Kombinacija omega 3, vitamina E in karotenoidov izboljša spomin

Kombinacija omega 3 maščobnih kislin, karotenoidov in vitamina E izboljša delovni spomin pri starostnikih, kaže klinična študija, v kateri so testne osebe navedeno kombinacijo jemale 2 leti.

Povečanje prehranskega vnosa karotenoidov in omega 3 maščobnih kislin zmanjša kognitivni upad ter tveganje za demenco kasneje v življenju, Foto: Bigstock

Gre za še eno v vrsti študij, ki dokazujejo pomen mikrohranil za delovanje možganov. Prehranska intervencija za preventivo upada miselnih funkcij je enostavna, poceni, brez stranskih učinkov in jo je mogoče kombinirati s skoraj vsemi zdravili, ki jih sicer jemljejo starostniki.

Statistično pomembno izboljšanje kognitivnih funkcij

Kognitivno zdravi posamezniki, stari najmanj 65 let, so 24 mesecev vsak dan zaužili 1 gram ribjega olja (od tega 430 miligramov dokozaheksaenojske kisline in 90 mg eikozapentaenojske kisline), 22 mg karotenoidov (10 mg luteina, 10 mg mezo-zeaksantina, 2 mg zeaksantina, 2 mg zeaksantina) ali placebo. Pred in po vstopu v študijo so opravili kognitivne teste. Izkazalo se je, da so se pri testiranju delovnega spomina tisti, ki so dnevno uživali navedno kombinacijo, odrezali statistično pomembno bolje. Delali so manj napak in test opravili v krajšem času.  Pri njih je prišlo do statistično značilnega  izboljšanja koncentracij tkivnih karotenoidov, serumskih koncentracij ksantofila in koncentracij omega 3 maščobnih kislin v plazmi. Večja, kot je bila koncentracija karotenoidov v tkivu in omega 3 maščobnih kisli v krvi, bolj zmogljivi delovni spomin so testirane osebe imele.

Preventivne strategije za zmanjšanje demence

Rezultati potrjujejo, da navedena hranila delujejo sinergistično za izboljšanje delovnega spomina pri kognitivno zdravih starejših odraslih. Povečanje prehranskega vnosa karotenoidov in omega 3 maščobnih kislin zmanjša kognitivni upad ter tveganje za demenco kasneje v življenju, pravijo avtorji. Izpostavljajo pomen preventivnih strategij za zmanjšanje gospodarskega, družbenega in skrbstvenega bremena, ki ga predstavlja Alzheimerjeva bolezen (kot najpogostejša oblika demence pri starejših od 65. let). Pri tem je ključno odložiti njen začetek, in kaže, da prehrana pri tem igra pomembno vlogo. Ključna živila so zelenjava, sadje in ribe – njihov visok vnos deluje nevroproktektivno, izboljša kognitivne sposobnosti in zaustavi razvoj bolezni.

Selektivno kopičenje v možganih

Nekatera hranila se selektivno kopičijo v možganih, kjer igrajo pomembne fiziološke funkcije. Sem spadajo omega 3 maščobne kisline, ksantofili (pigmenti rastlinskega izvora, ki vsebujejo kisik) in vitamin E. Na splošno dosedanji dokazi kažejo, da lahko ta hranila delujejo neodvisno za izboljšanje kognitivnih sposobnosti, predvsem zaradi svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti. Študije so tudi potrdile, da kombinacija dokozaheksaenojske kisline (DHA) in ksantofila karotenoida luteina deluje sinergistično za izboljšanje kognitivnih funkcij pri starejših ženskah.

Vir: Rebecca Power, John M. Nolan, Alfonso Prado-Cabrero, Warren Roche, Robert Coen, Tommy Power, Ríona Mulcahy. Omega-3 fatty acid, carotenoid and vitamin E supplementation improves working memory in older adults: A randomised clinical trial. Clinical Nutrition. 2021. ISSN 0261-5614. Dostopno na: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2021.12.004.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj