EU prepovedala titanov dioksid kot aditiv za živila

Evropska komisija je pred kratkim prepovedala titanov dioksid/Ti02 (znan tudi kot E 171) kot aditiv za živila.

Aditivi se živilom dodajajo za tehnološke namene, na primer kot antioksidanti in sladila. Številnih predelanih živil, ki jih poznamo danes, brez aditivov sploh ne bi bilo. Foto: Bigstock

Titanov dioksid je naravni oksid titana, ki se uporablja na najrazličnejših področjih, predvsem kot barvilo. Že desetletja se uporablja za obarvanje številnih živil z belo barvo, na primer pekovskih izdelkov, namazov, juh, omak, solatnih prelivov in prehranskih dopolnil.

Sabine Juelicher, direktorica EU direktorata za varnost hrane in krme ter inovacije, je pojasnila odločitev o prepovedi uporabe E171 v živilih.

EFSA v svojem novem mnenju, objavljenem 6. maja 2021, sicer ni ugotovila, da E 171 nedvomno pomeni tveganje za zdravje, vendar te možnosti tudi ni izključila. Zlasti ni izključila pomislekov glede genotoksičnosti, kar pomeni, da bi zaradi uporabe titanovega dioksida kot aditiva v živilih lahko prišlo do poškodb DNK ali do poškodb kromosomov. Če varnosti nekega aditiva za živila ni mogoče potrditi, je v EU to zadosten razlog za prepoved.  

Ali je titanov dioksid zdaj prepovedan tudi v neživilskih proizvodih? 

EFSA je v svojem novem mnenju ocenila titanov dioksid kot aditiv za živila. Titanov dioksid je še vedno dovoljen za uporabo v zdravilih, dokler se ne najdejo varne alternative. S prepovedjo bi povzročili pomanjkanje zdravil, kar bi lahko negativno vplivalo na javno zdravje ali zdravje in dobrobit živali. Ta pristop je podprla Evropska agencija za zdravila (EMA) v svoji analizi o uporabi titanovega dioksida v zdravilih, ki je bila objavljena 8. oktobra 2021. Komisija bo skupaj z Evropsko agencijo za zdravila (EMA) v prihodnosti ponovno ocenila stanje.  Farmacevtsko industrijo je pozvala, naj pospeši raziskave in razvoj alternativ za nova in že odobrena zdravila ter predloži potrebne spremembe pogojev zadevnih dovoljenj za promet.  Titanov dioksid se kot kemični dodatek zelo pogosto uporablja tudi v drugih proizvodih, kot so barve, papir, plastika, tiskarska črnila ali kozmetični izdelki, zato bi bilo novo mnenje EFSA lahko pomembno tudi za druge sektorje.

Kako se ocenjuje varnost aditivov za živila?  

EFSA znanstveno oceni varnost aditivov za živila. Novi aditivi za živila se ocenijo na podlagi dokumentacije z ustreznimi podatki, ki jo običajno predloži vložnik (običajno proizvajalec ali potencialni uporabnik aditiva). Aditivi za živila se stalno spremljajo in Komisija lahko na podlagi novih razpoložljivih znanstvenih informacij po potrebi zahteva novo oceno varnosti. EFSA v oceni varnosti določi raven, do katere vnos snovi velja za varnega, tako imenovani sprejemljivi dnevni vnos, in druge dejavnike, pomembne za varnost. Komisija na podlagi ocene EFSA po potrebi predlaga spremembo zakonodaje, da se zagotovi varna uporaba aditivov za živila.

Zakaj se živilom sploh dodajajo aditivi?   

Aditivi se živilom dodajajo za tehnološke namene, na primer kot antioksidanti in sladila. Številnih predelanih živil, ki jih poznamo danes, brez aditivov sploh ne bi bilo. Aditivi lahko pripomorejo k podaljšanju roka uporabnosti proizvodov, s čimer se zmanjša količina živilskih odpadkov. Poleg tega imajo pomembno vlogo pri proizvodnji, predelavi, pripravi, obdelavi, pakiranju, prevozu ali skladiščenju živil.  EU je zelo stroga in aditivi se v živilih lahko uporabljajo le, če je izpolnjenih več pogojev. Med drugim mora za njihovo uporabo obstajati utemeljen tehnološki razlog, pri uporabi se ne sme zavajati potrošnikov, poleg tega mora uporaba aditivov tudi njim prinašati koristi, kot je ohranjanje hranilne vrednosti živila.

Več informacij o nedavni prepovedi titanovega dioksida v živilih je na voljo na strani Ponovna ocena (europa.eu). Vse druge informacije o aditivih za živila so na voljo na strani Aditivi (europa.eu)

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj