Preboj: Vse nezrele celice se lahko razvijejo v matične

Nova študija spreminja tradicionalna spoznanja o matičnih celicah in njihovi vlogi. Razkriva, da diferenciacija črevesnih celic ni vnaprej določena, temveč nanjo ključno vpliva neposredno okolje. Spoznanje odpira nove možnosti za zdravljenje z matičnimi celicami.

Vse nezrele celice v črevesju razvijajočega se človeškega ploda se lahko razvijejo v matične celice. Foto: Bigstock

Vse nezrele celice v črevesju razvijajočega se človeškega ploda se lahko razvijejo v matične celice, ugotavlja raziskava, ki so jo izvedli na Fakulteti za zdravje in medicinske znanosti Univerze v Kopenhagnu. Odkrili so, da razvoj nezrelih črevesnih celic – v nasprotju s prejšnjimi predpostavkami – ni vnaprej določen, ampak nanj vpliva neposredno okolje.

»Upamo, da bo odkritje poenostavilo prihodnje zdravljenje z matičnimi celicami,« pravi Kim Jensen iz centra Biotech Research and Innovation (BRIC).

Pred časom je veljalo, da je potencial celice, da postane matična, vnaprej določen. Najnovejše ugotovitve dokazujejo, da temu ni tako.

»Naši rezultati kažejo, da imajo vse nezrele celice enako verjetnost, da postanejo matične celice v popolnoma razvitem organu. Signali celic iz neposrednega okolja so ključni pri tem. Če bi jih lahko identificirali, bi sčasoma lahko razvili uspešne načine za upravljanje z njimi,» pojasnjuje K. Jensen, in nadaljuje: »Še do nedavnega je veljalo, da je potencial celice, da postane matična celica, vnaprej določen. Zdaj vemo, da temu ni tako. Prepoznavanje mehanizmov, ki vplivajo na to, bi odprlo nove terapevtske možnosti,» pravi K. Jensen.

Matične celice so imajo nekaj tipičnih lastnosti, med katerimi prevladujeta dve: sposobnost samoobnavljanja in sposobnost diferenciacije v določene specializirane vrste celic. Ker so nespecializirane, se lahko preoblikujejo v katerekoli celice. Njihov izvor je dolgo veljal za neznanko. Obveljalo je, da se razvijejo na podlagi vnaprej določenih pravil. Zadnje ugotovitve kažejo, da je bolj kot to pomembno neposredno okolje, v katerem nedozorela celica “raste”.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj