Brokoli uredi kemizem v možganih in pomaga pri duševnih motnjah

Brokoli ima številne pozitivne učinke na zdravje ljudi, najnovejše ugotovitve pa kažejo, da pomaga tudi pri duševnih motnjah. Spojina sulforafan, ki jo vsebuje, uredi kemizem v možganih in vzpostavi zdravo ravnovesje.

Brokoli ne preprečuje samo telesnih bolezni, pač pa, kot kažejo zadnje ugotovitve, tudi duševne. Foto: Bigstock

Raziskovalci so v seriji študij v možganih bolnikov s shizofrenijo opredelili niz kemijskih neravnovesij, povezanih z glutamatom. Gre za enega od dveh najpogostejših živčnih prenašalcev v možganih.

Brokoli altrenativa antipsihotikom?

Ugotovili so tudi, da raven glutamanata lahko regulirajo s sulforafanom, spojino, se v visokih koncentracijah nahaja v kalčkih brokolija. Domnevajo, da bo odkritje vodilo do znižanja odmerkov antipsihotikov, ki se uporabljajo za zdravljenje shizofrenije. »Upamo, da bodo nadaljnje raziskave pokazale, da je sulforafan varna rešitev, ki zmanjšuje simptome shizofrenije ali jih celo prepreči,« je pojasnil dr. Akira Sawa, profesor psihiatrije na Medicinski fakulteti Univerze Johns Hopkins.

Zdravila zoper shizofrenijo “pokajo” od stranskih učinkov

Shizofrenija je ena od najtežjih duševnih bolezni, za katero so značilne halucinacije, blodnje in neurejeno razmišljanje, zaznavanje, govor in vedenje. Zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje shizofrenije, pri vseh bolnikih ne delujejo in povzročajo številne neželene stranske učinke. Med njimi so med drugim povečano tveganje za bolezni srca in ožilja, motnje presnove, otrdelost, tresenje (tremor), nehoteni gibi.

Pri bolnikih s shizofrenijo manj glutamanata

V študiji, ki je bila objavljena v reviji JAMA Psychiatry, so raziskovalci iskali razlike v presnovi možganov pri bolnikih s shizofrenijo (zajeli so 81 bolnikov) in zdravimi ljudmi (zajeli so 91 oseb). Povprečna starost v obeh skupinah je bila 22 let, 58 odstotkov udeležencev je bilo moških. Opravili so jim magnetno resonanco petih predelov možganov, iz podatkov pa s pomočjo računalniškega modela identificirali posamezne kemijske metabolite in njihove količine. Izkazalo se je, da imajo bolniki s shizofrenijo bistveno nižjo raven glutamata v predelu cingularne skorje kot zdravi ljudje. Poleg tega so pri bolnikih s shizofrenijo ugotovili znatno manj glutatoina v prednjem delu možganske skorje (za 3 odstotke) in v talamusu (za 8 odstotkov).

Glutation je spojina, sestavljena iz treh manjših molekul, od katerih je ena glutamat. Slednji sodeluje pri komunikaciji med možganskimi celicami in je dokazano vpleten v razvoj depresije in shizofrenije.

Povezava med glutamanatom in glutationom

Ker je glutamat gradnik glutationa, so se raziskovalci vprašali, ali je mogoče, da možgani slednjega uporabljajo kot način za shranjevanje presežka glutamata in če je temu tako, kako bi na mehanizem lahko vplivali. Ideja je bila, da bi našli način,s katerim bi sprostili glutamanat iz »skladišča«, če ga ni dovolj, oziroma ga tja shranili, če ga je preveč.

Idejo, da bi so pri tem lahko pomagali z izvlečkom ohrovta, so dobili v študiji, v kateri so preučevali vpliv L-butionin sulfoksimina pri miših. Gre za spojino, ki blokira encim, ki pretvarja glutamat v glutation. Ugotovili so, da so bili nevroni od vplivom L-butionin sulfoksimina bolj vzdraženi in so pošiljali več sporočil drugim možganskim celicam. Gre za podoben proces, kot se dogaja pri bolnikih s shizofrenijo. Če bi proces obrnili in pospešili izločanje glutamanata iz glutationa, bi se, tako so domnevali, možganske celice »umirile«, kar bi zmanjšalo simptome shizofrenije. S pomočjo sulforafana jim je to tudi uspelo.

Izvleček ohrovta dvignil glutation za 30 odstotkov

Prostovoljci so sedem dni jemali po dve kapsuli s sulforafanom (100 mikromolov v vsaki). Raven glutationa se je povečala za 30 odstotkov. Izkazalo se je tudi, da izvleček brokolija ni imel omembe vrednih stranskih učinkov.

»Odkritje ponuja nove vpoglede v biologijo shizofrenije. Zdi se, da imajo bolniki s shizofrenijo rezervoar, v katerem se shranjuje glutamanat, manjši, in če ga na naraven način ( s pomočjo sulforafana iz brokolija) povečamo, to bolnikom prinese številne prednosti,« pojasnjuje Sawa. Prepričan je, da je bil storjen nov veliki korak v smeri uporabe prehrane tudi za preventivo težkih duševnih bolezni, podobno, kot se že desetletja dogaja pri telesnih bolezni.

Nadaljnje raziskave v tej smeri že potekajo, prvi cilj pa potrditi, da sulforafan iz naravnih virov (kalčki brokolija, krompirja…) varno zmanjša simptome shizofrenije in tudi drugih psihoz. Naslednji korak bo določiti idealni odmerek in ugotoviti, kako dolgo ga je potrebno jemati za optimalni učinek.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj