Ketogena dieta koristna za bolnike z multiplo sklerozo

Ketogena dieta je varna in koristna za bolnike z multiplo sklerozo. Slednji jo dobro prenašajo, pri njih zmanjšuje utrujenost in depresijo ter vodi v izgubo telesne teže. Znižuje tudi vnetne markerje.

Ketogena dieta predstavlja zanimiv nov pristop pri obvladovanju multiple skleroze. Foto: Bigstock

Ketogena dieta deluje protivnetno in antioksidacijsko ter zmanjšuje utrujenost, ki je velik problem pri bolnikih z multiplo sklerozo, pojasnjuje glavni avtor študije dr. J. Nicholas Brenton iz Univerze Virginija.

Visoka vsebnost maščob

Ketogena dieta je način prehranjevanja z visoko vsebnostjo maščob in nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. »Telo pri ketogeni dieti uporablja maščobo namesto ogljikovih hidratov. Slednja je veliko bolj učinkovit vir energije. Uničenje živčnih celic pri multipli sklerozi ima pogosto za posledico pomanjkanje energije,” je pojasnil Brenton. Ketogena dieta se sicer že vrsto let uporablja pri bolnikih z epilepsijo.

Potek študije

V študijo, katere ugotovitve so raziskovalci Univerze Virginija objavili v aprilski številki strokovne revije Neurology Neuroimmunology & Neuroinflammation, so zajeli 20 bolnikov s ponavljajočimi epizodami multiple skleroze. Bolnikom so predpisali ketogeno dieto za 6 mesecev, pri čemer so ketone v urinu spremljali z dnevnimi testi. Pri vseh so pred vpeljavo diete in po njej opravili magnetno resonanco možganov. 75 odstotkov bolnikov se je ketogene diete držalo vseh 6 mesecev, ostali so jo prekinili prej.

Manj utrujenosti in depresije in brez zagonov bolezni

Izkazalo se je, da je ketogena dieta pri bolnikih z multiplo sklerozo pomembno zmanjšala telesno težo, delež maščevja v telesu, utrujenost in depresijo. Prišlo je tudi do neznatnega povečanja serološke ravni adiponektina. Po treh mesecih na ketogeni dieti so bile pri bolnikih občutno zmanjšane ravni inzulina na tešče in hemoglobina A1c. Opazno se je zvečala tudi raven LDL holesterola v krvi, ki pa je kasneje upadla na normalno raven. V tem času noben bolnik ni doživel poslabšanja bolezni v obliki novih zagonov. Stopnja odvisnosti od pomoči drugih se je zmanjšala, predvsem zaradi izboljšane kontrole mehurja in črevesja.

Zdravniški nadzor nujen

»Naš primarni cilj je bil dokazati, da je ketogena dieta za bolnike z multiplo sklerozo s stabilno obliko bolezni varna in izvedljiva. Ne povzroča poslabšanja bolezni, prinaša pa številne koristi,« je dejal Brenton, ter nadaljeval: »Čeprav je šlo za omejeno študijo, ki je trajala le nekaj mesecev, smo opazili pomembno izboljšanje kakovosti življenja. Bolniki so postali manj utrujeni, izgubili so odvečne kilograme, epizod poslabšanja bolezni ni bilo. Ketogena dieta je tudi pomembno zmanjšala depresijo.«

Izpostavil je, da ketogena dieta predstavlja zanimiv nov pristop pri obvladovanju multiple skleroze, vendar mora potekati pod zdravniškim nadzorom. »Bolnike, ki so sodelovali v študiji, je ves čas skrbno spremljal dietetik. Priporočam, da se bolniki ketogene diete ne lotevajo na lastno past, pač pa sodelujejo z družinskim zdravnikom. Ketogena dieta namreč zvišuje raven LDL holesterola in zato ni primerna za bolnike s kardiovaskularnimi boleznimi. Drugi neželeni učinek so lahko ledvični kamni.”

Nova študija že poteka

In kaj svetuje bolnikom z multiplo sklerozo? »Omejitev vosa ogljikovih hidratov je zagotovo nekaj, kar ima pozitivni vpliv. Na dolgi rok pa zdrava in uravnotežena prehrana,« odgovarja. Brenton z ekipo raziskovalcev že izvaja novo študijo na več kot 60 bolnikih z multiplo sklerozo. V njej bodo preučili, ali prehrana vpliva na imunske celice in mikroorganizme v črevesju, za katere menijo, da so vpleteni v razvoj multiple skleroze.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj