
S prehrano in telesno aktivnostjo je mogoče zmanjšati tveganje za kolorektalnega raka za polovico (47 odstotkov). Tisti, ki uživajo več celih zrn, zbolevajo redkeje, tisti, ki posegajo po procesiranem mesu, pa pogosteje. K raku debelega črevesa in danke, ki je eno od najbolj pogostih onkoloških obolenj, prispevata tudi prekomerno uživanje alkohola in debelost.
Vsakodnevno uživanje celih zrn
Vsakodnevno uživanje celih zrn, kot sta rjavi riž ali polnozrnati kruh, zmanjšata tveganje za raka debelega črevesa in danke, je pokazala raziskava Ameriškega inštituta za raziskave raka (AICR). Gre za prvo študijo, ki je dokazala neposredno povezavo med prehrano s celimi zrni in kolorektalnim rakom. Izkazalo se je tudi, da hrenovke, salame, slanina in druge oblike predelanega mesa pomembno povečujejo tveganje, še posebej če so združeni s pogostim uživanjem rdečega mesa (več kot 500 gramov na teden) in alkohola (več kot 30 gramov alkohola na dan). Obstajajo tudi močno dokazi, da na nastanek raka debelega črevesa in danke vplivata debelost in pomanjkanje telesne aktivnosti.
Zajeli podatke za 29 milijonov ljudi
Kolorektalni rak je eden od najpogostejših oblik raka, pri katerem imata prehrana in življenjski slog imata ključno vlogo. To je potrdila tudi meta analiza 99 prehranskih študij, v katere so zajeli več kot 29 milijonov ljudi, od tega več kot 250 tisoč bolnikov z rakom debelega črevesa in danke. Izkazalo se je, da uživanje treh obrokov celih zrn (približno 90 gramov) na dan zmanjša tveganje za raka debelega črevesa za 17 odstotkov. Podoben učinek imajo tudi prehranske vlaknine.
Pomen rib, sadja in zelenjave
Raziskava je potrdila tudi nekatere druge povezave med prehrano in kolorektalnim rakom, ki so bile statistično pomembne, vendar ne tako očitne. Obstajajo omejeni dokazi, da tveganje zmanjšuje večji vnos ne-škrobnate zelenjave in sadja (najmanj skodelica vsakega na dan). Bolj očitna je bila povezava pri ribah in živilih, ki vsebujejo vitamin C (citrusi, jagodičevje, špinača…). Ljudje, ki jih imajo dnevno na svojih jedilnikih, za rakom debelega črevesa in danke zbolevajo redkeje. Zamenjava nekaterih rafiniranih zrn s celimi zrni in uživanje večinoma rastlinske hrane, kot so sadje, zelenjava in fižol, vodi v optimalno dieto, s katero v telo vnesemo hranila, ki ščitijo pred rakom, hkrati pa tovrstna prehrana tudi pomaga pri uravnavanju telesne teže.
Viri:
Veettil SK, Wong TY, Loo YS, et al. Role of Diet in Colorectal Cancer Incidence: Umbrella Review of Meta-analyses of Prospective Observational Studies. JAMA Netw Open. 2021;4(2):e2037341. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.37341
Anand P, Kunnumakkara AB, Sundaram C, et al. Cancer is a preventable disease that requires major lifestyle changes [published correction appears in Pharm Res. 2008 Sep;25(9):2200. Kunnumakara, Ajaikumar B [corrected to Kunnumakkara, Ajaikumar B]]. Pharm Res. 2008;25(9):2097-2116. doi:10.1007/s11095-008-9661-9
Best and worst foods to prevent colorectal cancer. https://www.webmd.com/colorectal-cancer/ss/slideshow-foods-prevent
Bradbury KE, Balkwill A, Spencer EA, Roddam AW, Reeves GK, Green J, Key TJ, Beral V, Pirie K; Million Women Study Collaborators. Organic food consumption and the incidence of cancer in a large prospective study of women in the United Kingdom. Br J Cancer. 2014 Apr 29;110(9):2321-6. doi: 10.1038/bjc.2014.148. Epub 2014 Mar 27. PMID: 24675385
Loomans-Kropp HA, Umar A. Increasing Incidence of Colorectal Cancer in Young Adults. J Cancer Epidemiol. 2019;2019:9841295. Published 2019 Nov 11. doi:10.1155/2019/9841295