Slaba prehrana vzrok za 11 milijonov smrti ljudi v razvitem svetu

Nezdrave prehranske navade so glavni vzrok za srčne bolezni, možgansko kap ter mnoge druge kronične bolezni. Prehransko svetovanje ob rutinskih pregledih lahko izboljša prehransko vedenje in dejavnike tveganja.

Potreba po učinkovitem presejalnem programu iz področja prehranjevalnih navad postaja vse očitnejša. Foto: Bigstock

Hitra, preprosta orodja za oceno prehrane naj postanejo običajna praksa pri obiskih v ambulanti družinskega zdravnika ter vključena v zdravstvene evidence za nadaljnje spremljanje, svetuje American Heart Association.

V rutinske preglede vključiti strokovnjake za prehrano

Del rutinskih pregledov pri splošnem zdravniku naj postane ocena prehrane, vanjo pa naj se vključi sodelovanje prehranskega strokovnjaka, priporoča Ameriško združenje za srce. Izjava, ki so jo skupaj pripravili skupaj s strokovnjaki za prehrano, priporoča tudi sprejetje presejalnega orodja za prehrano ter njegovo vključitev v dnevno klinično prakso.

“Hrana je mnogo več kot nekaj, kar nujno rabimo za preživetje. Ključna je za ohranjanje zdravja kot za preprečevanje bolezni. Prehranski vzorci niso dovolj prednostni pri obravnavi spremenljivih dejavnikov tveganja med običajnimi zdravstvenimi pregledi. Glede na dokaze kako zelo prehrana prispeva k boleznim in umrljivosti, bi jo morali redno spremljati,” je povedala dr. Maja Vadiveloo, docentka na Katedri za prehrano in zdravstvene vede na Medicinski fakulteti Univerze Rhod Island.

Slaba prehrana vzrok za 11 milijonov smrti

Slaba prehrana presega vse druge dejavnike tveganja za zbolevanje in ter predstavlja vzrok za 11 milijonov smrti v razvitem svetu, kaže raziskava Global Burden of Disease. Vanjo so zajeli 195 držav ter pregledali 15 obstoječih presejalnih orodij, pri čemer so pri vsakem ocenili tudi možnost vključitve prehranskega svetovanja v rutinsko prakso. Ključna ugotovitev ni bila nepripravljenost ljudi za nov način obravnave – ki bi vključeval analizo prehranskih navad, pač pa nepripravljenost splošnih zdravnikov, da bi v svojo redno prakso vključili nekaj novega. Za to, da se med rutinskim obiskom ne morejo posvetiti prehrani, so navajali številne razloge: pomanjkanje usposabljanja in znanja; pomanjkanje časa in finančnega povračila; konkurenčne zahteve med kratkim časom za pregled…

Test ocenjevanja prehrane traja le nekaj minut

“Vse te ovire je moč premagati,” pravi Vadiveloo. “Veljaven in zanesljiv način ocenjevanja prehrane, ki upošteva najnovejša strokovna spoznanja, traja zgolj nekaj minut.”

Potreba po učinkovitem presejalnem programu iz področja prehranjevalnih navad postaja vse očitnejša. Kriteriji zanj so:

  • Uporaba pristopa, ki temelji na dokazih;
  • Ocena skupnega prehranskega vzorca, ne le posameznega živila ali hranila;
  • Hitrost;
  • Zmožnost svetovanja nadaljnjih korakov in podpore bolnikom; in
  • Sposobnost sledenja in spremljanja prehranjevalnih sprememb skozi čas.

Zastavitev uresničljivih ciljev

“Obstajajo tudi druga orodja, ki še niso bila strokovno ocenjena,” pravi Vadiveloo, ter izpostavlja pomen sodelovanja med zdravniki, specialisti za prehrano in življenjski slog ter strokovnjaki za informacijsko tehnologijo. “Poleg ocenjevanja kakovosti prehrane je pomemben del novih metod tudi pomagati pacientom, da si zastavijo uresničljive prehranske cilje – ter jih nato spremljati ob rutinskih obiskih osebnega zdravnika,” pojasnjuje Alice H. Lichtenstein, specialistka za kardiovaskularno prehrano na raziskovalnem centru za prehrano starostnikov Jean Mayer USDA. Napove tudi prihodnje študije. Usmerjene bodo v testiranje in potrjevanje prehranskih metod za specifične klinične populacije (pediatrija, geriatrija itd.).

Izvirno znanstveno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj