Zdravila za revmatoidni artritis ugodno vplivajo na bolezni srca

Zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje začetnih znakov revmatoidnega artritisa, izboljšujejo tudi zgodnje faze bolezni srca.

Zdravljenje revmatoidnega artritisa je izboljšalo togost žil, ne glede na to, kako se je bolnik odzval na zdravila – kar je bilo popolnoma nepričakovano. Foto: Bigstock

Znano je, da imajo bolniki z revmatoidnim artritisom (RA) vsaj dvakrat večje tveganje za možnosti za razvoj bolezni srca in ožilja. Slednje so glavni vzrok smrti in invalidnosti v razvitem svetu – zaradi povezav z aterosklerozo (kopičenje oblog znotraj arterije), srčnim popuščanjem in možgansko kapjo.

Dvoletna študija Univerze Leeds je pokazala, da zdravljenje revmatoidnega artritisa izboljša togost žil, ki je kazalnik za bolezni srca in ožilja. Ugotovitve bi lahko vplivale na zdravljenje zlasti tistih bolnikov z revmatoidnim artritisom, ki so ravno razvili bolezen. Raziskovalci izpostavljajo, da je pri njih treba še posebej upoštevati povečan dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja.

Zdravila zoper revmatoidni artritis zmanjšala togost žil

V študiji, objavljeni v Annals of Rheumatic Diseases, so se lotili proučevanja možnih povezav med najzgodnejšimi znaki revmatoidnega artritisa in kazalniki za bolezni srca in ožilja. Vanjo so zajeli 82 bolnikov z revmatoidnim artritisom brez znanih težav s srcem. Vsem so opravili podrobne MRI-preiskave srca. Potem so jih razdelili v dve skupini, vsaka je prejemala drugačno zdravljenje revmatoidnega artritisa. Po enem letu so magnetno resonanco ponovili pri 71 bolnikih. Zdravljenje revmatoidnega artritisa je izboljšalo togost žil, ne glede na to, kako se je bolnik odzval na zdravila, kar je bilo popolnoma nepričakovano. Zdravljenje revmatoidnega artritisa poleg zatiranja vnetja vpliva na tveganje za bolezni srca in ožilja tudi na druge načine. Verjetno spremeni presnovo in tako neposredno vpliva na procese pri boleznih srca in ožilja, poročajo avtorji.

Vnetje sklepov in presnovne spremembe vplivajo na srce

Revmatoidni artritis običajno prizadene roke, zapestja in stopala. Posledice so otekanje, otrdelost in bolečina v sklepih. Čeprav je bolezen neozdravljiva, zgodnja diagnoza in zdravljenje z antirevmatiki učinkovito nadzorujeta stanje. Revmatoidni artritis je pogostejši pri ženskah, kadilcih in tistih z družinsko anamnezo bolezni. Splošno sprejeto je, da kronično vnetje, ki je značilno za revmatoidni artritis, prispeva tudi k povečanemu tveganju za srčno-žilne bolezni. Ker se spremeni presnova lipidov in glukoze, to še dodatno poslabša stanje.

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

Nova terapija: dovajanje vodika neposredno v vneti sklep

Številne študije razvoj revmatoidnega artritisa povezujejo s prekomerno proizvodnjo reaktivnega kisika (ROS). ROS lahko oksidira, razgradi hrustanec in kosti ter aktivira izražanje vnetnih citokinov. Nova terapija z vodikom lahko nevtralizira ROS in zmanjša raven vnetnih citokinov, če se na primer daje bolnikom s pitno vodo. Vendar je plin slabo topen v telesnih tekočinah in se pri peroralnem dajanju hitro izloči. Če bi našli način za dovajanje vodika v notranjost vnetega sklepa, bi to izboljšalo terapevtske učinke. Nano Letters (izdaja jo American Chemical Society) pa poroča, da glede tega veliko obeta metoda z mikromotorji na osnovi magnezija.

Podrobnosti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj