Črevesne bakterije vpletene v anskioznost in depresijo

Vse bolj se zdi, da črevesje regulira delovanje možganov (in ne obratno). Zadnje ugotovitve potrjujejo, da so črevesne bakterije vpletene tudi v anksioznost in depresijo.

Zdi se, da pomembno vlogo pri regulaciji stresa ter posredno pri duševnem zdravju igra črevesna mikrobiota. Foto: Bigstock

Zdi se, da bolj kot spoznavamo neposredno povezavo med mikrobi, ki naseljujejo našo kožo in sluznice ter boleznimi oziroma odsotnostjo le-teh, več presenečenj nam bakterije pripravijo. Ne samo, da vplivajo na delovanje možganov in vplivajo na kognitivne funkcije, pomembno vlogo igrajo tudi v številnih drugih procesih.

“11 od 21 študij je potrdilo pozitivni vpliv probiotikov na duševno zdravje, v skoraj 40 odstotkih je prišlo do zmanjšanje simptomov anksioznosti.”

Zdravstvo je prostor številnih interesov, ki so pogosto še najmanj v prid bolnikov. Dobra novica je, da je možnosti za samoosveščanje ter samopomoč vse več, slaba pa, da mnoge od teh »ne pijejo vode«. Mediji pokajo od zdravstvenih vsebin, ki so običajno le krinka za prodajanje produktov sporne kakovosti. Kakorkoli – baze javno dostopnih, kredibilnih in verodostojnih podatkov bolnika (ali njegovega svojca) postavljajo v položaj, ki nekaterim sicer ni preveč všeč, postaja pa dejstvo: bolniki postaja enakovredni partner v procesu, ki se imenuje zdravljenje.

“Pomembno vlogo pri regulaciji stresa ter posredno pri duševnem zdravju igra črevesna mikrobiota.”

Črevesne bakterije regulirajo tudi psiho?

Eno od področij, kjer se precej lomijo kopja, je duševno zdravje: abstraktno za raziskovanje, konkretno s posledicami. Anksioznost in depresijo bi lahko ublažili z uravnavanjem mikrobov, ki naseljujejo črevesje, kažejo zadnje raziskave. Odkritja napovedujejo spremembe tako pri zgodnjem diagnosticiranju kot pri obravnavi in zdravljenju, napoveduje izvirni znanstveni članek, konec maja 2019 objavljen v strokovni reviji General Psychiatry. Zdi se, da pomembno vlogo pri regulaciji stresa ter posredno pri duševnem zdravju igra črevesna mikrobiota. Sestavlja jo na milijone mikroorganizmov, ki opravljajo pomembne funkcije v imunskem sistemu in presnovi.

Pregledali 21 študij, ugotovitve podobne

Raziskovalci so opravili pregled 21 študij, v katerih je sodelovalo več kot 1500 ljudi. Ugotovili so, da je bila pri tistih, ki so uživali probiotike kot način za uravnavanje črevesne mikrobiote, pogostnost anksioznosti in depresije manjša. 11 od 21 študij je potrdilo pozitivni vpliv probiotikov na duševno zdravje, v skoraj 40 odstotkih je prišlo do zmanjšanje simptomov anksioznosti in izboljšanja kliničnih znakov depresije.

“Bolniki (in njihovi svojci) postajajo enakovredni partnerji v procesu, ki se imenuje zdravljenje.”

Raziskovalci so zaključili, da črevesna mikrobiota igra pomembno vlogo pri reguliranju duševnega zdrava in da bi poleg uporabe zdravil (antidepresivov, antipsihotikov) lahko začeli razmišljati tudi o uravnavanju črevesne mikrobiote kot načinu za obvladovanje duševnih motenj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj