Naravni repelent, ki ga imamo doma skoraj vsi: Lovor

Lovorjevi listi so ena od najbolj pogosto uporabljenih začimb. Izboljšajo okus juham in omakam, radi jih dodajamo mesu. Manj znano pa je, da so lovorjevi listi tudi učinkovito, poceni in naravno orožje proti številnim insektom, ki posebej poleti tako radi obiščejo naša stanovanja.

V domači kuhinji imamo učinkovit naravni repelent, ki je hkrati tudi super živilo: lovor Foto: Bigstock

V domači kuhinji imamo učinkovit naravni repelent, ki je hkrati tudi super živilo: zgolj 30 gramov vsebuje več hranilnih snovi kot običajno kosilo ali večerja. Gre za začimbo, ki jo poznamo vsi: lovor Brez lista ali dveh lovorja si skorajda ne predstavljamo omak in mesnih jedi, na to, da bi ga uporabili kot sredstvo za odganjanje mrčesa, pa običajno ne pomislimo.

Lovor odganja mrčes

Če se hočemo znebiti mrčesa v kuhinji, položimo šopek svežega lovorja v omare ali na mesta, kjer smo opazili žuželke. Lahko jih uporabimo tudi v posodah, v katerih shranjujemo živila, saj se njihov vonj ne bo prenesel na hrano. Slaba stran te metode je le, da je treba lovorjeve liste vsakih nekaj dni zamenjati. Posušeni lovorjevi listi namreč kot repelent niso uporabni, so pa zato toliko bolj dobrodošli pri kuhi.

Lovor odganja ose, muhe, mravlje, molje, strigalice, mokarje in ščurke.

Raziskave tudi kažejo, da se insekti v neprijazna okolja neradi vračajo in da imamo po temeljitem “čiščenju” stanovanja z naravnimi pripravki kar nekaj časa mir. Tozadevno posebej učinkovite so rastline, ki vsebujejo terpene. Lovor med drugim vsebuje monoterpene cineol, terpineol, citral in tudi saponine.

Terpeni varujejo tudi zdravje ljudi

Terpeni so precej več kot “odganjalci” insektov. V zadnjem času se intenzivno raziskuje njihov vpliv na ljudi, izsledki pa potrjujejo, da imajo terpeni številne pozitivne vplive: delujejo protirakavo, protivnetno, protibolečinsko, protibakterijsko in protiglivično. Terpene sicer vsebujejo številne rastline, med drugim iglavci (bor, smreka…) konoplja, oljke, citrusi in začimbe, gre pa za ogljikovodike, ki se razlikujejo glede na število obročev, v katere so vezani atomi ogljika in vodika.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj