Mastektomija z ohranitvijo bradavice varna in učinkovita

Mastektomija, pri kateri ohranijo kolobar in bradavico, je varna za bolnice, kaže analiza podatkov Mayo klinike, ki so jo predstavili na letošnjem letnem srečanju Združenja ameriških kirurgov onkologov (ASBrS).

Število mastektomij z ohranitvijo kolobarja in bradavic se je v zadnjih desetih letih znatno povečalo. Foto: Bigstock

Analiza podatkov za operacijo, pri kateri odstranijo dojko (mastektomija) in rekonstruirajo (ohranijo) kolobar in bradavico, je pokazala, da je poseg za bolnice varen in učinkovit. Od prvih mastektomij z ohranitvijo kolobarja in bradavice do danes se je število zapletov pomembno zmanjšalo. In to kljub temu, da se populacija (podatki veljajo za ZDA) žensk z napredovalimi oblikami raka dojk povečuje, kar vodi v zahtevnejše kirurške posege z večjimi tveganji in možnostmi za zaplete.

“Podatki še naprej potrjujejo varnost mastektomije, pri kateri ohranimo kolobar in bradavico. Dejstvo pa je, da se kirurški postopki vse pogosteje izvajajo na mnogo bolj zapletenih primerih, tako iz onkološkega kot iz tehničnega stališča. Kljub temu so nas rezultati analize presenetili. Ne samo, da so navedeno v celoti potrdili, pač pa so tudi pokazali, da mastektomijo z ohranitvijo bradavice lahko izvajamo pri širokem naboru bolnic,« je povedala dr. Tina Hieken iz Klinike Mayo.

Raziskovalci so pregledali podatke za za 769 bolnic z rakom dojke, pri katerih so opravili 1301 mastektomij z ohranitvijo kolobarja in bradavice. Povprečna starost bolnic je bila 48 let. Uspešnost rekonstrukcije (po enem letu) pri posegih, ki so jih opravili leta 2009, je bila 87 odstotkov, delež zapletov pa 14,8 odstotkov. Pri posegih, ki so jih opravili leta 2017, je uspešnost narasla na 100 odstotkov, delež zapletov pa se je znižal na 6,3 odstotkov, je na predstavitvi rezultatov analize za medije povedala dr. Judy Boughey iz Klinike Mayo.

Medtem, ko leta 2009 nobena bolnica ni bila zdravljenja s kombinacijo neoadjuvantne kemoterapije in mastektomije z ohranitvijo kolobarja in bradavice, je bilo takih v letu 2017 že 26 odstotkov. »Poleg širitve nabora bolnic smo opazili tudi izrazit padec zapletov po operaciji. Slednji so bili pogostejši pri kadilkah in tistih, ki so bile večkrat izpostavljene radiaciji (slikanja, obsevanja…),” je pojasnila Boughey.

Število mastektomij z ohranitvijo kolobarja in bradavic se je v zadnjih desetih letih znatno povečalo. Ponuja primerljivo onkološko varnost za večino bolnic ter je pomembno orodje za zmanjšanje ponovitvenega tveganja, zahteva pa dobro usposobljeno zdravniško ekipo in multidisciplinarni pristop, so zaključnem poročilu izpostavili avtorji analize.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj