Več kot milijon podpisov: Evropejci proti prevozom živih živali

Avtor: R. M. Z.

Morda bodo zakonodajalci v Evropski uniji za rejne živali, ki so še vedno podvržene zdaj dolgotrajnim prevozom ob ohlapnih pravilih in v velikokrat neprimernih razmerah, upoštevali voljo ljudi in spremenili pogoje, v katerih trenutno prevozi potekajo. 

Kampanja #StopTheTrucks organizacije Eurogroup for Animals je namreč prejela veliko podpore in presegla cilj zbrati 1 milijon podpisov v podporo pozivu k ukinitvi transportov živih živali na dolge razdalje.

Kampanja se je začela v luči ankete Eurobarometer, ki je pokazala, da neverjetnih 94 odstotkov evropskih državljanov meni, da je zagotovitev dobrobiti rejnih živali pomembna. Vsako leto se znotraj Evropske unije (EU) ali v tretje države prevaža vsaj 1 milijarda perutnine in 37 milijonov živega goveda, prašičev, ovc, koz in konjev.

Kljub močni podpori javnosti in znanstvenim dokazom za spremembo zakona, ki ureja prevoz živih živali, je pozicija EU ostala nespremenjena. Mnenje EU ostaja, da sprememba zakonodaje ni potrebna, saj “bo stabilni pravni položaj omogočal državam članicam EU in zainteresiranim deležnikom, da se osredotočijo na izvrševanje trenutne zakonodaje v stabilnem pravnem okviru”.

 
Kampanja Stop The Trucks se je začela spomladi leta 2016. V skladu s priporočili FVE, OIE, FAO, EFSA poziva k uvedbi najdaljšega dovoljenega trajanja transportov živih živali in k nadomestitvi transporta le-teh s prevozom mesa. Kampanjo je aktivno promoviralo 35 organizacij iz Evrope, med njimi tudi slovensko Društvo za zaščito živali Ljubljana.

#StopTheTrucks, ki poziva odločevalce EU, da zmanjšajo in nato ukinejo prevoze živih živali na dolge razdalje, je izpostavila številne pomanjkljivosti sedanjih pravil za prevoze živih živali. Pod njimi so številne živali nezaščitene, bolne ali pa celo poginejo med prevozi. Ta kampanja daje jasen signal EU, do mora ukiniti prevoze živih živali na dolge razdalje, saj je to edini način za izboljšanje dobrobiti živali, opozarjajo pobudniki kampanje.

Reineke Hameleers, direktorica organizacije Eurogroup for Animals, pravi: “#StopTheTrucks je razkrila nečloveške pogoje, v katerih se prevažajo žive živali. EU ne more prezreti več kot 1 milijona podpisov evropskih državljanov, ki želijo videti konec nepotrebni bolečini in trpljenju živali v živem transportu. Trenutno uredba EU o prevozu ogroža dobrobit živali. Zdaj je čas, da komisija naredi korak naprej in ustavi nečloveško trgovanje z živimi živalmi.”

V začetku tega leta so se poslanci evropskega parlamenta, uradni predstavniki držav članic in Komisije odzvali na posnetke, ki so nastali v sklopu kampanje. Posnetki so prikazovali kršitve evropske zakonodaje o dobrobiti živali in mednarodnih sporazumov na področju prevoza živih živali iz EU v Turčijo, na Bližnji vzhod in v severno Afriko, pa tudi njihovega zakola. Preiskava razkriva neuspeh uradnikov EU pri spremljanju prevoza živih živali v in preko meja EU. Člani evropskega parlamenta so se odzvali z uradnim pozivom evropskemu parlamentu za preiskavo v tem nezakonitem, nepotrebnem in nemoralnem ravnanju z živalmi. Preiskava naj zagotovi jasna priporočila o tem, kaj storiti, da bi ustavili takšno dogajanje.

Kasneje letos bodo zbrani podpisi kampanje #StopTheTrucks izročeni Evropski komisiji kot nadaljnji signal, da mora nujno ukrepati v smeri ukinitve prevozov živih živali na dolge razdalje.


Foto: Eurogroup for Animals

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj