Neverjetno: Odkrili gen, ki vpliva na spanje čez dan

Raziskovalci so odkrili gen, ki regulira budnost čez dan, odkrili pa so ga s pomočjo – sadnih mušic. Ljudje gena za regulacijo budnosti sicer, kot kaže, nimamo, nam bodo pa ugotovitve, povezane z njim, nedvomno koristile.

Ne samo dober spanec ponoči, tudi dremež čez dan krepi zdravje. Dremež čez dan okrepi imunski sistem. Foto: Bigstock

Otroci, ki slabo spijo, se slabše telesno in duševno razvijajo. Odrasli, ki slabo spijo, imajo večje tveganje za razvoj kroničnih bolezni. Ljudje, ki so na dieti, ki slabo spijo, hujšajo počasneje. Spanec je za našo dobrobit izjemno pomemben.

Ne samo dober spanec ponoči, tudi dremež čez dan krepi zdravje. Dremež čez dan okrepi imunski sistem in, kot kažejo zadnje ugotovite, podobno kot zdravila zniža krvni tlak. Kaže, da je bila njegova vloga v evolucija tako močna, da se je zapisala v naš genski zapis.

Raziskovalci Rutgers University so odkrili gen, ki živalim preprečuje zaspanost čez dan in za katerega menijo, da igra pomembno evolucijsko vlogo: pomaga vzpostaviti ravnotežje med dnevnim počitkom in drugimi za preživetje pomembnimi aktivnostmi. Določa, kaj je v določenem trenutku bolj pomembno: spočiti telo in um ali izvesti opravila, ki bi lahko prinesla konkurenčno prednost. Izbira je odvisna od pogojev, ki veljajo v okolju.

Pri živalih je opoldanski dremež stalnica, bolj intenzivna v toplih dneh. Verjetno se je razvil kot oblika zaščite pred vročino in soncem, ugotavlja študija, objavljena v Current Biology. Pri ljudeh je dokazano, da kratki dremež čez dan izboljša spomin in učenje. Gena, ki bi to reguliral, niso odkrili. Pri živalih je drugače. Na novo odkriti gen za budnost prispeva k vedenjski fleksibilnosti: počivajo, ko je vroče, in se z dejavnostmi, ki so pomembne za preživetje, na primer iskanje hrane ali partnerja za parjenje, ukvarjajo takrat, ko je hladneje.

Izkazalo se je tudi, da gen, ki pri živalih regulira dremež čez dan, nima nobenega vpliva na to, kako bodo spale ponoči. »Naše ugotovitve kažejo, da gre za dva različna mehanizma uravnavanja spanja,« pojasnjuje prof. Isaac Edery iz Univerze Rutgers.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj