rib, bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami (kot so losos, tuna in sardele), zdravih maščob dokazano preprečujejo vnetje. Koristijo tudi probiotiki. Na drugi strani nasičene maščobe in industrijsko predelana hrana z veliko konzervansi in aditivi vnetje spodbuja.

Začimbe – protivnetno zdravilo prihodnosti

Začimbe je najbolj varno uživati kot dodatek hrani, se pa v zadnjem času intenzivno preučujejo tudi kot naravna protivnetna učinkovina. Tozadevno najbolj obetajo ingver, cimet, nageljnove žbice, kurkuma, črni poper in nekatere druge. Ljudsko izročilo jih pozna v številnih zdravilnih kombinacijah – na primer žlička cimeta in medu enkrat na dan, prav tako jih najdemo v odliki prehranskih dopolnil. Priporočilo je, da se o jemanju začimb v obliki prehranskih dopolnil vedno posvetujemo z zdravnikom.

Nesteroidna protivnetnih zdravilih

Mnogi ljudje jemljejo nesteroidna protivnetna zdravila za lajšanje vnetja in omilitev bolečine, ki ga spremlja. Večinoma jih predpiše zdravnik, čeprav so nekatera (na primer naproksen in ibuprpfen) na voljo v prosti prodaji. Učinkovitost nesteroidnih antirevmatikov pri vnetju je potrjena, vendar dolgotrajno jemanje lahko povzroči želodčne težave. Nekatere vrste nesteroidnih protivnetnih zdravil lahko povečajo tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj