Dedni zapis bakterij se lahko bere naprej in nazaj

DNK bakterij je simetrična in se lahko bere naprej in nazaj.

Razumevanje branja genov je bistvenega pomena za številne veje biotehnologije. Foto: Bigstock

Novo odkritje, pod katerega so se podpisali genetiki iz Univerze Birmingham izpodbija obstoječe znanje o genski transkripciji in prinaša popolnoma nov koncept v razvoj zdravil, ki vplivajo na gene.

Informacije pred uporabo potrebno prepoznati

V vseh živih organizmih je DNK koda razdeljena na odseke, ki dajejo informacije o določenem procesu. Pred uporabo pa je informacije oziroma natančna navodila za določen proces potrebno prebrati. Celice prepoznajo začetek vsakega odseka z uporabo mehanizmov, ki delujejo kot nekakšni »celični smerokazi«. Znanstveniki so jih prvič identificirali v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Simetrični celični smerokazi

Že od nekdaj se domneva, da »celični smerokazi« omogočajo branje genetskih zaporedij v eno smer. Nova študija, objavljena v Nature Microbiology, pa kaže, da imajo enocelični organizmi simetrične smerokaze DNA. To pomeni, da lahko kodo DNA berejo v katero koli smer. Vodilni avtor študije, profesor David Grainger iz Univerze Birmingham, pojasnjuje: “Večina študij o genski signalizaciji spregleda simetrijo, vendar menimo, da je to neverjetno pomembno in predstavlja povsem novo raven uravnavanja genov – raven, ki doslej še ni bila raziskana.”

Razlogi za dvosmerno branje zaenkrat ostajajo neznani

Natančni razlogi za dvosmerno branje bakterijske DNK še niso jasni in jih bodo poskusili odkriti v prihodnjih raziskavah. Ena od teorij, ki jo razmišlja ekipa, je, da pomaga preprečevati »trke” z drugimi DNK zaporedji. Čeprav se sedanja študija osredotoča predvsem na bakterije, skupina domneva, da je simetrijo verjetno moč najti tudi pri ljudeh, živalih in drugih organizmih. Naslednji korak raziskave bo raziskati ta pojav v kvasovkah, potem pa še na izbranih kulturah mnogoceličarjev.

Profesor Grainger dodaja: “Razumevanje branja genov je bistvenega pomena za številne veje biotehnologije. Veliko zdravil je na primer odvisno od tega, kako lahko nadzirajo branje genov, zato je pomembno, da v celoti razumemo, kako ti signali delujejo in kako to znanje lahko uporabimo za izboljšanje tehnik zdravljenja.”

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj