Bi se radi izognili komarjem? Ne nosite rdečih oblačil

Čeprav zima niti še ni dobro zamahnila z repom, bo poletje tu, kot bi mignil. In z njim obvezni večerni spremljevalci toplih noči – komarji. Znebiti se jih poskušamo na vse mogoče načine, nova spoznanja pa kažejo, da si pri tem lahko pomagamo tudi z barvami.

Komarji, potem ko zaznajo ogljikov dioksid (CO2), ki ga izdihamo, ne letijo na slepo. Osredotočijo se na vire, ki imajo določeno barvo: rdečo, oranžno, črno in svetlo modro. Foto: Bigstock

Študija, objavljena 4. februarja 2022 v Nature Communications, razkriva, kako komarji, potem ko zaznajo potencialne cilje, le-te izbirajo. Izvedli so jo raziskovalci univerze Washington (UW) in prinaša nova spoznanja o čutilih, ki jih komarji uporabljajo pri iskanju optimalnih tarč.

Rdeča in oranžna da, zelena in vijoličasta ne

Komarji, potem ko zaznajo ogljikov dioksid (CO2), ki ga izdihamo, ne letijo na slepo. Osredotočijo se na vire, ki imajo določeno barvo: rdečo, oranžno, črno in svetlo modro. Ignorirajo pa druge barve, kot so zelena, vijoličasta, modra in bela. »Zdi se, da komarji najprej uporabijo čutilo za zaznavanje vonja, ki jim pomaga razlikovati, kaj je v bližini. Ko zavohajo določene spojine (na primer izdihani CO2), to spodbudi oči, da poiščejo določene barve in druge vizualne vzorce, povezane s potencialnim gostiteljem,« je pojasnil Jeffrey Riffell, profesor biologije na UW.

Trem ključnim dejavnikom dodali četrtega – barvo

Obstajajo trije ključni dejavniki, ki pritegnejo komarje: izdihani CO2, znoj in temperatura kože. V študiji so našli še četrtega: rdečo bravo. Nahaja se v koži vseh nas – ne glede na raso. V raziskavi so spremljali obnašanje samic različnih vrst komarjev. Sledili so jim v miniaturnih testnih komorah, v katere so razpršili specifične vonje in namestili različne vrste vizualnih vzorcev, na primer barvno piko ali »okusno« človeško roko. Brez kakršnega koli vonja so komarji večinoma prezrli piko na dnu komore, ne glede na barvo. Po vbrizganju CO2 v komoro so komarji še naprej ignorirali piko, vendar le, če je bila zelene, modre ali vijoličaste barve. Če je bila rdeča, oranžna, črna ali modra, so leteli proti njej.

CO2 za komarje podobno kot vonj sveže pečenega kruha za ljudi

CO2 je plin, ki ga v izdihujemo v okolico in ga ne zaznamo. Poveča aktivnost samic komarjev – začnejo iskati po prostoru okoli vira, ker ga prepoznajo kot potencialno tarčo. Ampak kako se v množici virov CO2 v okolju odločijo, čemu bi se bilo vredno v resnici posvetiti? Kaže, da ključno vlogo odigra barva tarče. Poskusi z barvnimi pikami so pokazali, da samice komarjev v naslednjih fazah iskanja vključijo vid in se osredotočijo na specifične valovne dolžine v vizualnem spektru. Riffell na primeru razloži dogajanje. »Gre za nekaj podobnega, kot ko se lačni sprehajate po ulici. Ko zavonjate sveže pečeni kuh ali zavitek s cimetom, veste, da je v bližini pekarna. Zato se boste usmerili proti njej. Ali je pekarna sploh odprta in ali ponuja tisto, kar iščete? Lahko da, lahko da ne. Da bi to izvedeli, potrebujete dodatne informacije. Komarji ravnajo podobno – ko najdejo ‘pekarno’ (vir CO2), vklopijo vid in začnejo iskati vizualne elemente, na primer oranžno-rdečo barvo, ki seva iz kože ljudi.«

Preferenca do svetlobe v redeče-oranžnem spektru

Ljudje si radi predstavljamo, da tudi vsa preostala živa bitja svet okoli sebe zaznavajo podobno kot mi. Vendar niti slučajno ni tako. Ljudje vidimo različne valovne dolžine svetlobe kot različne barve: valovno dolžino 650 nanometrov na primer zaznavamo kot rdečo, 450 nanometrov pa kot modro. Ali komarji zaznavajo barve podobno, ni jasno. Toda večina barv, ki jih imajo raje (oranžna, rdeča in črna), ustrezajo daljšim valovnim dolžinam. Človeška koža ne glede na pigmentacijo oddaja tudi dolgovalovni signal v rdeče-oranžnem območju. Riffellova ekipa je ponovila poskuse v komori s karticami komarjem »ljubih« in »neljubih« barv. Rezultat je bil vedno enak: komarji so se usmerili proti viru rdeče oziroma oranžne barve, vendar šele takrat, ko je bil v komoro prej razpršen CO2.

Vir: Alonso San Alberto, D., Rusch, C., Zhan, Y. et al. The olfactory gating of visual preferences to human skin and visible spectra in mosquitoes. Nat Commun 13, 555 (2022). https://doi.org/10.1038/s41467-022-28195-x

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj