Čokolada z visoko vsebnostjo kakava varuje srce in možgane

Čokolada je eno od najbolj priljubljenih živil sploh, precej dobro pa so raziskani tudi njeni vplivi na zdravje. »Čokolada vrača dobro voljo«, »uživanje čokolade varuje pred boleznimi srca in ožilja«, »čokolada spodbuja miselne sposobnosti, še posebej v starosti,« je le nekaj od v javnosti precej zakoreninjenih prepričanj. Pa v resnici tudi držijo?

Študija,v kateri so starejši odrasli 30 dni pili dve skodelici kakava na dan, je pokazala izboljšan pretok krvi v delih možganov, ki so odgovorni za spomni in razmišljanje. Foto:Bigstock

Predvsem ne drži, da je zdrava vsaka čokolada. V večini čokoladne ponudbe, ki nas vabi s polic, je namreč kakava le za vzorec. Izjema so čokolade z visoko vsebnostjo kakava – od 70 do 95 odstotkov. Več, kot je v čokoladni tablici kakava, več pozitivnih učinkov na zdravje ima.

Evropska komisija je potrdila uporabo zdravstvene trditve: »Kakavovi flavanoli pomagajo ohranjati prožnost žil, kar pripomore k normalnemu pretoku krvi,« vendar je za izdelke, ki vsebujejo vsaj 200 mg kakavovih flavonolov.

Čokolada ter srce in ožilje

Kakav, ki čokoladi daje zdravilnost, pridobivajo iz praženih kakavovih zrn. Bogat je s flavonoidi, s katerimi nas zelo »razvaja« tudi zelena, rdeča in rumena zelenjava.

Flavonoidi v kakavu, predvsem katehin, epikatehin in procianidin, pomagajo srcu in ožilju z znižanjem slabega holesterola, zmanjšanjem sistemskega vnetja žil in preprečevanjem nastanka krvnih strdkov. Flavonoidi v kakavu tudi izboljšajo prekrvavitev in znižajo odpornost na inzulin ter tako na naraven način uravnavajo sladkor v krvi.

Čokolada in možgani

Kakav koristi možganom. Študija,v kateri so starejši odrasli 30 dni pili dve skodelici kakava na dan, je pokazala izboljšan pretok krvi v delih možganov, ki so odgovorni za spomni in razmišljanje.

Druga študija je pokazala še več neposrednih učinkov kakava na možgane. Starejši odrasli z blago kognitivno okvaro, ki so vsak dan pili kakav z visoko vsebnostjo flavonoidov , so na testih mentalnih funkcijo dosegali bolje rezultate kot tisti, ki so pili kakav z manjšo vsebnostjo flavonoidov. To dokazuje, da kakav lahko prepreči razvoj demence ali drugih oblik upada miselnih funkcij.

Zavajujoča mlečna čokolada

Za razliko od čokolade z visoko vsebnostjo kakava mlečna čokolada zdravju škoduje. Čeprav po njej ljudje najraje posegamo, je treba vedeti, da v večini primerov vsebuje obilo nezdravih maščob in belega sladkorja.

Za razliko od nje je kakav ( 70% črna čokolada vsebuje okrog 40 odstotkov kakavovega masla in 30 odstotkov kakavovih trdnih snovi) bogat tudi z manganom, železom, magnezijem, cinkom in fosforjem.

Pomembni sestavini kakava sta kofein in teobromin – alkaloida, ki delujeta kot poživilo. V 100 gramih kakava je 230 miligramov kofeina in 2057 miligramov teobromina. Tako kofein kot teobromin tudi dvigujeta pozornost in koncentracijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj