Superživila iz domačega vrta: Katera so in kako delujejo?

Ni presenetljivo, da tradicionalna slovenska živila pridobivajo na veljavi. Vračajo se na dnevne jedilnike, vzrok pa ne leži samo v tem, da jih lahko pripravimo na načine, ki zdržijo zimo. Katera so torej super živila iz domačega vrta in kako delujejo?

Hranila v zelenjavi so v ravnovesju in »urejena« tako, da v kombinaciji optimalno preidejo v kri. Foto: Bigstock

Jedli smo zelje in repo z mesom in ocvirki ter pili vodo, je pogost spomin starejših generacij, ki ga je sodobna kulinarika skoraj pozabila. Zahvaljujoč znanosti se zelje, repa, ohrovt in cvetača vračajo v velikem stilu.

Hrana je nova farmacija

Vemo, da je uživanje zelenjave zdravo. Prehrana z veliko zelenjave preprečuje raka (in mnoge druge kronične bolezni), varuje žile in srce, zmanjša bolečino, izboljša delovanje možganov, krepi mišice in sklepe, preprečuje debelost.

Hrana je nova farmacija, zelenjava pa njen paradni konj.

Hranila v zelenjavi so v ravnovesju in »urejena« tako, da v kombinaciji optimalno preidejo v kri in do vsake celice. Ključna so za sestavo črevesne mikrobiote, ki vpliva tako na telesno kot na duševno zdravje. Formula 1 med zelenjavo so križnice, njihovi vplivi pa vedno znova presenečajo tudi strokovnjake.

Sulforafan: Zahteva žvečenje zelenjave

Zelje in repa, endivija in radič, paradižnik in paprika, fižol in grah, repa, pesa in cvetača… Ter obvezna česen in čebula… Gojimo jih doma in so del slovenske vrtičkarske tradicije. Čeprav se na trenutke zdi, da slednji zmanjkuje sape in da bo brskanje po zemlji (v kateri so, mimogrede, pred kratkim odkrili bakterije, ki pomembno pomagajo imunskemu sistemu) čez nekaj generacij šlo v pozabo.

Kaj imajo torej skupnega zelje, repa, ohrovt in cvetača? Spojino iz ogljika, kisika, vodika, dušika in žvepla: sulforafan.

Sulforofan se zdi skoraj predober, da bi bil resničen. Ampak je in obkroža nas povsod, vendar do njega lahko pridemo le s pomočjo lastne sline in žvečenja. Zgolj na ta način se namreč glukorafin iz zelenjave, ki jo zaužijemo, pretvori v sulforafan.

Antitumorsko delovanje

Sulfaorfan je močan antioksidant in deluje protivnetno ter antitumorsko. Ustavlja rast tumorjev in preprečuje, da bi se zdrave celice spremenile v rakave (kancerogeneza). Študija, v kateri so kombinirali uživanje svežega zelja ter prehransko dopolnilo s kurkuminom, se je izkazala za učinkovito pri raku trebušne slinavke.

Sulfarofan so preučevali tudi v preventivne namene, in izkazalo se je, da preprečuje raka želodca, raka mehurja, raka dojk, raka prostate, raka pljuč ter raka debelega črevesa in danke.

Zanimiva je študija iz leta 2015, ki je pokazala, da je okvar DNK v celicah pri tistih, ki vsak dan uživajo z glukorafinom (ki se pri žvečenju in v stiku s slino pretvori v sulfarafan) bogato zelenjavo, za 57 odstotkov manj kot pri tistih, ki tega ne počnejo.

Depresija in anksioznost

Študija, objavljena pred kratkim v Frointiers od Pharmacology, je pokazala, da sulforofan zaradi vpliva na hipotalalmus zmanjšuje depresijo in anksioznost. V raziskavi so uporabili sveži brokoli in njegove kalčke – ena skupina testnih oseb jih je uživala vsak dan, druga ne. Kalčki so bili tako učinkoviti, da so raziskovalci zaključili, da bi jih lahko uporabili kot preventivo pri depresiji.

Sulforafan pa se je izkazal za uspešnega tudi pri reguliranju bolečine.

Študija, v katero so zajeli bolnike z fibiromialgijo, je pokazala, da se je intenzivnost simptomov po 7 dnevni dieti, bogati s križnicami, bistveno zmanjšala.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj