Prekinitveni post lahko poveča občutljivost celic na inzulin

Najnovejši trend pri hujšanju je tako imenovani prekinitveni post (intermittent fasting). Gre za to, da vse obroke zaužijemo v 8 do 10 urah, preostali del dneva pa ne jemo nič. Gre za izpeljanko postenja, ki ga človeštvo pozna že stoletja.

Raziskave kažejo, da prekinitveni post lahko pomaga izboljšati holesterol, zniža krvni tlak in raven glukoze v krvi ter poveča občutljivost telesnih celic na inzulin. Foto: Bigstock

Najbolj priljubljena oblika prekinitvenega posta je 16/8 – pomeni, da 8 ur lahko uživamo hrano, 16 ur pa ne. Če z večerjo zaključimo na primer ob 18 h, lahko znova začnemo jesti naslednji dan opoldan. Druge oblike so še 14/10 – obroke razporedimo znotraj časovnega okna, ki traja 10 ur, in 20/4 – postimo se 20 ur, jemo lahko le v časovnem oknu 4 ur.

Zagotoviti dovolj beljakovin

Prekinitveni post specifičnih živil ne predpisuje, priporočljiva je zdrava prehrana z višjim deležem beljakovin. Stroka si o koristnosti prekinitvenega posta ni enotna, na splošno pa velja, da zdravju ne škodi, še posebej, če se odločimo za varianto 14/10. Slednje se niti ni težko držati: če zadnji obrok zaužijemo ob šestih zvečer (kar je splošno priporočljivo), lahko začnemo znova jesti že zjutraj ob 8h. Večji del obdobja, ko ne jemo, pa prespimo.

Raziskave potrjujejo določene koristi za zdravje

Raziskave kažejo, da prekinitveni post lahko pomaga izboljšati holesterol, zniža krvni tlak in raven glukoze v krvi ter poveča občutljivost telesnih celic na inzulin. Večina ljudi na začetku občuti lahkoto, ki pa se po nekaj dneh zmanjša.

Kdaj je potrebna previdnost?

Kratek post vam verjetno ne bo škodoval, če ste zdrava odrasla oseba, ne glede na to, ali je vaša teža normalna ali ne. Če imate zdravstvene težave ali če jemljete katerakoli zdravila, se posvetujte z zdravnikov. Postenje tudi ni primerno za nosečnice in doječe matere ter otroke in najstnike. Izogibajo naj se mu tudi vsi, ki so kdajkoli imeli motnje hranjenja.

Kaj lahko jeste?

Ko se ne postite, lahko jeste vso hrano. Nekaj raziskav je potrdilo, da ima prekinitveni post pozitivne vplive na zdravje ne glede na to, kakšno hrano ljudje uživajo. Priporočljivo je paziti na vnos sladkorja in po potrebi vključiti več sadja, zelenjave in polnozrnatih žitaric.

24-urni post

Taka oblika prekinitvenega posta je zelo priljubljena po praznikih, gre pa za to, da se hrani odrečemo za 24 ur enkrat na teden. Lahko pa pijemo bistre juhe, čaje, zelenjavne sokove… Študije kažejo, da 24-urni post za zdravje zelo koristen: vodi v izboljšanje splošnega zdravja in izgubo kilogramov. Je pa pri takem načinu prehranjevanja težko vztrajati na dolgi rok.

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj