Trdni delci iz ozračja dosežejo placento nosečnic in tudi plod

Prihaja sezona, ko bo onesnaževalcem zraka v obliki trdnih delcev namenjeno veliko pozornosti in javno-zdravstvenih opozoril.

Vdihani mikrodelci iz zraka se lahko prenesejo v oddaljene organe in preko posteljice vplivajo na potek nosečnosti. Foto: Bigstock

Trdni delci v ozračju so velik onesnaževalec, problem je posebej pereč v velikih mestih. Pri nas predstavljajo težavo pozimi. Med bolj ogroženimi skupinami so dojenčki in majhni otroci, starostniki in kronični bolniki. Kaj pa nosečnice? Ali trdni delci lahko dosežejo razvijajoči se plod?

Odgovor je: Da. Prvi tovrstni dokaz so priskrbeli raziskovalci iz londonske Univerze Queen Mary, objavili pa so ga v strokovni reviji Science of The Total Environment. Ugotovili so, da mikro delci, za katere vemo, da povzročajo poškodbo dihal, dosežejo tudi placento nosečnic. Enako velja za mikro delce kovin.

Prenos v oddaljene organe

Vdihani mikrodelci iz zraka se lahko prenesejo v oddaljene organe in preko posteljice vplivajo na potek nosečnosti, kaže raziskava, ki so jo izvedli na Royal London Hospital. Vanjo so zajeli posteljice (placente) 15 zdravih žensk. Podrobno so jih analizirali 13, in sicer od žensk, ki so bile izpostavljene več kot letni povprečni mejni vrednosti SZO za trdne delce. Celice v njihovih posteljicah so bile analizirane z vrsto tehnik, vključno s svetlobno in elektronsko mikroskopijo.

Onesnaženost zraka in težave v nosečnosti

Vodilni avtor objave, profesor Jonathan Grigg z londonske Univerze Queen Mary, je dejal: “Naša študija prvič kaže, da vdihani trdni delci iz onesnaženega zraka potujejo po krvnem obtoku in da jih prevzamejo pomembne celice v posteljici. Upamo, da bodo naše ugotovitve vplivale na oblikovalce politik in jih spodbudile k dodatnim ukrepom za zmanjšanje emisij.” Stopnja onesnaženosti zraka v velikih mestih pogosto presega omejitve. Obstaja povezava med izpostavljenostjo mater onesnaženemu zraku in težavami s plodom, vključno s tveganjem za nizko porodno težo, še piše v raziskovalnem poročilu. Raziskovalci tudi predlagajo nadaljnje raziskave, s katerimi bi opredelili neposredne učinke, ki jih imajo onesnaževalci v ozračju – na primer delci PM10 in PM2,5 (ter tudi drugi), na razvijajoči se plod.

Delci potovali do posteljice in ploda

Delce, zelo podobne trdnim delcem v onesnaženem zraku, so našli v posteljici vseh žensk, zajetih v raziskavo. Večina jih je bila na osnovi ogljika, vendar so raziskovalci našli tudi sledove kovin, vključno s silicijevim dioksidom, fosforjem, kalcijem, železom in kromom. Dr. Lisa Miyashita z londonske Univerze Queen Mary priznava: “Nismo verjeli, je materino vdihavanje trdnih delcev lahko tako zelo pomembno. Presenetilo nas je, da so delci potovali do posteljice in ploda pri vseh ženskah, ki smo jih zajeli v raziskavo. V pljučih namreč obstaja veliko obrambnih mehanizmov, ki naj bi trdnim delcem preprečili “potovanje” v oddaljene organe.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj