Skoraj 70 odstotkov evropske hrane brez pesticidov

Evropska agencija za varno hrano EFSA je objavila letno poročilo o ostankih pesticidov v hrani. Iz njega je razvidno, da so ostanke pesticidov našli v tretjini analiziranov vzorcev, vendar jih je le 1,7 odstotkov preseglo najvišjo zakonsko dovoljeno koncentracijo.

Analiza je pokazala, da 68,5 odstotkov vzorcev živil ni vsebovalo količinsko merljivih ostankov pesticidov.

Raba pesticidov je v Evropski uniji strogo regulirana. Nad upoštevanjem zakonodaje bdi Evropska agencija za varno hrano EFSA, ki vsako leto objavi podatke o njihovi rabi in ostankih v hrani.

Lani so analizirali več kot 88 tisoč vzorcev hrane in ugotovili, da pri večini (94,9 odstotkov) zgornje mejne vrednosti pesticidov niso bile presežene. Pregledali so naključno izbrane vzrorce 12 živil: korenje, cvetača, kivi, čebula, pomaranče, hruške, krompir, suhi fižol, rjavi riž, rženo zrnje, goveja jetra in perutninska maščoba.

Gre za živila, za katera je najbolj verjetno, da bodo vsebovala ostanke pesticidov ali za katera so bile v preteklih letih ugotovljene kršitve. Enaka košarica izdelkov se vzorči vsaka tri leta, kar pomeni, da je za določeno hrano mogoče ugotoviti trende navzgor ali navzdol. V poročilo so vključeni podatki za države članice EU ter Norveško in Islandijo.

Analiza je pokazala tudi, da 68,5 odstotkov vzorcev ni vsebovalo količinsko merljivih ostankov pesticidov. 29,7 odstotkov jih je vsebovalo ostanke enega ali več pesticidov, vendar v koncentracijah, ki niso presegle zakonsko dovoljenih najvišjih vrednosti. V 1,7 odstotkih analiziranih vzrocev pa so ostanki pesticidov presegli najvišjo dovoljeno raven. Podatki zagotavljajo pomembne informacije upravljavcem tveganj, vendar ne zagotavljajo statistično reprezentativne slike. So tudi dragocen vir podatkov za ocenjevanje prehranske izpostavljenosti potrošnikov.  

Celotno poročilo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj