Univerza v Ljubljani z dvema novima prestižnima projektoma, vrednima 3,5 mio evrov

Evropski raziskovalni svet (ERC) je objavil dobitnice in dobitnike projektov za leto 2021, med katerimi sta tudi profesorica in profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, astrofizičarka prof. dr. Maruša Bradač in matematik, akademik prof. dr. Franc Forstnerič. Raziskovalca bosta za projekta pridobila sredstva v skupni vrednosti več kot 3,5 milijona evrov.

V evropskem in nedvomno tudi svetovnem merilu ERC predstavlja najprestižnejši znanstveni projekt, ki ga lahko prejme individualni raziskovalec ali raziskovalka. Foto: Bigstock

Evropski raziskovalni svet (ERC) vsako leto izbere in financira najbolj kreativne raziskovalce in raziskovalke za realizacijo njihovih projektov v Evropi, ne glede na nacionalnost ali starost. Ponuja štiri dolgoročne in finančno bogate sheme raziskovalnih projektov: ERC projekt za začetek samostojne raziskovalne poti (Starting Grant), ERC projekt za utrditev samostojne raziskovalne poti (Consolidator Grant), ERC projekt za uveljavljene raziskovalce (Advanced Grant) in ERC projekt za sinergijo raziskav (Synergy Grant). V evropskem in nedvomno tudi svetovnem merilu ERC predstavlja najprestižnejši znanstveni projekt, ki ga lahko prejme individualni raziskovalec ali raziskovalka. 

Prof. dr. Maruša Bradač, astrofizičarka, je dobitnica ERC projekta z naslovom FIRSTLIGHT, ki obsega 2,086.250,00 evrov za obdobje naslednjih petih let. »S projektom FIRSTLIGHT (prva svetloba) bom svoj raziskovalni pogled usmerila daleč v zgodovino vesolja, v čas nastanka prvih zvezd in galaksij. Pri tem bom uporabila podatke, ki jih bo moja skupina pridobila s teleskopom James Webb, saj smo v tej skupini razvili enega od najpomembnejših znanstvenih instrumentov na teleskopu, in sicer kamero NIRISS. S temi podatki bom preučevala obdobje temnega veka, ko so prve galaksije ionizirale nevtralni vodik in spremenile vesolje iz neprepustnega v prozornega za vidno svetlobo«, je projekt opisala prof. Bradač, ki je do nedavnega delovala kot profesorica na Univerzi v Kaliforniji, Davis v ZDA. ERC projekt ji bo omogočil uspešno nadaljevanje kariere v Sloveniji, kjer bo ustanovila svojo raziskovalno skupino in jo povezala s kolegi iz Italije, ZDA in Kanade.

(video:  Maruša Bradač: Izjava ob pridobitvi ERC Advanced projekta)

Akademik prof. dr. Franc Forstnerič, matematik, pa je dobitnik ERC projekta z naslovom HOLOMORPHIC PARTIAL DIFFERENTIAL RELATIONS – HPDR v obsegu 1,476.375,00 evrov. »Projekt mi bo omogočil nemoteno osredotočeno raziskovalno delo v naslednjih petih letih in oblikovanje mednarodne skupine raziskovalcev, ki bo pomembna tematska razširitev obstoječe skupine za kompleksno analizo in geometrijo na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko,« je povedal prof. Forstnerič in dodal: »Na področju matematike je to prvi ERC projekt v Sloveniji in predstavlja pomembno priznanje, tako meni osebno, moji skupini, pa tudi širše slovenski matematiki. Prepričan sem, da bo to mlajše kolegice in kolege, ko delajo vrhunsko matematiko, vzpodbudilo, da si bodo v bodoče še intenzivneje prizadevali za pridobitev ERC financiranja.«

(video: Franc Forstnerič: Izjava ob pridobitvi ERC Advanced projekta)

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj