Gripa je tu, delež cepljenih vse nižji

Avtor: T. L.

Gripa je že dosegla Slovenijo, to pa pomeni, da v prihodnjih tednih lahko pričakujemo povečevanje števila obolelih z gripo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdrabje NIJZ. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. 

Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe konec januarja oziroma februarja, ko podatki kažejo, da je število obolelih največje.
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli od pet do 10 odstotkov prebivalcev, kar je zelo veliko. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:

– ostati doma, če zbolimo in bi lahko imeli gripo;

– temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

– najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje.

Nekatere skupine prebivalstva so bolj ogrožene zaradi okužbe z gripo, zato na NIJZ cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, še posebej pa ogroženim skupinam, in sicer:

– starejšim od 65 let,

– kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,

– majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,

– nosečnicam in družinskim članom,

– posameznikom, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje

– zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,

– drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. 

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.

Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje

Ob tem pa na NIJZ z zaskrbljenostjo spremljajo trend cepljenja proti gripi. V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v EU. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – le dobrih 68.000 oseb (podatki o cepljenih po posameznih regijah so v tabeli), kar je precej manj kot pred približno desetimi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev. 

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev, svetujejo na NIJZ.  

Vir: NIJZ

Kje se izvaja cepljenje?

Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  

V UKC Ljubljana z omejitvami

Zaradi povečanega števila pacientov z virusnimi okužbami dihal in začetkov pojava gripe omejujejo obiske v celotnem UKC Ljubljana. Paciente, ki se zdravijo v UKC Ljubljana, lahko obiščeta največ dve zdravi osebi, brez spremstva otrok, v času med 15.00 in 17.00. uro, za 30 minut. Čas trajanja obiskov v Enotah intenzivne terapije je skrajšan, število oseb pa omejeno na eno zdravo osebo, so sporočili iz UKC Ljubljana. 

V primeru, da je hospitaliziran otrok, ima pravico bivanja ob otroku izključno eden od staršev, ali uradni skrbnik, ki je ZDRAV. Pri porodnicah je dovoljen obisk partnerja, če je le-ta ZDRAV. 

Če so pacienti naročeni na elektivne posege, morajo biti za poseg zdravi. Če zbolijo, jih v UKC prosijo, da obvestijo oddelek, kjer bi morali biti sprejeti.

Pri porodnicah je dovoljen obisk partnerja, če je le-ta zdrav. Nosečnice naj na ambulantne preglede in ultrazvočne preiskave v Porodnišnico Ljubljana prihajajo brez spremstva otrok.

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj