Razvozlali, kako DHA (omega 3) maščobna kislina uničuje rakave celice

Znano je, da omega 3 maščobne kisline varujejo pred boleznimi srca in oživlja ter omogočajo normalno delovanje možganov. Zdaj je dokončno dokazano tudi, da uničujejo rakave celice, ter tudi, kako.

Veliko odkritje je uspelo multidisciplinarni raziskovalni skupini na Univerzi Louvain, objavili pa so ga v strokovni reviji Cell Metabolism. Razvozlali so biokemijski mehanizem, ki omogoča DHA (in tudi drugim omega 3 maščobnim kislinam), da uničijo rakave celice. Foto: Bigstock

Tumorji, ki v nekaj dneh razpadejo zaradi delovanja DHA (ena od omega 3 maščobnih kislin) – to je obetavno odkritje. Lačne maščobnih kislin se tumorske celice v acidozi »nažirajo« DHA, vendar jih ne morejo pravilno shraniti in se dobesedno zastrupijo. Rezultat? Odmrejo.

DHA omega 3 maščobna kislina (dokozaheksaenojska kislina) je sicer tudi ključnega pomena za dober vid in zmanjševanje sistemskega vnetja. Ljudje je dnevno potrebujemo najmanj 250 miligramov, prehranske študije pa kažejo, da pri večini prehranski vnos znaša le od 50 do 100 miligramov.

Rakave celice namesto glukoze uporabijo lipide

Veliko odkritje je uspelo multidisciplinarni raziskovalni skupini na Univerzi Louvain, objavili pa so ga v strokovni reviji Cell Metabolism. Razvozlali so biokemijski mehanizem, ki omogoča DHA (in tudi drugim omega 3 maščobnim kislinam), da uničijo rakave celice.

Vse se je začelo leta 2016, ko je ekipa profesorja Olivierja Ferona na Univerzi Louvain, specializirana za onkologijo, odkrila, da nekatere rakave celice v kislem mikrookolju (acidoza) v tumorjih nadomestijo glukozo z lipidi kot virom energije. Gre za celice – kot je ekipa dokazala leta 2020, ki so najbolj agresivne in pridobijo sposobnost, da zapustijo prvotni tumor ter ustvarijo metastaze.

Ugotovili so tudi, da je zelo pomembno, katere lipide rakave celice uporabijo – oziroma, uporabijo tiste, ki so na razpolago. “Kmalu smo ugotovili, da nekatere maščobne kisline stimulirajo tumorske celice, druge pa jih ubijejo,” so pojasnili raziskovalci. Če so na voljo predvsem omega 3 maščobe kisline, rakave celice «hlastajo« po njih. Vendar ker jih ne morejo pravilno presnoviti in hraniti kot vir energije, se z njimi zastrupijo in odmrejo.

Pri večini ljudi je razmerje med vnosom omega 3 in omega 6 maščobnih kislin porušeno. Namesto, da bi hrano vnesli več prvih, v povprečju za 16 krt več vnesemo drugih – kar stimulira rakave celice. Foto: Cell Metabolism

DHA omega 3 maščobna kislina pri rakavih celicah sproži feroptozo

DHA omega 3 maščobna kislina pri rakavih celicah sproži feroptozo – vrsto celične smrti, ki je povezana s peroksidacijo nekaterih maščobnih kislin. Večja kot je količina nenasičenih maščobnih kislin v rakavi celici, večje je tveganje za njihovo oksidacijo. Običajno celice shranjujejo te maščobne kisline v kislem predelu znotraj tumorjev v kapljicah lipidov – kot nekakšen snop, v katerem so maščobne kisline zaščitene pred oksidacijo. Toda v prisotnosti velike količine DHA je tumorska celica preobremenjena in ne more shraniti DHA. Slednja oksidira in vodi do celične smrti. Raziskovalna ekipa je ugotovila tudi, da zaviralec metabolizma lipidov ta pojav še okrepi – kar ponuja nove možnosti zdravljenja.

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj