Šest minut poskakovanja gor in dol na teden ustavi osteoporozo

Avtor: Manchester Metropolitan University, M. Š.

Ste kdaj pomislili, da bi bilo lahko veselje do skakanja evolucijsko pogojeno? Da radi skačemo po postelji, trampolinu ali kar tako zato, ker nas to dela bolj zdrave? Najnovejše ugotovitve kažejo, da je temu res tako.

Tveganje za osteoporozo zmanjša preprosta vaja, ki smo jo v otroštvu prakticirali vsi: poskakovanje gor in dol, kaže raziskava, ki so jo na skupini petdesetletnih žensk opravili na univerzi Manchaster Metropolitan, izsledke pa objavili v strokovni reviji Journal od Electromyography and Kinesiology.

Kratka, a intenzivna in učinkovita vadba

Raziskovalci so tudi predlagali režim vadbe: 30 poskokov iz tal trikrat na teden (v seriji po deset), pri čemer, preden se poženemo v zrak, nekajkrat zakrilimo z iztegnjenimi rokami za večjo zalet. Vaja krepi mišice nog in kolkov ter stimulira rast novih kostnih celic. V enem letu izboljša kostno gostoto za dva odstotka, kar pri starejših pomeni dovolj za preprečevanje osteoporoze, zanjo pa potrebujemo vsega šest minut na teden. Priporočen ritem vadbe je enak tistemu, ki so ga izvajale ženske, ki so sodelovale v raziskavi: vsakih 15 sekund en poskok, pri čemer je pomembno, da vanj vložimo vso svojo moč.

»Skakanje gor in dol je pri testih osebah zvečalo kostno gostoto za 2 odstotka.«

Dr. Gallin Montgomery iz Univerze Manchester Metropolitan pravi, da gre za preprosto vadbo, ki jo brez pripomočkov lahko izvajamo doma,ter opozarja, da zgolj redni dnevni sprehodi za krepitev kosti niso dovolj. »Pomembno je tudi pravilno izvajanje vaje: poleg »jemanja zaleta« z nekaj zamahi z iztegnjenimi rokami gor in dol tudi najvišji možni odriv in pristanek na prstih. Intenzivna vadba od kosti in sklepov zahteva, da »delajo« več, ni pa priporočljiva za gibanje nevešče starostnike in tiste najstarejše. Slednji naj se prej posvetujejo z zdravnikom.

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj