Kako pravilno meriti krvni tlak?

Povišan in/ali visok krvni tlakima skoraj polovica odraslih v Sloveniji. Potrebno je njegovo redno merjenje, pri čemer velja nekaj pravil. Pri meritvah krvnega tlaka doma velja, da so normalne vrednosti sistoličnega krvnega tlaka pod 135 mm Hg in diastoličnega pod 85 mm Hg.

Z zmanjšanjem telesne teže se zmanjša tudi krvni tlak, zato vzdržujte primerno telesno težo. Foto: Bigstock

Za preprečevanje oziroma regulacijo hipertenzije se da veliko narediti z zdravo prehrano. »Poskrbite za omejitev vnosa soli v prehrani, prav tako naj bo omejen vnos alkohola. Pomembna je zdrava prehrana z uživanjem zelenjave, vlaknin, polnozrnatih žit, beljakovin rastlinskega izvora z majhno vsebnostjo nasičenih maščob in holesterola ter mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob. Z zmanjšanjem telesne teže se zmanjša tudi krvni tlak, zato vzdržujte primerno telesno težo. Pri tem pomaga redna telesna dejavnost, pri čemer je za zdravljenje hipertenzije še posebej priporočena redna aerobna vadba. Še en velik korak lahko naredite, če ga še niste, to je opustitev kajenja, saj je kajenje velik dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni,« svetuje nacionalna koordinatorica Farmacevtske skrbi pri hipertenziji Lekarniške zbornice Slovenije mag. Ivanka Brus.

Pravilno merjenje krvnega tlaka doma

Pri meritvah krvnega tlaka doma velja, da so normalne vrednosti sistoličnega krvnega tlaka pod 135 mm Hg in diastoličnega pod 85 mm Hg. »Pol ure pred merjenjem ne jejte, ne pijte in ne kadite. Pripravite si pisalo in papir za zapis meritev in vsaj pet minut udobno počivajte. Med meritvijo ne govorite in bodite čimbolj sproščeni. Sedite na stolu, noge naj ne bodo prekrižane. Manšeto merilnika namestite na ustrezno mesto, ne pretesno ne preohlapno – pod njo naj bo za prst prostora. Manšeta mora biti med meritvijo v višini srca, zato roko naslonite na mizo ali naslonjalo za roko, če sedite v naslanjaču. Krvni tlak izmerite dvakrat zapored z eno- do dvominutnim presledkom, še posebej, če so izmerjene vrednosti zvišane. Po vsaki meritvi zapišite vrednost sistoličnega in diastoličnega tlaka ter srčnega tlaka, datum in čas meritve ter morebitne posebnosti,« opiše postopek merjenja krvnega tlaka doma mag. Ivanka Brus.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj