Kako marihuana vpliva na srce?

Tisti, ki redno jemljejo marihuano, imajo povečan levi ventrikel. Ko z navado prenehajo, se izboljša tudi srčno zdravje. Povečano srce pa ni edina kardiovaskularna težava, povezana z marihuano. Izkazalo se je tudi, da se pri rednih uporabnikih že zgodaj razvijejo znaki oslabljenega delovanja srca, vlakna srčne mišice pa se med krčenjem deformirajo.

Ljudje, ki imajo kakršnekoli težave s srcem in ožiljem, bi morali biti pri jemanju marihuane skrajno previdni. Foto: Bigstock

»Že dlje časa vemo, da imajo tisti, ki redno uživajo marihuano, pogosteje težave s srcem. Ko s početjem prenehajo, si srce opomore,« pravi kardiologinja dr. Mary Ann McLaughlin iz bolnišnice Mount Sinai v New Yorku. Mnenja je, da je treba najnovejšo raziskavo, objavljeno v JACC Cardiovascular Imaging, interpretirati z zadržkom.

Majhen vzorec, veliko neznank

»Študija je bila opravljena na zelo majhnem vzorcu. Potrebnega bo še precej raziskovalnega dela, da bomo natančno razumeli mehanizme delovanja marihuane na srce,« pravi. Še vedno je veliko neznank, priznava: »Mnogo stvari ne vemo, vključno s tem, kako vpliva odmerek in način uživanja. Ena od stvari, ki pa jih dobro poznamo, je, da se pri kajenju marihuane povečata srčni utrip in krvni tlak, srce pa se mora bolj truditi.«

Levi prekat povečan pri rednih uporabnikih

V raziskavi, ki jo je vodil dr. Mohammed Khanji iz Univerze Queen Mary (London), je sodelovalo več kot 3.400 ljudi, od tega 47 rednih uporabnikov marihuane in 105 nekdanjih rednih uporabnikov.

Khanji in njegova ekipa so s pomočjo MRI ocenili strukturo in delovanje src vseh udeležencev. Izkazalo se je, da je bil pri rednih uporabnikih marihuane levi prekat povečan, ostali trije pa so bili normalni. Marihuana tudi ni vplivala na intenzivnost delovanja srca.

Previdnost pri interpretaciji

»Ker je bila raziskava opazovalna, je težko vedeti, če niso morda drugi dejavniki povzročili sprememb v strukturi srca,« je ugotovitve komentirala McLaughlinova. “Alkohol na primer lahko povzroči podobne vrste sprememb levega prekata, ki pa se izboljšajo, ko ljudje prenehajo piti.” Avtorji študije so sicer navedli, da so upoštevali tudi uživanje alkohola.

»Ponovitev raziskave na velikem vzorcu uporabnikov marihuane je vsekakor na mestu,« pa pravi dr. Mitch Earleywine, profesor psihologije na univerzi na Albany-State v New Yorku.

Kaj vpliva in kako?

»Morda dim, ki ga vdihavamo, povzroča obremenitev srca, lahko pa je temu vzrok THC. Natančnega odgovora v tem trenutku ne poznamo,« priznava dr. Larry Allen, profesor kardiologije na Medicinski fakulteti Univerze Colorado.

»Razpolagamo sicer s kar nekaj laboratorijskimi dokazi, da THC lahko škodljivo vpliva na zdravje. Vemo tudi, da poveča srčni utrip, dvigne krvni tlak in pospeši strjevanje krvi, kar vse vpliva na notranjo žilno steno. Ljudje, ki imajo kakršnekoli težave s srcem in ožiljem, bi morali biti pri jemanju marihuane skrajno previdni,« pravi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj