Obetajoče: novo zdravilo namesto injekcij inzulina?

Avtor: R. M. Z.

Raziskovalci delajo na razvoju novega varnega in učinkovitega zdravila za sladkorno bolezen, ki bi lahko nekoč v prihodnosti nadomestilo injekcije inzulina. Za Journal of Medicinal Chemistry so raziskovalci povedali, da so prvič uspeli prikazati, kako na molekularni ravni poteka reakcija med protidiabetičnim zdravilom in njegovo tarčo v telesu. 

Nova zdravila delujejo na povsem drugačnih mehanizmih delovanja, kot metformin, ki deluje na jetra s ciljem zmanjšanja nastajanja glukoze. Novo zdravilo cilja na peroksisomski proliferator aktivirajočega receptorja tip gama (PPAR-gama), ki je v telesu v maščobnem tkivu, in ki ga lahko aktivira ali v celoti ali delno. Cilj aktivacije je znižanje nivoja krvnega sladkorja preko povečane občutljivosti na inzulin ter sprememb v presnovi maščob in sladkorja.

V študiji raziskovalci opisujejo 14 različnih različic zdravila, ki delno aktivira receptor PPAR-gama. Ugotovitve ša kažejo, da naj bi delno aktivacijo spremljalo manj neželenih učinkov, kot polno aktivacijo. 

Izvorno različico zdravila, INT131, trenutno preizkušajo v kliničnih testih v ZDA. Nekatere različice zdravila so izkazale višjo potentnost v primerjavi z izvornim zdravilom, s čimer se odpirajo nove možnosti za nadaljnje izboljšave v zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj