Vrtnarjenje je zdravo za telo in dušo, kaj pa plevel?

Vrtnarjenje pomirja dušo in koristi telesu. Slovenci ga imamo še posebej radi in smo ponosni, ko naš zelenjavni ali cvetlični vrt zaokroži celostno podobo doma. Ima pa vrt tudi precej nezaželenega gosta: plevel.

Plevel lahko učinkovito zatiramo na naraven način. Foto: Pixabay

Povsod tam, kjer lepo uspeva zelenjava ter oči počivajo na pisanih cvetlicah, domuje tudi plevel. Prilagodi se skoraj vsakim življenjskih pogojem, in za to, da bi se ga znebili, smo pripravljeni poseči po marsikaterem ukrepu. Pogosto se ga lotimo z ne najbolj zdravimi kemikalijami, ki se nam vrnejo kot bumerang in imajo lahko konkretne posledice za zdravje.

Omenjena praksa je še posebej izrazita na javnih površinah, med bolj pogosto uporabljenimi sredstvi pa je dokazano strupen glifosat. Na naslovnicah medijev se je znova znašel, ko je Monsanto izgubil dve tožbi, povezanih z njim. Oškodovancema, ki naj bi zaradi dolgoletne uporabe glifosata zbolela za rakom, mora izplačati več kot 140 milijonov evrov.

Glifosat uporabljamo tudi pri nas, predvsem za zatiranje plevela na cestah, železnicah in drugih javnih površinah. Vsako leto ga porabimo več kot 15 tisoč litrov. Ali se je mogoče plevela učinkovito znebiti tudi brez uporabe kemije, z naravnimi pripravki? Odgovor je: da, in to zelo učinkovito.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je ena od najbolj uporabnih sestavin v gospodinjstvu. Njene koristi lahko polno izkoristimo tudi na vrtu: plevel poškropimo z vodo, potem pa po njem potresemo sodo bikarbono. Preprosto, učinkovito in poceni. Ponavljamo enkrat mesečno.

Sol

Sol se dobro obnese pri plevelih, ki rastejo med trato, vendar lahko poškoduje okoliške rastline. Zato jo je treba uporabljati previdno. Plevel lahko preprosto posolimo ali poškropimo s pripravkom, za katerega zmešamo vodo in sol v razmerju 2 proti 1.

Vrela voda

Če plevel polijemo z vrelo vodo, zatremo njegovo rast. Nevarnost te metode je, da zahteva precej natančnosti: če poleg plevela polijemo rože in vrtnine, bomo uničili tudi njih. Vrela voda je najbolj primerna za plevel, ki raste med tlakovci. Ni je treba pripravljati posebej – uporabimo kar tisto, v kateri smo kuhali krompir ali zelenjavo.

Koruzni zdrob

Koruzni zdrob vsebuje gluten, ki ustavi rast plevela. Hkrati deluje kot gnojilo in je dobra alternativa umetnim pripravkom, ki vsebujejo dušik. Uporabljati ga moramo previdno, saj zmoti preskrbo rastlin z vodo in tudi privlači miši in podgane. Zatre rast okoliških rastlin, zato ga je najbolje uporabljati na površinah, kjer poleg plevela ne raste nič drugega.

Limonin sok

Limonin sok na plevel deluje enako kot kis. Uničuje plevel in preprečuje njegovo nadaljnjo rast. Lahko ga uporabimo samega – stisnemo limono in s pripravkom poškropimo plevel, ali pa razredčenega z vodo: vzamemo sok 1 limone na 1 liter vode.

Kis

Kis velja za enega od najboljših naravnih uničevalcev plevela. Najbolje se obnese na širokolistnem plevelu med trato. Lahko ga uporabimo samega ali zmešanega z detergentom za posodo. Deluje kot dobra alternativa za glifosat. Študije kažejo, da je kis močan herbicit, ki ni samo varen za okolje, pač pa tudi poceni možnost za ekološko vrtnarjenje. Za kisov pripravek zmešamo 3 litre vinskega kisa, 1 ? skodelice kuhinjske soli in 2 žlici detergenta za pomivanje posode.

Časopisni papir

Ta nenavadna metoda deluje po principu odvzema svetlobe. Plevel skrbno pokrijemo s časopisnim papirjem. Plast naj bo debela vsaj 4 liste.

Gin

Zmešamo 1 jedilno žlico detergenta za posodo, 1 jedilno žlico vinskega kisa in 1 jedilno žlico gina. Mešanici dodamo 4 skodelice vode. Vlijemo v razpršilko in z mešanico poškropimo plevel. Namesto gina lahko vzamemo tudi vodko.

Pomarančno olje

3 decilitre alkoholnega kisa zmešamo s 3 litri vode. Dodamo 0,5 decilitra detergenta za posodo in 0,5 decilitra pomarančnega olja. Mešanico polijemo po plevelu in počakamo dva do tri dni. Če z rezultati nismo zadovoljni, postopek ponovimo. Olje iz nageljnovih žbic (klinčkov)
Tudi olje iz klinčkov je učinkovita organska alternativa kemičnim sredstvom zoper plevel. Najbolj učinkovito je za zatiranje vseh vrst poletnih plevelov.

Čistilni alkohol

Čistilni alkohol razje povrhnjico listov, ki se potem na soncu izsušijo. Alkohol kot sredstvo za zatiranje plevela deluje le na soncu – v senci je neučinkovit. Pazimo, da ga razpršimo le po plevelu in ne po okoliških rastlinah. Za pripravek zmešamo 1 do 2 jedilni žlici čistilnega alkohola in 1 liter vode. Za trdovratne vrste plevela povečamo količino alkohola na 3 do 4 žlice.

Boraks

Boraks (natrijev borat) je najpomembnejša borova spojina s široko paleto uporabe v gospodinjstvu. Deluje kot belilo in sredstvo za razkuževanje. V vrtnarstvu ga uporabljamo za zatiranje škodljivcev, plesni in plevela. Čeprav gre za naravno spojino, ki jo kupimo v obliki prahu, je treba biti pri uporabi previden. Dve žlički boraksa zmešamo s pol litra vrele vode (da se prah raztopi) in dobro pretresemo. Pazimo, da raztopina ne pride v stik s kožo. Hranimo izven dosega otrok in živali.

Detergent za posodo

Detergent za posodo je priljubljeno domače sredstvo za zatiranje plevela. Pripravimo ga tako, da zmešamo enaka dela vode in detergenta (1 dcl detergenta zmešamo z 1 dcl vode). Vlijete v razpršilko in uporabite. Pripravek uporabimo čez opoldne oziroma v najbolj vročem delu dneva.

Viri: Organic Farming Magazine USDA Agricultural Research Service, Central Kootenay Invasive Plant Committee, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj