Osteoartroza je najbolj razširjena kronična revmatska bolezen sklepov in hrbtenice. Je degenerativna, kar pomeni, da z leti napreduje. Tveganje za razvoj osteoartroze je večje pri ljudeh, ki zelo obremenjujejo sklepe (vrhunski športniki, določeni poklici), pri tistih, ki so že imeli poškodovan sklep ter pri tistih s prekomerno telesno težo. Pomemben dejavnik je dedna nagnjenost, na nastanek pa vplivajo tudi hormonske spremembe. Pri 50 letih starosti ima osteoartrozo 30 odstotkov ljudi, pri 60 letih okrog 45 odstotkov.
Bolečina glavni simptom
Glavni simptom pri obrabi sklepa je bolečina. V začetku je hujša ob obremenitvi sklepa in blažja pri počitku, sčasoma pa se pojavi že ob minimalnih obremenitvah in celo med spanjem. Pogosta je tudi jutranja okorelost sklepov, škrtanje ter zadebeljeni (ali kako drugače spremenjeni) sklepi.
Sklep ne zmore več popravljati škode
Pri osteoartrozi sklep zaradi pretirane obremenitve ne zmore več popravljati škode. Če je nekdo debel, na primer, 24/7 obremenjuje kolena, kar dolgoročno privede do poškodbe hrustanca in kosti pod njim. Osteoartroza bolj ogroža tiste, ki dolgo časa izvajajo enake gibe (specifični poklici…) . Tveganje je večje tudi pri tistih, ki imajo slabo razvite podporne mišice.
Pomembne nefarmakološke metode
Pri osteoartrozi so izjemno pomembne nefarmakološke metode zdravljenja. Gre za krepitev mišic okrog sklepov s posebnimi vajami. Sklep (hrustanec in kost pod njim) namreč skupaj prevzameta do 40 odstotkov obremenitve, ostalo prevzamejo mišice. Če jih okrepimo, amortizirajo pritisk na hrustanec in kost pod njim. Ali si pri tem lahko pomagamo tudi še kako drugače? Na primer s hrano? Odgovor je: Da. Osteoartroza pri tistih, ki uživajo hrano, bogato s sulforafanom, napreduje bistveno počasneje.
Pomoč iz domače kuhinje
Poskusi na miših so pokazali, da je osteoartroza pri tistih, ki jo jedle hrano, bogato s sulforafanom, napredovala bistveno počasneje. Poskus so ponovili na 40 bolnikih, ki so čakali na menjavo kolena. Dva tedna pred operacijo jih je polovica vsak dan uživala živila, bogata s sulforafanom. Izkazalo se je, da so zaustavila napredovanje bolezni, in to v vsega nekaj dneh. Vnetni markerji so se znižali, simptomi bolezni ustavili. Bogati naravni viri sulforafana so brokoli, cvetača, ohrovt, koleraba, redkvica.