Hrana in bolečina: nekatera živila dokazano pomagajo

Hrana je farmacija bodočnosti, živila, ki blažijo bolečino, pa stopajo ob bok sintetičnim zdravilom. Kako torej z naravo nad bolečino in katera so živila, ki so naravni analgetiki?

Naravni analgetiki ne blažijo samo bolečine, ampak tudi – ker sodijo med zdrava živila, na telo sistemsko ugodno delujejo. Foto: Bigstock

Pogosto rečemo, da ima narava zdravilo zoper vsako bolezen. Obstaja pa stanje, pri katerem je naše predanosti naravnemu konec: bolečina. Ko zares boli, brez pomoči sintetičnih analgetikov ne gre. Če jih kombiniramo z živili, ki so naravni analgetiki, jih porabimo manj. Bolečine pa se znebimo bolj učinkovito, za dlje časa in z manj stranskimi učinki. Ker večina od njih sodi med zdrava živila, s tem, da jih redno uživamo, pripomoremo tudi k boljšemu splošnemu zdravju.

Borovnice

Začetek poletja je sezona borovnic, ki svoje učinkovine ohranijo tudi zamrznjene. Borovnice vsebujejo številne fitonutriente, ki delujejo protivnetno in protibolečinsko ter so odličen antioksidant. Podobni učinek imajo tudi druga s polifenoli bogata živila, na primer maline, brusnice in ribez. Borovnice sicer neposredno na bolečino – za razliko od ingverja, ne delujejo, vendar, ker zmanjšujejo vnetje, se posredno zmanjšajo tudi bolečine.

Bučna semena

Bučna semena so bogata z magnezijem, mineralom, ki dokazano zmanjšuje pogostnost in intenzivnost napadov migrene. Pomaga tudi pri preprečevanju osteoporoze. Njegovo najbolj splošno znano delovanje je na krče, predvsem na tiste, ki nastopijo zaradi intenzivnega športnega treninga. Če potrebujete še bolj intenzivno naravno zdravilo, bučna semena kombinirajte z mandlji in orehi ter dodajte temnolistnato zelenjavo (špinačo, brokoli, zelje, ohrovt) ter fižol in lečo.

Losos

Losos in omega 3 maščobne kisline gredo z roko v roki. Omega 3 poznamo po zaščitnem delovanju na srce in ožilje, vendar so izjemno koristne tudi za sklepe, še posebej pri revmatoidnem artritisu. Študija, v katero so zajeli 60 bolnikov z revmatoidnim artritisom, je pokazala, da so se simptomi bistveno (za 30 do 50 odstotkov) bolj izboljšali pri tistih, ki so poleg standardnih zdravil 12 tednov prejemali tudi omega 3 kapsule, ki so vsebovale 1,8 gramov EPA in 2,1 gramov DHA. Vsak dan so zaužili dve do tri kapsule.12 tednov jemanja kapsul z 1,8 gramov EPA in 2,1 gramov DHA je bistveno zmanjšalo simptome revmatoidnega artritisa. 12 tednov jemanja kapsul z 1,8 gramov EPA in 2,1 gramov DHA je bistveno zmanjšalo simptome revmatoidnega artritisa.

Višnje

Manj sladkih sorodnic češenj se posebej razveselijo mišice športnikov. Višnje sicer (še) nimajo posebnega mesta v naravni medicini, veljajo pač za okusno in koristno sadje. Tudi na nakupov alnih policah supermarketov jih ne najdemo pogosto. Vendar so višnje odličen vir antioksidantov in protivnetnih spojin.Ultramaratonci, ki so 7 dni pred tekom in na dan starta vsak dan spili 355 mililitrov višnjevega soka, so imeli manj bolečin v mišicah kot tisti, ki so pili placebo. Tekači, ki so sodelovali v raziskavi, so bili udeleženci teka »Hood to Coast«. Gre za ekipno tekmo, v kateri tekači pretečejo 315 kilometrov.

Pekoči feferoni

Nekateri pekoče feferone obožujejo, druge ob misli nanje oblije zona in se jim v širokem loku izognejo. Spojina, zaradi katerih feferoni pečejo, je kapsaicin, dobro znan po svoji protibolečinskih lastnostih. Najdemo ga v številnih kremah in obližih, študije pa kažejo, uživanje pekočih feferonov zelo učinkovito zmanjšuje sistemsko vnetje. Pekoč občutek po njihovem zaužitju spodbudi možgane k izločanju endorfinov – z namenom blokiranja bolečine.

Kurkuma

Kurkimin je spojina, ki daje kurkumi značilno rumeno barvo in je odgovoren za večino njenih zdravilnih lastnosti. Gre za polifenol, ki ga kuruma (kot začimba) vsebuje med 5 in 10 odstotki. Za zdravljenje se običajno uporablja kurkumin v obliki kapsul. Študija na bolnikih z revmatoidnim artitisom in osteoartritisom je pokazala boljše izboljšanje hoje pri tistih, ki so jemali kapsule kurkumina z visoko biorazpoložljivostjo kot pri tistih, ki so jemali standardna zdravila. Kurkumin tudi nima – za razliko od zdravil, neželenih stranskih učinkov. Kurkuma v receptih zelo pogosto nastopa v kombinaciji s črnim poprom. Vzrok: črni poper telesu pomaga, da iz nje bolje absorbira kurkimin.

Ingver

Ingver velja za enega od temeljev fitoterapije, znan pa je predvsem po svojem ugodnem delovanju na želodec. Bolniki z rakom ga dobro poznajo, saj blaži slabost, ki pogosto spremlja zdravljenje. Ingver pa je tudi dober analgetik, še posebej, ko gre za bolečine v sklepih in menstrualne krče.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj