Več omega 3 maščobnih kislin prinaša bolj zdravo staranje

Staranje populacije v razvitem svetu je povezano tudi z večjo pogostnostjo kroničnih bolezni, ki v nekaterih primerih prizadanejo celo več kot 80 odstotkov populacije. Prednostne naloge javnega zdravstva se tako iz aktivnosti za podaljševanje življenjske dobre prenašajo na aktivnosti za zdravo staranje.

Omega 3 maščobne kisline imajo številne pozitivne učinke na človeško telo in so pomemben del preventive. Foto: Bigstock

Zdravo staranje pomeni kakovostno življenje brez kroničnih bolezni in z neokrnjenimi telesnimi in duševnimi funkcijami. Ključna pri tem sta stil življenja in zdravstvena preventiva, eden od njunih najpomembnejših delov pa je prehrana oziroma vnos hranil. Številne raziskave kažejo, da imajo omega 3 maščobne kisline številne koristne molekularne in fiziološke učinke, ki pripomorejo k zdravemu staranju.

Vpliv omega 3 na zdravo staranje

Ameriški znanstveniki so analizirali podatke za 2522 starostnikov iz 4 ameriških zveznih držav, ki so sodelovali v redni raziskavi Cardiovascular Health Study. Zanimala jih je povezava med ravnmi omega 3 v krvi ter kardiovaskularnimi boleznimi, rakavimi obolenji, pljučnimi boleznimi in kronično ledvično boleznijo.

Povprečna starost udeležencev je bila 74,4 let. Večinoma so bili belci (63,4 odstotkov). Sledili so jih 13 let in jim v tem času trikrat izmerili serumske vrednosti večkrat nenasičenih maščobnih kislin (omega 3). Vključili so tudi socio-demografske podatke: starost, spol, raso, izobrazbo in ekonomski status (dohodek). Dodatni dejavniki so vključevali indeks telesne mase, telesno aktivnost (brez dnevnih opravil), krvni tlak, lipide, kajenje, samoopredeljeno splošno zdravje ter družinsko anamnezo za miokardni infarkt, kap in arterijsko hipertenzijo. Sodelujoči so izpolnili tudi vprašalnik o morebitnem jemanju zdravil za zniževanje lipidov, osteoporozo ali depresijo ter navedli podrobnosti glede svojih prehranskih navad, kajenja in uživanja alkohola.

Več omega 3, manj zbolevanja na starost

Ugotovitve so v celoti potrdile tisto, kar so pokazale prejšnje študije: omega 3 varujejo zdravje in so pomembne pri preventivi večine kroničnih bolezni. Višja serumska vrednost omega 3 je bila povezana z za 18 odstotkov bolj zdravim staranjem. Ključno vlogo pri tem so odigrale eikozapentaenojska kislina (EPA), dokozapentaenojska kislina (DPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA). Njihov glavni vir so bili morski sadeži.

Zdravo se stara le desetina starostnikov

Izkazalo se je tudi, da se je zdravo staralo le dobrih 11 odstotkov preiskovancev. Vsi ostali so imeli vsaj eno od s staranjem povezanih kroničnih bolezni. Ugotovili so tudi, da je bila za zdravo staranje posebej pomembna DHA (dokozaheksaenojska kislina): k njemu je doprinesla 12 odstotkov. Še posebej koristna se je izkazala pri ženskah. Med tistimi z več omega 3 v krvi so prevladovali tisti z višjo izobrazbo, boljšim socio-ekonomskim statusom in bolj zdravim življenjskim slogom.

Mehanizmi vpliva omega 3 na telo

In kako konkretno omega 3 pomagajo do boljšega zdravja in življenja brez kroničnih bolezni? Vplivov je veliko, raziskave pa kot najpomembnejše izpostavljajo zniževanje krvnega tlaka, vpliv na kancerogenezo (spreminjanje normalnih celic v tumorske) in endotelijsko funkcijo, zniževanje triglicerdiov v krvi, izboljšanje delovanja srca in preprečevanje vnetja.

Eksperimentalne študije na živalih prav tako podpirajo možne koristi omega 3 za kostno maso in nevrogenezo (razvoj od nezrele celice do zrelega nevrona). Precej se raziskuje vpliv omega 3 na kognitivne funkcije in duševno zdravje, dokazi pa so zaenkrat mešani. Nekatere študije vpliv potrjujejo, druge ne.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj