Prihodnost zdravljenja sladkorne bolezni: inzulin v obliki tablet

Sladkorna bolezen prizadene na sto tisoče ljudi vsako leto. V Sloveniji jo ima blizu 10 % odraslih, od tega večina, več kot 90 %, sladkorno bolezen tip 2. Po potrjeni diagnozi so za mnoge bolnike edini način za obvladovanje bolezni dnevne injekcije inzulina. Novo odkritje kaže, da bi jih v kratkem lahko zamenjal inzulin v obliki tablet.

Inzulin v obliki tablet bo izboljšal kakovost življenja sladkornih bolnikov. Foto: Bigstock

Raziskovalni ekipi Univerze British Columbia je uspel velik korak naprej pri zdravljenju sladkorne bolezni. Razvili so inzulin v obliki tablet, ki se absorbirajo na enak način kot injekcije inzulina. Slednje so za mnoge bolnike vsakdanja, tudi več desetletij trajajoča rutina. Peroralno obliko inzulina (v obliki tablet) trenutno testirajo na živalih, v kratkem, tako napovedujejo, pa jih bodo začeli testirati tudi na ljudeh. Če se bodo izkazale za uspešne, bo to pomenilo pravo revolucijo v zdravljenju sladkorne bolezni in izjemno izboljšalo kakovost življenja bolnikov.

Delovanje v jetrih, ne v želodcu

Injekcije inzulina za sladkorne bolnike niso najbolj prijazen način zdravljenja. Dajati si jih morajo tudi po 3 do 4 krat na dan, do konca življenja. Zato ne preseneča, da je razvoj peroralnih inzulinskih alternativ v polnem teku. Vendar velik problem predstavlja mesto absorpcije in razgradnja inzulina na poti do tja. Na univerzi British Columbia so se posvetili prav temu. Razvili so formulacijo, ki omogoča, da gre skoraj 100 odstotkov inzulina iz tablete naravnost v jetra. V prejšnjih poskusih se je namreč večina slednjega razgradila že v želodcu. Drugačna je tudi oblika tablet: bolniki jih ne pogoltnejo, pač pa položijo na predel med dlesnijo in licem, kjer se raztopijo.

“Za inzulin v obliki injekcije je običajno potrebnih 100 ie na injekcijo. V tabletah je potrebno nekajkrat več inzulina (500 ie), pa še ta se večinoma izgubi, kar je velik problem,« pravijo raziskovalci. Trenutno se največ vlaga v razvoj tablet inzulina s počasnim sproščanjem (tri do štiri ure, medtem ko se lahko inzulin s hitrim sproščanjem v celoti sprosti v 30-120 minutah). “Podobno kot pri hitrodelujoči injekciji inzulina se naša peroralna tableta absorbira po pol ure, učinek pa traja približno dve do štiri ure,” pojasnjujejo raziskovalci.

Velike potencialne koristi inzulina v obliki tablet

Inzulin v obliki tablet ne bo izboljšal zgolj kakovosti življenja bolnikov s sladkorno boleznijo, čeprav je to osnovni namen in temeljni cilj, ki ga zasledujejo raziskovalci. Vplival bo tudi na okolje (injekcijskih igel in plastičnih brizg pogosto ni mogoče reciklirati) ter postal trajnostna, učinkovita in dostopna metodo zdravljenja. Znižali se bodo tudi stroški zdravljenja, saj bo peroralna alternativa injekcijam inzulina cenejša in lažja za izdelavo. Enostavnješa bodo postala tudi potovanja sladkornih bolnikov, saj jim ne bo več potrebno neprestano razmišljati o tem, kako odmerke inzulina hraniti na hladnem.

Vir: Guo, Y., Baldelli, A., Singh, A. et al. Production of high loading insulin nanoparticles suitable for oral delivery by spray drying and freeze drying techniques. Sci Rep 12, 9949 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-13092-6