Kako DHA (omega 3) maščobna kislina vpliva na rakave celice

Tumorji v nekaj dneh razpadejo zaradi delovanja omega 3 maščobne kisline DHA. Vzrok: "lačne" tumorske celice se »nažirajo« DHA, vendar ker je ne morejo pravilno shraniti, odmrejo.

DHA omega 3 maščobna kislina pri rakavih celicah sproži feroptozo – vrsto celične smrti, ki je povezana s peroksidacijo nekaterih maščobnih kislin. Foto: Bigstock

DHA omega 3 maščobna kislina (dokozaheksaenojska kislina) je (med drugim) pomembna za dober vid in zmanjševanje sistemskega vnetja. Ljudje je dnevno potrebujemo najmanj 250 miligramov, prehranske študije pa kažejo, da pri večini prehranski vnos znaša le od 50 do 100 miligramov.

Rakave celice namesto glukoze uporabijo lipide

Na univerzi Louvain so razvozlali biokemijski mehanizem, ki omogoča DHA (in tudi drugim omega 3 maščobnim kislinam), da uničijo rakave celice.

Vse se je začelo leta 2016, ko je ekipa profesorja Olivierja Ferona na Univerzi Louvain, specializirana za onkologijo, odkrila, da nekatere rakave celice v kislem mikrookolju (acidoza) v tumorjih nadomestijo glukozo z lipidi kot virom energije. Gre za celice – kot je ekipa dokazala leta 2020, ki so najbolj agresivne in pridobijo sposobnost, da zapustijo prvotni tumor ter ustvarijo metastaze. Ugotovili so tudi, da je zelo pomembno, katere lipide rakave celice uporabijo – oziroma, da uporabijo tiste, ki so na razpolago. “Kmalu smo ugotovili, da nekatere maščobne kisline stimulirajo tumorske celice, druge pa jih ubijejo,” so pojasnili raziskovalci. Če so na voljo predvsem omega 3 maščobe kisline, rakave celice «hlastajo« po njih. Vendar ker jih ne morejo pravilno presnoviti in hraniti kot vir energije, se z njimi zastrupijo in odmrejo.

Pri večini ljudi je razmerje med vnosom omega 3 in omega 6 maščobnih kislin porušeno. Namesto, da bi hrano vnesli več prvih, v povprečju za 16 krt več vnesemo drugih – kar stimulira rakave celice. Foto: Cell Metabolism

DHA omega 3 maščobna kislina pri rakavih celicah sproži feroptozo

DHA omega 3 maščobna kislina pri rakavih celicah sproži feroptozo – vrsto celične smrti, ki je povezana s peroksidacijo nekaterih maščobnih kislin. Večja kot je količina nenasičenih maščobnih kislin v rakavi celici, večje je tveganje za njihovo oksidacijo. Običajno celice shranjujejo te maščobne kisline v kislem predelu znotraj tumorjev v kapljicah lipidov – kot nekakšen snop, v katerem so maščobne kisline zaščitene pred oksidacijo. Toda v prisotnosti velike količine DHA je tumorska celica preobremenjena in ne more shraniti DHA. Slednja oksidira in vodi do celične smrti. Raziskovalna ekipa je ugotovila tudi, da zaviralec metabolizma lipidov ta pojav še okrepi – kar ponuja nove možnosti zdravljenja.

Viri:

Dierge E et al. Peroxidation of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids in the acidic tumor environment leads to ferroptosis-mediated anticancer effects. Cell Metabolism 2021, 8. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2021.05.016.

Matsushita Y, Nakagawa H, Koike K. Lipid Metabolism in Oncology: Why It Matters, How to Research, and How to Treat. Cancers (Basel). 2021,3. doi: 10.3390/cancers13030474.

Freitas RDS, Campos MM. Protective Effects of Omega-3 Fatty Acids in Cancer-Related Complications. Nutrients. 2019, 5. doi:10.3390/nu11050945

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj