Makularni pigmenti: pomembna vloga za zdravje oči

Zdrava in uravnotežena prehrana pomembno vpliva na zdravje oči in dober vid. Določeni vitamini in drugi antioksidanti prispevajo k zmanjšanju tveganj za očesne bolezni, kot so starostna degeneracija rumene pege, suho oko, glavkom in siva mrena. Prehranska dopolnila so koristna in potrebna, če prehranski vnos ne dosega priporočenih smernic. Velja, da je svetovanje prehranskih dopolnil za oči povezano tudi z distribucijo luteina v telesu.

Foto: BigStock

Oko je zaradi visoke metabolne dejavnosti in izpostavljenosti svetlobi še posebej občutljivo na oksidativni stres in motnje ravnovesja med prostimi radikali, ki izvirajo iz kisika, in antioksidanti. Ohranjanje ravnovesja med oksidativnimi in antioksidativnimi mehanizmi zmanjša tveganje za razvoj očesnih bolezni.

V telesu obstaja encimski in neencimski antioksidativni sistem z endogeno in eksogeno naravo.

Endogeni encimski sistem sestavljajo trije osnovni encimi: superoksid dismutaza (SOD), katalaza in glutation peroksidaza. Delovanje encimskega sistema je odvisno od kofaktorjev, kovinskih ionov, in sicer cinka, bakra, mangana in selena, brez katerih antioksidativni sistem ne more delovati.

Neencimski del antioksidativnega sistema sestavljajo spojine, kot so karotenoidi, vitamini (vitamin E in C) in glutation.

Betakaroteni in ksantofili ščitijo pred različnim spektrom svetlobe

Karotenoidi predstavljajo široko skupino barvil, ki jih najdemo v rastlinskem in živalskem svetu. Delimo jih v dve podskupini: karotene ( α-karoten, β-karoten) in njihove kisikove derivate, podskupino ksantofili, kamor sodita lutein in zeaksantin. Ksantofili vsebujejo kisik v obliki hidroksilnih in/ali karbonilnih skupin.  Zaradi prisotnosti hidroksilnih skupin v ogljikovem obroču so v primerjavi s karoteni bolj polarne spojine, ki absorbirajo sevanje krajših valovnih dolžin. Karotenoidi so v maščobi topne spojine in jih za razliko od rastlin telo ne more sintetizirati.

Med živila, bogata s karotenoidi spadajo: korenje, sladki krompir, buče, špinača, ohrovt, rdeča paprika, paradižniki, ipd. Foto: BigSstock

Absorpcija in zaloge karotenoidov v telesu

Črevesna absorpcija karotenoidov vključuje korake, podobne tistim, ki veljajo za maščobne kisline in v maščobi topne vitamine. Po telesu se prenašajo z lipoproteini visoke gostote (HDL), lipoproteini nizke gostote (LDL) in v manjši meri z lipoproteini zelo nizke gostote (VLDL). Lutein je večinoma shranjen v maščobnem tkivu in hepatocitih.

To dejstvo je pomembno pri individualnem predpisovanju prehranskih dopolnil, pri katerem upoštevamo indeks telesne mase in terapijo za zdravljenje hiperlipidemije.

Lutein in zeaksantin se koncentrirata v mrežnici in leči

V človeškem serumu so odkrili približno 20 različnih vrst karotenoidov. Večino karotenoidov v prehrani in serumu sestavljajo karoteni. Zaradi selekcije in kopičenja se v mrežnici z leti kopičita le dva, lutein in zeaksantin, ksantofila, ki ju v serumu ali v povprečni prehrani sicer ne najdemo v visokih koncentracijah.
Koncentracija ksantofilov v človeški mrežnici in leči je večkrat višja kot v drugih tkivih. Lutein in zeaksantin sta edina karotenoida, prisotna v očesni leči.

Kemijska struktura luteina, z dolgoverižnimi konjugiranimi dvojnimi vezmi in hidroksilnimi skupinami, omogoča učinkovito absorpcijo modre svetlobe ter močno antioksidativno zaščito, kar je ključno za zdravje oči in zaščito makule. Foto:BigStock

Lutein in zeaksantin vplivata tudi na kognitivno funkcijo

Relativno visoke količine luteina in zeaksantina najdemo tudi v nadledvičnih žlezah, korpus kalozumu, pljučih, testisih in koži. Poleg tega so Vishwanathan in sodelavci (2016) pokazali, da je lutein prevladujoči karotenoid v možganskih tkivih in da je njegovo delovanje povezano s kognitivno funkcijo pri odraslih. Avtorji so pokazali, da koncentracije luteina in mezozeaksantina v okcipitalnem korteksu odseva koncentracijo v rumeni pegi mrežnice.

Po 55 letu je priporočljivo opraviti razširjen oftalmološki pregled

Glede na izsledke študije AREDS je zaradi izključitve tveganj za razvoj napredovale oblike starostne degeneracije rumene pege priporočljivo, da osebe, starejše od 55 let, opravijo razširjen specialistični oftalmološki pregled, ki zajema pregled očesnega ozadja pri široki zenici in tomografsko slikanje mrežnice.

Foto: BigStock

Kakovostna prehrana a tudi prehranska dopolnila

Uravnotežena, zdrava in pravilno pripravljena hrana, bogata z luteinom in zeaksantinom, kot sta zelenolistnata zelenjava (špinača in ohrovt) zelenjava z oranžnim pigmentom (rdeča paprika), prispeva k zdravju očesa.

Osebam s slabšo prehranjenostjo in večjim tveganjem za nastanek očesnih bolezni priporočamo prehranska dopolnila s povečano vsebnostjo luteina in zeaksantina.

Pomembni poudarki:

Karotenoidi so v maščobi topne spojine in jih za razliko od rastlin telo ne more sintetizirati.

Karotenoidi predstavljajo široko skupino barvil, ki jih najdemo v rastlinskem in živalskem svetu. Delimo jih v dve podskupini: karotene ( α-karoten, β-karoten) in njihove kisikove derivate, podskupino ksantofili, kamor sodita lutein in zeaksantin.

Lutein je večinoma shranjen v maščobnem tkivu in hepatocitih.

Karotenoidi se po telesu prenašajo z lipoproteini visoke gostote (HDL), lipoproteini nizke gostote (LDL) in v manjši meri z lipoproteini zelo nizke gostote (VLDL).

Zaradi selekcije in kopičenja se v mrežnici z leti kopičita le dva, lutein in zeaksantin, ksantofila, ki ju v serumu ali v povprečni prehrani sicer ne najdemo v visokih koncentracijah.

Porazdelitev luteina in zeaksantina v mrežnici očesa ni enakomerna. Zeaksantin je prevladujoči v njenem osrednjem delu, tj. fovei, v območju z visoko gostoto čepkov, fotoreceptorjev, odgovornih za ostrino vida. Lutein prevladuje na periferiji mrežnice, tj. v območju z visoko gostoto paličnic, fotoreceptorjev, odgovornih za kontrastno občutljivost.

Lutein in zeaksantin sta edina karotenoida, prisotna v očesni leči.

Dokazali so, da je lutein prevladujoči karotenoid v možganskih tkivih in da je njegovo delovanje povezano s kognitivno funkcijo pri odraslih.

Uravnotežena, zdrava in pravilno pripravljena hrana, bogata z luteinom in zeaksantinom, kot sta zelenolistnata zelenjava (špinača in ohrovt) zelenjava z oranžnim pigmentom (rdeča paprika), prispeva k zdravju očesa.

Osebam s slabšo prehranjenostjo in večjim tveganjem za nastanek očesnih bolezni priporočamo prehranska dopolnila s povečano vsebnostjo luteina in zeaksantina.

Viri:

Beatty S., Koh H., Phil M., Henson D., Boulton M.: The role of oxidative stress in the pathogenesis of age-related macular degeneration. Surv. Ophthalmol., 2000; 45: 115–134

Harrison E. H. Mechanisms involved in the intestinal absorption of dietary vitamin A and provitamin A carotenoids. Biochim. Biophys. Acta. 2012; 1821: 70–77. doi: 10.1016/j.bbalip.2011.06.002

Maoka T. Carotenoids as natural functional pigments. J. Nat. Med. 2020; 74: 1–16. doi: 10.1007/s11418-019-01364-x.

Vishwanathan R., Schalch W., Johnson E. J. Macular pigment carotenoids in the retina and occipital cortex are related in humans. Nutr. Neurosci. 2016; 19: 95–101. doi: 10.1179/1476830514Y.0000000141

Age-Related Eye Disease Study Research Group. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8. Arch Ophthalmol. 2001;119(10):1417-1436. doi: 10.1001/archopht.119.10.1417