Grenivkin sok učinkovit pri srčni aritmiji

Pitje večjih količin grenivkinega soka lahko podaljša interval QT, zlasti pri ženskah in pri tistih, ki majo dlje trajajočo aritmijo.

Elektrokardiogram je pri bolnikih z aritmijo pokazal znatno podaljšanje intervala QT po pitju grenivkinega soka. Foto: Bigstock

Interval QT je EEG meritev, ki se uporablja za oceno nekaterih električnih lastnosti srca. Izračuna se kot čas od začetka vala Q do konca vala T in se približa času, ki traja od trenutka, ko se srčni prekati začnejo krčiti, do konca sproščanja.

Seznam zdravil, ki lahko izzovejo aritmijo, je tako obsežen in raznolik, da je težko sprejeti, da bi tudi prehrambeni izdelki lahko podaljšali QT interval. Zdravila, ki podaljšujejo interval QT, delujejo tako, da to blokirajo kalijev kanal na membrani miokardne celice (kanal IKr) – s čimer podaljšajo repolarizacijo prekatov.

Dva lita soka ali 400 mg peroralnega moksifloksacina

Na Medicinski fakulteti Sackler na Univerzi Tel Aviv so preučili vpliv grenivkinega soka pri bolnikih z srčno aritmijo. Idejo so dobili v predhodnih »in vitro« študijah, ki so pokazale, da nekateri flavonoidi v grenivkinem soku blokirajo kanal IKr. V raziskavo so zajeli 10 bolnikov z aritmijo tipa I, tipa II in tipa III. Zdravi prostovoljci so na dan zaužili 2 litra soka grenivkinega soka ali prejeli 400 mg peroralnega moksifloksacina – za katerega je znano, da vpliva na interval QT. Bolniki z aritmijo so dobili zgolj grenivkin sok.

Znatno podaljšanje intervala QT

Elektrokardiogram je pri bolnikih z aritmijo pokazal znatno podaljšanje intervala QT po pitju grenivkinega soka. Pri zdravih prostovoljcih sta tako grenivkin sok kot moksifloksacin povzročila primerljivo podaljšanje intervala QT, pri čemer so bili učinki še posebej vidni pri ženskah. “Obstaja več kot 200 zdravil s poročanjem o podaljšanju intervala QT,” je za theheart.org povedal vodilni avtor raziskave dr. Ehud Chorin iz oddelka za kardiologijo pri TASMC.

EKG posneli po 15 minutah počitka

Bolniki, ki so jemali zaviralce adrenergičnih receptorjev beta, so tudi med študijo nadaljevali z običajnim režimom jemanja. Pri tistih s srčim spodbujevalnikom je bila frekvenca naravnana na 80 utripov na minuto. Za namene študije so bili vsi udeleženci so bili dvakrat hospitalizirani v 7 dnevnem intervalu – 2 dni na začetku in 2 dni na koncu študije. EKG so jim opravili po 15 minutah počitka v postelji, med snemanji pa je bila dovoljena le minimalna aktivnost. Ves čas bivanja v bolnišnici so prejemali enako dieto. .

Proaritmična hrana

Niti moksifloksacin niti grenivkin sok nista pomembno vplivala na srčni utrip udeležencev in neželenih dogodkov ni bilo. Pri zdravih prostovoljcih je bila cirkadijska variacija QT intervala, ki so uživali grenivkin sok, majhna. Nasprotno pa se je povprečni QT interval znatno povečal pri tistih, ki so jemali moksifloksacin. Podaljšanje intervala je doseglo maksimum po 3 urah. Moksifloksacin je imel močnejši, vendar ne statistično pomemben učinek na podaljšanje intervala QT v primerjavi s sokom grenivke. Bolniki z aritmijo so razvili “izrazito” podaljšanje intervala QT po uživanju grenivkinega soka, ki je doseglo statistično pomembnost že 2 uri po zaužitju 1 litra soka.

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj