Starostnikom in svojcem prekipelo, nočejo več doplačevati

Tuširanje vsak dan, televizija, kjer sami izbiramo, kaj bomo gledali, sprehod v parku kadarkoli so stvari, brez katerih vsakdana ne predstavljamo.

Na starost potrebujemo pomoč, ampak kako in za koliko denarja?

Vsi v desetletjih ostarimo in opešamo. Pride čas, ko za dnevne aktivnosti potrebujemo pomoč. Ne zmoremo več skrbeti zase, potrebujemo pomoč pri vsem, kar smo še pred nekaj meseci počeli brez težav. Ko zalogaj postane prezahteven, napoči čas za odhod v dom za starostnike. Takrat se zgodba spremeni, vrednote pa se zamenjajo.

Povišanje minimalne plače udarilo po starostnikih

V starosti stvari se vse zelo spremeni. Soočimo se z dejstvom, da je to, kako dobro bodo skrbeli za nas, odvisno od debeline naših denarnic. Če ne zmoremo dodatno plačati kopanja več kot enkrat na teden, ga pač ne bomo imeli. Povišanje minimalne plače je konkretno udarilo po starostnikih. Domovi za starostnike so dvignili cene, tudi za več, kot bi bilo potrebno. Zasebni domovi že sedaj poslujejo z dobičkom. Od katerega tisti, ki se pri skrbi za starostnike dnevno razdajajo in so na meji izgorevanja, nimajo kaj dosti.

Društvo Srebrna nit je naslovilo odprto pismo na predsednika vlade Marjana Šarca, na Ministrstvo za zdravje, na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V njem pozivajo, da se oskrbovancem ukine doplačujejo za »luksuz«, ki pa je v bistvu samo osnovna pomoč, nega in obravnava.

Striženje nohtov nadstandardna storitev?

V domovih posebej bode v oči in kliče po takojšnjem ukrepanju zaračunavanje nadstandardnega bivalnega prostora (lastne sanitarije, balkon, dodatna oprema ipd.) ter tako imenovanih dodatnih storitev, pišejo, in opozarjajo, da je njihovo oblikovanje manj nadzorovano kot cene osnovnih storitev in tako prikladna možnost za povečevanje prihodkov domov. Na cenikih domov se najdejo celo postavke, kot so »dodatna plačila« za kopanje, tuširanje, striženje nohtov, povijanje nog/pomoč pri oblačenju elastičnih nogavic, stroške ukrepov ob okužbah, za vse vrste diet …

Doplačila celo za pogostejšo menjavo plenic

Doplačati je treba za nameščanje slušnega aparata in za dodatno menjavo inkontinenčnih pripomočkov (plenic), če oskrbovanec potrebuje menjavo nad zakonsko predpisanim normativom (navedenih v ceniku) in si mora pripomoček priskrbeti sam. Zanima nas, kateri zakon v Republiki Sloveniji določa, koliko menjav plenic oskrbovanec lahko dobi na dan, mesec, … torej, kolikokrat na dan lahko nekdo odvaja blato ali urin, so v Društvu Srebrna nit še zapisali v odprtem pismu.

Pozivajo, naj se takšna praksa konča in da se vsi odgovorni takoj dogovorijo za kritje stroškov zdravstvene obravnave iz zdravstvene blagajne.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj