Bolniki bodo deležni znanja specialistov iz vse Evrope

Avtor: R. M. Z.

Napredek v razvoju tehnologij in izzivi sodobne družbe na področju zdravstvene politike EU črtajo poti prihodnosti v digitalizaciji. Enotni digitalni trg, ki je v središču zdravstvene politike EU, ponuja zanimive možnosti za zbiranje in izmenjavo zdravstvenih podatkov ter nove aplikacije in druge rešitve za varovanje zdravja.

 

Nedavno se je končal vmesni pregled strategije za enotni digitalni trg 2015, ki je omogočil oceno dosežkov v zvezi z e-zdravjem in pripravo prihodnjih ukrepov in o načrtih Evropske komisije je za portal Evropske komisije spregovoril Tapani Piha, vodja enote za e-zdravje pri Generalnem direktoratu za zdravje.

Enotni digitalni trg je tržno okolje, ki zagotavlja prost pretok blaga, storitev, kapitala in oseb in omogoča prebivalcem in podjetjem enostaven dostop do spletnih izdelkov in storitev, vzpostavitev in podpora trgu je med glavnimi prednostnimi nalogami Evropske komisije. Evropskemu gospodarstvu bi lahko prispeval 415 milijard evrov in prinesel še številne druge koristi, je povedal Piha.

In kakšno vlogo ima lahko enotni digitalni trg v javnem zdravju? Postal bo lahko pomembna gonilna sila nujnih reform modelov zdravstvenega in socialnega varstva v Evropi, je prepričan Piha. Dodaja, da so najbolj zanimive možnosti za zbiranje in izmenjavo zdravstvenih podatkov ter nove aplikacije in druge rešitve za varovanje zdravja.

Pobuda za informatizacijo zdravstvenega sistema lahko spodbudi nastajanje in dograjevanje novih integriranih rešitev v zdravstvu in oskrbi v Evropi, pripomore k boljšemu zdravju in kakovosti življenja prebivalcev, zagotovi večjo vzdržnost zdravstvenih in socialnih sistemov, spodbudi tudi gospodarsko rast.

Z evropsko referenčno mrežo se bodo po prepričanju Pihe odprle povsem nove možnosti diagnosticiranja in zdravljenja bolnikov z redkimi boleznimi, ki bodo tako deležni znanja specialistov iz vse Evrope. Digitalne rešitve evropskih referenčnih mrež lahko poleg tega utrejo pot bolj splošni rabi telemedicine.

“Drug tak pomemben premik se bo zgodil z infrastrukturo za digitalne zdravstvene storitve, saj bo omogočila čezmejno izmenjavo elektronskih receptov in podatkov pacientov, to bo v marsičem olajšalo tudi zdravstvene storitve za ljudi na potovanju v drugi državi,” pravi Piha.

Vmesni pregled je pokazal, da strategija za enotni digitalni trg potrebuje koordinirano in jasno politično vizijo digitalnih zdravstvenih in socialnovarstvenih inovacij. Predlogi nadaljnjega razvoja se za zdaj po Pihovih besedah osredotočajo na tri področja: 

1) uresničiti pravico državljanov, da dostopajo do svojih zdravstvenih podatkov in jih dajo na razpolago

2) podpreti razvoj varne infrastrukture, ki bo združila podatke za nadaljnje raziskave, preprečevanje bolezni in individualizirano zdravstveno in socialno varstvo

3) s sodelovanjem na evropski ravni pospešiti splošno uvajanje inovativnih rešitev, kot so telemedicina in mobilne zdravstvene aplikacije.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj