Zaščitimo svoje oči tudi poleti

Poleti je možnost okužbe očesa je večja, saj se več družimo, nezavestno se dotikamo obraza, mencamo oči in delamo stvari, pri katerih lahko prej pade tujek v oko – ali delček veje, lista, mušica.

Če ne spimo dovolj, se pogosteje pojavita tudi mencanje očesa in občutek suhega očesa. Zaradi pogostejšega mencanja oči pa se lahko pojavi infekcija očesa ali druge resnejše okvare očesa. Foto: Bigstock

Letos, ko smo vsi prizadeti zaradi epidemije koronavirusa, ki – kot vemo – se lahko prenaša neposredno tudi prek solz okuženega ali pa prek predmetov, na katere so padle njegove solze, moramo z rednim večkratdnevnim umivanjem in razkuževanjem rok še posebej skrbno paziti tudi poleti.

Specialistka oftalmologinja, kirurginja dr. Marija Ana Schwarzbartl Pfeifer, Očesni kirurški center, OKC dr. Pfeifer.

V vročini lahko občutimo tudi, da je oko suho, nas draži in imamo samo občutek tujka v očesu, čeprav v očesu v resnici ni nič. Oči so torej organ, na katerega še posebej dobro pazimo. Poleti pa je skrb za zdravje oči še toliko pomembnejša, saj jim preti kar nekaj nevarnosti. O skrbi za naše oči poleti smo se pogovarjali z dr. Marijo Ano Schwarzbartl Pfeifer iz Očesnega kirurškega centra dr Pfeifer v središču Ljubljane na Barvarski stezi 4 v medicinskem centru Vila Urbana. Podala nam je nekaj nasvetov za poletne dni in naše oči.

Poleti moramo zaščititi svoje oči pred UV-žarki

Tako kot kožo zaščitimo s kremo z zaščitnim faktorjem pred ultravijoličnimi žarki, moramo tudi oči zaščititi na podoben način. Ultravijolični žarki pridejo iz sonca, lahko pa se tudi odbijajo od različnih površin, kot je voda ali pesek. Najbolje oči zaščitimo pred UV-žarki, A in B, s konstantno nošnjo sončnih očal s 100-odstotno primerno zaščito. Pomembno je, da jih nosimo stalno, tudi ko je vreme oblačno. Na trgu je na voljo ogromno sončnih očal; nekatera so izjemno poceni, vendar je danes v Sloveniji zelo težko kupiti očala brez ustrezne zaščite. Tudi zelo poceni sončna očala imajo v večini 100-odstotno zaščito za UV A- in UV B-svetlobo. Še boljša pa so polarizacijska očala, ki filtrirajo tudi odbito svetlobo. Zelo pomembno je tudi, da so oči v senci, če se le da. Senco na očeh si lahko zelo preprosto naredimo tako, da nosimo kapo s šiltom.

Novost v Sloveniji so umetne solze brez konzervansov Drop Defence; to so vlažilne kapljice, ki imajo UV-zaščitno raztopino, vitamin B 2, vitamin E, hialuronsko kislino; z 2-krat dnevno aplikacijo ščitijo veznico, ki je sicer najbolj izpostavljena soncu, pa tudi celotno oko, hkrati pa oko še vlažijo in preprečujejo nastanek suhega očesa. Lahko se jih aplicira poljubno pogosto, saj so brez konzervansov, ali tudi kot terapija suhega očesa ter tudi kot zaščita pri delu z LCD-zasloni, saj imajo zaščito tudi za modro svetlobo. S tem pazimo tudi mrežnico očesa in preprečujemo napredovanje degeneracije mrežnice, makule oz. rumene pege.

Še posebej pazite na zaščito oči otrok

Nikoli ni prezgodaj za zaščito oči otrok pred UV-žarki. Svetovna zdravstvena organizacija je opozorila, da se kar 80 % vseživljenjske izpostavljenosti UV-žarkom zgodi do 18. leta starosti, ko smo več na svežem zraku in opravljamo več aktivnosti zunaj, posebej poleti. Ker otroška leča v očesu ne vsebuje filtra za UV-žarke, je za otroke izpostavljenost soncu še toliko bolj škodljiva. Pri odraslih leča ni več čisto prozorna; z leti se tako v očesni leči filtrira vse več UV-žarkov. Pri otrocih je tako zaščita oči s sončnimi očali in kapo s šiltom še pomembnejša kot pri odraslih. Otroci naj nosijo sončna očala in kapo že v prvih mesecih po rojstvu.

Če ne nosimo zaščitnih očal, si lahko močno poškodujemo oči

Fotokeratits ali fotokonjuktivitis je najpogostejša težava. Če smo na nekem dogodku, zabavi, koncertu, na barki … ves dan brez zaščite oči, sicer ne bomo občutili ničesar. Okvara se namreč pokaže šele po nekaj urah. Ko bomo zvečer hoteli spati, pa bo bolečina v očeh vse hujša; komaj bomo gledali, oči bodo rdeče in zelo boleče. Stalna izpostavljenost soncu pa dolgoročno lahko vodi v nastanek sive mrene, pterigija, to je nežna veznična guba, ki raste prek roženice in zmanjšuje vid, nastajajo pinquequle, grde lise na belem delu očesa, lahko tudi kožni rak na vekah, ki se po študijah najpogosteje pojavlja na spodnji veki, na kateri očala ne ščitijo več, ščiti pa kapa s šiltom, in celo okvara mrežnice v rumeni pegi oziroma makuli.

Bazeni ja, ampak samo z zaščitnimi plavalnimi očali

Plavanje v morju je veliko manj problematično kot v bazenu. Tudi v morju so sicer prisotne potencialno škodljive snovi, vendar je njihova koncentracija običajno zelo majhna in možnost poškodbe očesa tako minimalna. Veliko ljudi pa se zaradi različnih razlogov raje kopa v bazenu. Klor, ki sicer služi preprečevanju infekcij v bazenih, je lahko zelo škodljiv za površino očesa. Lahko poškoduje epitel roženice, kar lahko vodi do bolečine in kratkotrajno meglenega vida. Lahko pa poškoduje solzni film, kar vodi v kronično suho oko ali celo v recidivantne erozije roženice. Zato se priporoča plavanje z zaščitnimi plavalnimi očali.

Ne mencajte z rokami po očeh in umivajte si roke

Študije so pokazale, da je najboljši način preprečevanja širjenja infekcij s preprostim umivanjem rok. Če nekdo drgne svoje vnete oči, se prijema nekih predmetov, ki se jih potem dotikamo mi, se okužba zelo hitro prenaša. Poleti so pogoji za prenos okužbe odlični. Samo z rednim umivanjem rok večkrat dnevno lahko preprečimo prenos vnetja na očeh. In ne mencajmo oči, to je škodljivo ne samo zaradi prenosa infekcije, ampak tudi zaradi poškodbe roženice. Dokazano je pospeševanje keratokonusa pri tistih, ki si stalno mencajo oči.

Zaščitite se proti kemikalijam

Poleti se večkrat zaradi nekoliko več časa posvetimo kakšnim generalnim čiščenjem stanovanj, hiše, garaže … Če pri tem opravilu uporabljamo luge ali kisline, si nujno zaščitimo oči z zaščitnimi očali. Poškodbe s temi snovmi so izjemno nevarne in lahko povzročijo v najhujših primerih tudi slepoto. V poletnih mesecih se število poškodb s kemikalijami poveča. Pazite tudi na različne spreje za sončenje, čistilne raztopine, barve in razredčila ter milnice, da res ne pridejo v oči.

Privoščite si dovolj spanca

Ker so poleti dnevi daljši, ker si večkrat privoščimo nekaj več ponočevanja ob zabavi in druženju s prijatelji, prav poleti lahko trpimo zaradi premalo spanca. Po raziskavah je namreč dokazano, da ljudje, ki delajo več kot 18 ur dnevno, težje opravljajo delo, pri katerem je potreben dober vid. Če ne spimo dovolj, se pogosteje pojavita tudi mencanje očesa in občutek suhega očesa. Zaradi pogostejšega mencanja oči pa se lahko pojavi infekcija očesa ali druge resnejše okvare očesa. Ne samo spanec – tudi dolgotrajno delo na blizu lahko škodljivo vpliva na oči. Zato se priporoča 20 minut bližinskega dela, nato 2 minuti gledanja v daljavo, najbolje v zeleno barvo narave, nato lahko spet delamo 20 minut na bližino in to vajo ponavljamo prek dneva. Ponoči, ko moramo vstati zaradi različnih vzrokov, pa ne dražimo oči z močno svetlobo, saj to poruši normalno delovanje mrežnice in možganov. Prižgimo samo najmanjšo mogočo luč ali delajmo v temi.

Jejte zdravo in pijte dovolj vode

Poleti in čez vse leto je izjemnega pomena pravilna prehrana, ki v veliki meri lahko vpliva tudi na stanje oči. Hrana, bogata z določenimi nutritienti preprečuje razvoj nekaterih očesnih stanj, ki se razvijajo počasi, z leti. Lutein in zeaksantin sta tako izjemnega pomena pri preventivi obolenj na makuli, to je centralni del mrežnice, ki je odgovoren za natančen vid. Če je v hrani velika doza C-vitamina, E-vitamina in cinka, se napredovanje okvare makule upočasni. Velike doze C-vitamina naj bi pozitivno vplivale tudi na stanje naše očesne leče; podaljšala naj bi celo čas, ko ne potrebujemo očal za blizu, ki jih sicer običajno začnemo nositi po 45. letu, če sicer ne uporabljamo nobenih očal za daleč.

Pazite, da pijete dovolj tekočine

Poleti je možnost dehidracije večja kot sicer, posebej, če se ukvarjamo z ekstremnimi športi ali imamo veliko obremenitev telesa. Do dehidracije lahko pride zaradi športa ali težkega dela ob premalo vnosa tekočine v telo. Ker je temperatura okolice poleti lahko tudi zelo visoka, je izguba tekočine iz telesa že v mirovanju večja kot običajno, ob povečani telesni aktivnosti pa še toliko večja. Huda dehidracija lahko vodi v okvare tudi na očesu. Lahko pride do podrtja solznega filma, pojava nenadnega slabšega vida zaradi sprememb v lomnosti naše leče, pri hudi dehidraciji in elektrolitskem disbalansu se lahko pojavi tudi siva mrena, nezadostna tvorba solz, dehidracija steklovine pa lahko pripelje do odstopa steklovine in druge očesne okvare. Pitje dovolj vode je tu edina potrebna preventiva. Pazite tudi na nadomeščanje elektrolitov, če je to potrebno.

Sprostite se in uživajte

Privoščite si vsaj 14 dni dopusta skupaj; takrat se sprostite in uživajte. To ne pomeni, da morate ležati na soncu in ves dan spati. Bodite aktivni, čim več se ukvarjajte s športom; s tem boste povečali pretok krvi v glavo, možgane in s tem tudi v oči. Dobra prekrvavitev celotnega telesa je dobra za počutje in tudi zdravje oči. Ko se boste počutili odlično, boste največ naredili zase in za svoje bližnje. Pa veliko zdravih poletnih užitkov.

Več informacij na: http://www.okc-pfeifer.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj