Zelena kava izboljša občutljivost celic na inzulin in zniža težo

Zelena kava poleg praženih vsebuje tudi veliko nepraženih (zelenih) zrn ali celo samo zelena zrna. V zadnjem letu je postala pravi prehranski hit, študije pa kažejo, da popolnoma upravičeno.

Zelena kava zmanjša vsrkavanje maščob iz hrane v tankem črevesju ter izboljša delovanje hormona, ki sodeluje pri njihovem izgorevanju (adiponektin).

Čeprav ima zelena kava različne pozitivne vplive na človeka – pri tem se prav nič ne razlikuje od svoje temne sorodnice, med koristmi najbolj prevladuje zaščita DNK pred mutacijami. Slednje se z leti kopičijo in – ker jih imunski sistem ni več sposoben obvladovati oziroma “popravljati”, vodijo v številne kronične in s staranjem povezane bolezni.

Ena skodelica na dan

Učinke zelene kave so preizkusili na skupini moških, osredotočili pa so se predvsem na morebitni vpliv na inzulinsko rezistenco. Pod študijo, objavljeno v European Journal of Nutrition, so se podpisali avstrijski znanstveniki. 90 zdravih moških so razdelili v dve skupini: ena je štiri tedne pila po eno skodelico zelene kave na dan, druga pa vodo. Izkazalo se je, da se je občutljivost telesnih celic na inzulin v skupini, ki je uživala zeleno kavo, statistično pomembno izboljšala.

Zelena kava kot pomoč pri hujšanju

Ugoden vpliv na presnovo sladkorja pa ni edina prednost zelene kave. Bogata je tudi s polifenoli. Raziskave potrjujejo, da 650 miligramov polifenolov na dan zmanjša tveganje za raka debelega črevesa in danke za četrtino, tveganje za bolezni srca in ožilja pa za tretjino. V eni skodelici zelene kave je 350 miligramov polifenolov.

Zelena kava je pozornost stroke pritegnila še zaradi nečesa: klorogene kisline. Gre za antioksidant, za katerega so študije na miših pokazale, da pomaga pri hujšanju. Zmanjša vsrkavanje maščob iz hrane v tankem črevesju ter izboljša delovanje hormona, ki sodeluje pri njihovem izgorevanju (adiponektin).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj