Kako urediti glikemijo pri sladkornih bolnikih s SŽB?

Ključni problem v razvitem svetu dandanes so nenalezljive kronične bolezni, predvsem srčno-žilne bolezni in sladkorna bolezen. Zato ni presenetljivo, da je bila letošnja poslanica ob svetovnemu dnevu zdravja, ki smo jo zaznamovali v prvi polovici aprila, namenjena poudarjanju pomena primarnega zdravstvenega sistema in skrbi za posameznika.

Celostna obravnava in interdisciplinarno zdravljenje sladkornih bolnikov prinašata boljše obvladovanje bolezni. Foto: Bigstock


Dostop do kakovostnega zdravstva je pravica vseh nas; vključuje tudi primerno skrb za bolnike s sladkorno boleznijo. Poudarja se odgovornost vsakega posameznika za lastno zdravje, kar pripomore k temu, da se nenalezljive kronične bolezni pojavijo čim pozneje.

Vemo namreč, da so sladkorna bolezen in povišan krvni tlak ter motnje v presnovi maščob vsaj deloma posledica nepravilnega načina življenja. Če jo imamo optimalno urejeno, to ne pomeni samo dobre urejenosti glikemije, ampak tudi zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni. Te sladkorne bolnike ogrožajo bistveno bolj kot preostalo prebivalstvo. Dobra novica je, da je stroka v zadnjem obdobju razvila nove načine zdravljenja, nova zdravila pa so močno izboljšala možnosti bolnikov za obvladovanje sladkorne bolezni v povezavi s srčno-žilnimi boleznimi.

V preteklosti smo se pri zdravljenju sladkorne bolezni osredinjali predvsem na nižanje krvnega sladkorja in ukrepanje pri njenih zapletih. Danes poudarjamo, da je celostni pristop, obravnava spremljajočih bolezni pri sladkornem bolniku nujno potrebna, poudarja Katarina Vukelič. Foto: Kinoks Medijska produkcija

Celostna obravnava in interdisciplinarno zdravljenje sladkornih bolnikov prinašata boljše obvladovanje bolezni, izboljšata pa tudi kakovost življenja bolnikov. O novih pristopih pri celoviti obravnavi oseb s sladkorno boleznijo v povezavi s srčno-žilno ogroženostjo smo se pogovarjali s Katarino Vukelič iz specialistične ambulante za pljučne bolezni in bolezni srca in ožilja iz Zdravstvenega doma Grosuplje.

Zgodnja anamneza zmanjšuje tveganje za zaplete

Za učinkovito vodenje sladkorne bolezni je nujno zagotavljanje na bolnika osredinjene oskrbe, ki upošteva bolnikove spremljajoče bolezni. Cilji zdravljenja in celostne obravnave bolnika s sladkorno boleznijo tipa 2 so preprečevanje zapletov in izboljšanje kakovosti življenja, za začetek pove sogovornica, in nadaljuje: »Treba je oceniti bolnikove značilnosti in se pogovoriti o srčno-žilnem tveganju ter vzeti zgodnjo anamnezo o že prisotnih boleznih srca in ožilja, aterosklerotični srčno-žilni bolezni, zastojnem srčnem popuščanju ali kronični ledvični bolezni. Zato je pomembna izbira ustreznega zdravljenja takšnega bolnika, ki ne povzroča velikega tveganja za hipoglikemije in porast telesne teže. Seveda je treba pri tem upoštevati tudi ceno zdravljenja, življenjski slog in socialni status pri pripravi načrta zdravljenja.«

Nova zdravila uravnavajo sladkor ter hkrati pomagajo srcu in žilam

Za uspešno sodelovanje pri zdravljenju je treba bolnika opolnomočiti, kar pomeni, da so bolniki in zdravnik ter zdravstveno osebje v partnerskem odnosu, da so bolniki poučeni o zdravljenju in zapletih sladkorne bolezni ter da aktivno sodelujejo pri zdravljenju. Zdravnica poudari, da če ima bolnik razvito aterosklerotično srčno-žilno bolezen ter kljub prilagoditvi sloga življenja in zdravljenju z metforminom ne dosega ciljne vrednosti glikiranega hemoglobina, ki je merilo urejenosti glikemije, dodajo novejšo terapijo z zaviralci SGLT 2, ki omogočajo izločanje glukoze z urinom ali zdravila iz skupine inkretinskih hormonov.

Če gre za bolnike s srčnim popuščanjem in/ali kronično ledvično boleznijo, prav tako lahko dodamo zdravila iz omenjenih novejših skupin, z dokazi o zmanjšanju srčnega popuščanja. Zdravila, od zaviralcev SGLT 2 še posebej empaglifozin, z zdaj že legendarno študijo (EMPA Reg Outcome), op. a., dokazano koristijo glede srčno-žilne bolezni, ker zmanjšajo tveganje za hipoglikemije in zmanjšujejo telesno maso. To je pomembno za bolnike s sladkorno boleznijo tipa II in z aterosklerotično srčno-žilno boleznijo, pojasnjuje Katarina Vukelič.

Protokol zdravljenja: od metformina do zaviralcev SGLT 2

Novejša zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni omogočajo celostno obravnavo bolnika s pridruženimi drugimi boleznimi, na primer srčno-žilnimi, srčnim popuščanjem, kronično ledvično boleznijo. Katarina Vukelič razlaga: »Ko imamo pred seboj takšnega bolnika, se vedno poudarja najprej zdrav življenjski slog. Sledi zdravljenje z začetnimi protidiabetičnimi zdravili (metformin). Ko pa to ni dovolj, se odločimo za novejše skupine zdravil. Na voljo imamo zdravila, ki zmanjšujejo tveganje za hipoglikemije (hiter padec glukoze v krvi) in tudi telesno težo. Vemo, da zmanjšanje telesne teže ugodno vpliva na zmanjšanje dejavnikov tveganja za srčno-žilno bolezen. Najnovejša zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni so zaviralci SGLT 2. Omogočajo namreč izločanje krvnega sladkorja z urinom. To ugodno vpliva tudi na znižanje telesne teže. Na voljo so tudi pri nas. Zmanjšajo tudi smrtnost zaradi srčno-žilnih bolezni, neusodnega srčnega infarkta in neusodne kapi. Predstavljajo novo upanje za sladkorne bolnike in tudi za bolnike s srčno-žilnim obolenjem.«

Tesno sodelovanje med kardiologi in diabetologi

V preteklosti smo se pri zdravljenju sladkorne bolezni osredinjali predvsem na nižanje krvnega sladkorja in ukrepanje pri njenih zapletih. Danes poudarjamo, da je celostni pristop, obravnava spremljajočih bolezni pri sladkornem bolniku nujno potrebna, poudarja Katarina Vukelič.

»Pomembno je tudi razviti kakovostni odnos v odnosu bolnik – zdravnik. Tako uspešno preprečimo zaplete sladkorne bolezni. Vedeti je treba, da povišan krvni sladkor ne boli, sčasoma pa povzroči srčno-žilne bolezni, srčno popuščanje in kronične ledvične bolezni, kar zelo skrajša življenjsko dobo.«

Po besedah Katarine Vukelič pri sladkornem bolniku, ki ga sprejmejo v zdravljenje, najprej poskrbijo za zgodnjo anamnezo. Bolniki prinesejo v diabetološko ambulanto vse spremljajoče izvide, ki jih že imajo narejene. To so lahko oftalmološki izvidi glede stanja očesnega ozadja, nefrološki, ki nam pokažejo, kakšno je delovanje ledvic, pa kardiološki, če je že razvita aterosklerotična bolezen ali če je bolnik že utrpel srčni infarkt oz. možgansko kap. Vse že razvite zaplete sladkorne bolezni in tudi druge pridružene bolezni bolnika skrbno zapišejo v dokumentacijo.

Tak celosten pristop obravnave sladkornega bolnika smo vzpostavili v zadnjih letih. Kadar se izpostavi problem, ga poskusimo rešiti skupaj, poudari diabetologinja. »Se pokličemo s kolegi kardiologi in nefrologi, včasih jih kontaktiram jaz, drugič kdo izmed njih mene. Če so pogoji za uvedbo zaviralcev SGLT 2 izpolnjeni, se posvetujemo in zdravilo predpišemo. Edini spremljajoč učinek zdravljenja z zaviralci SGLT 2 so pogostejše urinarne infekcije, ki pa jih lahko uspešno pozdravimo.« Doda še, da so zaviralci SGLT 2 v obliki tablet, inkretinski hormoni GLP 1 pa v obliki subkutanih injekcij ter da bolnik vedno rajši vzame tablete in jih tudi bolj redno jemlje.

Z zdravilom empaglifozinom je treba začeti zdraviti zgodaj

Na področju srčno-žilne medicine je le malo študij, kot je EMPA REG OUTCOME, ki je znižala srčno-žilno smrtnost za tretjino (38-odstotno znižanje umrljivosti zaradi srčno-žilnih dogodkov), 35-odstotno relativno znižanje tveganja za hospitalizacijo zaradi popuščanja srca in 32-odstotno znižanje tveganja za celokupno umrljivost pri bolnikih, ki so prejemali zdravilo empagliflozin v primerjavi s kontrolno skupino v standardnem zdravljenju. Podanalize so pokazale, da ugodno vpliva tudi na ledvice, kar je pri zdravljenju sladkorne bolezni velikega pomena. Stroka je prepričana, da je pomembno, da se začne zdraviti z empagliflozinom čim bolj zgodaj, saj se tako prepreči diabetična okvara ledvic oziroma zaustavi napredovanje srčno-žilnih obolenj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj