Psi vegani res bolj zdravi od vrstnikov, ki jedo meso?

Trend »brezmesnega« se je razširil tudi med pse, čeprav niti njihov prebavni trakt niti zobje niso prilagojeni na rastlinsko hrano. Zaradi veganske prehrane naj bi bili psi bolj zdravi od vrstnikov, ki jedo meso, trdijo avtorji kontroverzne študije, ki je dvignila precej prahu.

Da bi pojasnili možne učinke različnih pasjih diet na zdravje, so raziskovalci analizirali podatke lastnikov 2536 psov, ki so jedli termično obdelano meso (in pripravke iz njega) , surovo meso ali so bili na rastlinski hrani. Foto: Bigstock

Gre res za očitne koristi rastlinskega načina prehranjevanja ali pa so psi bolj zdravi zato, ker se njihovi k veganstvu nagnjeni lastniki bolj ukvarjajo z njimi in ukrepajo ob prvih zdravstvenih težavah? Raziskava na to ni odgovorila, enako kot tudi ne na vprašanje, kakšne so posledice dolgoletnega »siljenja« psov v veganski način prehranjevanja. Znano je, da prebavila psov niso prilagojena na rastlinsko hrano, enako velja za zobe. Eno od večjih napačnih prepričanj je, da psi žvečijo hrano podobno, kot ljudje (ki smo tozadevno bolj podobni prežvekovalcem).

Primerjali tri načine prehranjevanja psov

Veganska prehrana psov je povezana z boljšim zdravjem in bi lahko bila manj nevarna za prenos mikrobov kot prehrana na osnovi mesa. Naše ugotovitve podpirajo popolno vegansko prehrano psov v primerjavi s surovo ali konvencionalno mesno prehrano, trdijo avtorji študije, v katero so zajeli več kot 2500 lastnikov psov. Vzroki, zaradi kateri so slednji izbrali tako zelo nekonvencionalno prehrano, so: zaskrbljenost glede okolja; ravnanje z živalmi, ki se uporabljajo kot hrana; zdravje in dobro počutje hišnih ljubljenčkov. Avtorji tudi priznavajo številne omejitve študije.

Najbolj zdravi psi na surovem mesu, vendar…

Da bi pojasnili možne učinke različnih pasjih diet na zdravje, so raziskovalci analizirali podatke lastnikov 2536 psov, ki so jedli termično obdelano meso (in pripravke iz njega) , surovo meso ali so bili na rastlinski hrani. Anketa je vključevala vprašanja o zdravju psov, vključno s številom veterinarskih obiskov, uporabo zdravil in specifičnimi zdravstvenimi težavami psov. Izkazalo se je, da so bili (na splošno) psi na konvencionalni prehrani manj zdravi kot psi na surovi mesni ali veganski dieti. Zdi se tudi, da so psi na dieti s surovim mesom bolj zdravi kot tisti na veganski dieti.

Vendar pa so raziskovalci opazili več dejavnikov, ki preprečujejo sklep, da je prehrana s surovim mesom bolj zdrava. Prvič, v študiji so bili psi na dieti s surovim mesom bistveno mlajši od psov na veganski dieti, kar bi lahko pomagalo razložiti, zakaj so bili bolj zdravi. Poleg tega je bilo manj verjetno, da bi pse na dieti s surovim mesom odpeljali k veterinarju. Čeprav je to lahko znak boljšega zdravja, so predhodne raziskave pokazale, da lastniki psov na dieti s surovim mesom redkeje iščejo nasvet veterinarja.

Vir: Knight A, Huang E, Rai N, Brown H. Vegan versus meat-based dog food: Guardian-reported indicators of health. PLoS One. Apr 2022. doi: 10.1371/journal.pone.0265662.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj