Presenetljivi vzroki, zaradi katerih pridobivamo na teži

Porast telesne teže je posledica neravnovesja med energetskim vnosom in porabo. Dogaja se lahko tudi – sicer redko, pa vendar , tudi, če vse počnemo enako, kot prej. Kateri so torej presenetljivi vzroki, zaradi katerih pridobivamo na teži?

Zdravljenje debelosti je dolgotrajno in v povprečju traja sedem let. Foto: Bigstock

Debelost je bolezen, ki se razvija počasi. Najprej normalna telesna teža preseže ITM 25 in postanemo pretežki. Čeprav je ITM (indeks telesne teže) kor metoda prepoznavanja debelosti deležen številnih kritik in ga stroka kombinira z drugimi metodami, je za laika dobra orientacija. Tolerančni razpon je širok: pri telesni višini 170 cm je denimo normalna telesna teža za žensko od 54 do 71 kg. Časa za pravočasno ukrepanje, ko se kilogrami enkrat začnejo kopičiti, je torej več kot dovolj.

“Debelost nastopi, ko ITM doseže 30 – za orientacijo: pri 170 cm visoki ženski bi se to zgodilo pri 86 kilogramih.”

Vmes je faza prekomerne teže. Zdravljenje debelosti je dolgotrajno in v povprečju traja sedem let. Če povečamo vnos kalorij ali ob enakih prehranskih navadah zmanjšamo telesno aktivnost, ne smemo biti presenečeni, če tehtnica pokaže več kilogramov. Kaj pa, če vse počnemo enako kot prej, telesna teža pa še vedno narašča?

Pomanjkanje spanja

Motnje spanja na dvig telesne teže delujejo preko dveh značilnih mehanizmov. Če bedimo pozno v noč, je verjetnost za nočne prigrizke večja, s čimer se poveča energetski vnos in posledično telesna teža. Drugi je bolj zapleten in od lastne volje neodvisen, vključuje pa tisto, kar se dogaja v telesu, ko je spanca premalo ali je slabe kakovosti. Zgodijo se hormonske spremembe, ki povečajo lakoto in apetit ter povzročijo, da občutek sitosti nastopi kasneje.

Stres

Ko življenjske zahteve postanejo preveč intenzivne, telo preklopi v način funkcioniranja za zagotavljanje preživetja. Poveča se izločanje hormona kortizola, ki povzroči povečanje apetita. Če je visoko kalorična hrana na dosegu roke – kar običajno je, je zelo verjetno, da bomo po njej tudi posegli. Raziskave kažejo, da kortizol spodbuja uživanje kalorične hrane, saj se je slednja tekom evolucije izkazala za pomembno za preživetje. Čeprav je dolgo veljalo, da se ljudje pod velikim stresom s hrano zgolj tolažijo, zadnje raziskave kažejo, da temu ni čisto tako. Gre predvsem na preklop telesa na drugačni »program delovanja«, kar je nagonsko pogojeno.

” Cushingov sindrom se lahko razvije pri jemanju steroidov za astmo, artritis ali lupus.”

Antidepresivi

Za življenje v sodobni razviti družbi in značilen zgolj kronični stres, pač pa tudi vse večje spremembe na področju čustvovanja. Duševna kondicija, ki jo, tako kot telesno, gradimo počasi, postaja vse slabša. Antidepresivi so eno od najbolj predpisanih zdravil sploh, manj znano pa je da je stranska posledica številnih od njih pridobivanje telesne teže. Včasih se to zgodi preprosto zato, ker se ljudje zaradi zdravil počutijo bolje, kar poveča tudi njihov apetit.

Protivnetna zdravila

Steroidi, ki jih predpisujejo za zmanjševanje vnetja, so znani po tem, da pogosto povzročijo tudi porast telesne teže. Zaradi mehanizmov delovanja pride do večjega zadrževanja vode v telesu in povečanja apetita. Če sumite, da bi bil vzrok za pridobivanje kilogramov lahko uživanje steroidov, se posvetujte z zdravnikom. Če jih jemljete več kot en teden, je potrebno postopno zmanjševati odmerek, sicer lahko pride do resnih težav. Tudi nekatera druga zdravila so povezana s povečanjem telesne mase. Seznam vključuje antipsihotike (na primer zdravila za zdravljenje shizofrenije in bipolarne motnje), zdravila za zdravljenje migrene, zdravila za epilepsijo, pa tudi pogosto predpisana zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni in povišanega krvnega tlaka.

Hormonska kontracepcija

V nasprotju s splošnim prepričanjem za kombinirane kontracepcijske tablete (estrogen in progestin) ni dokazano, da povzročajo trajno povečanje telesne mase. Nekatere ženske, ki jih jemljejo, zaradi zastajanja vode v telesu pridobijo ne teži, vendar je to ponavadi kratkoročno. Če se ob jemanju kontracepcijskih tabletk redite, naj vam jih ginekolog zamenja ali predpiše drugačno vrsto zaščite pred neželeno nosečnostjo.

Zmanjšano delovanje ščitnice

Ko ščitnica izloča premalo hormonov (hipotiroza), se počutimo šibke, utrujene, brezvoljne. Pogosto nas zebe in hitro se lahko zredimo. Pri motnjah delovanja ščitnice ni prav nič nenavadnega, če telesna teža v enem mesecu drastično naraste, celo za 10 kilogramov. Pogosto pozabljamo, da se kilogrami lahko začnejo kopičiti že, ko ščitnica deluje na spodnji meji normale. Ščitnični hormoni so ključni za reguliranje metabolizma in če jih primanjkuje, se tveganje za povečanje telesne mase poveča. Nujen je pregled pri specialistu, ki bo presodil stanje in predpisal ustrezne ukrepe.

Menopavza

Zadnja menstruacija – menopavza, potrdi konec rodnega obdobja in prinese številne telesne spremembe, s katerimi se ženske različno soočajo. Ne samo vročinski oblivi in motnje razpoloženja, vstop v zadnjo tretjino življenja je običajno povezan tudi z pridobitvijo nekaj kilogramov. S poudarkom na »nekaj«: torej treh, mogoče štirih. Za malenkost več maščevja v starosti namreč prej koristi kot škodi. Praksa sicer kaže, da je debelost med starejšimi ženskami izrazita, pribitek kilogramov pa ni tri ali štiri kilograme, pač pa nekajkrat več. Kar ima zelo negativne posledice za zdravje. V obdobju po menopavzi se maščevje najraje nakopiči na trebuhu (in ne toliko na bokih in stegnih). Za trebušno maščevje pa vemo, kako nevarno je.

“Kortizol spodbuja uživanje kalorične hrane, saj se je slednja tekom evolucije izkazala za pomembno za preživetje.”

Cushingov sindrom

Porast telesne teže je pogost simptom Cushingovega sindroma. Gre za stanje, pri katerem se močno poveča raven stresnega hormona kortizola, kar povzroča povečanje telesne mase in druge nenormalnosti. Cushingov sindrom se lahko razvije pri jemanju steroidov za astmo, artritis ali lupus. Lahko se zgodi tudi, če nadledvične žleze povzročajo preveč kortizola ali pa se na njih razvije tumor. Pridobivanje telesne teže zaradi Cushingovega sindroma je najbolj izrazito okoli obraza, vratu, zgornjega dela hrbta ali pasu.

Policistični jajčniki

Policistični jajčniki (PCOS) so pogosta hormonska težava pri ženskah v rodni dobi. Pri ženskah s PCOS se na jajčnikih razvijejo ciste. Stanje vodi do hormonskega neravnovesja, ki prizadene ženski menstrualni ciklus in lahko vodi do poraščenosti in nastanka aken. Pri ženskah s policističnimi jajčniki so telesne celice bolj odporne na inzulin (hormon, ki uravnava krvni sladkor), kar pogosto povzroči povečanje telesne mase. Maščevje se predvsem nabira na trebuhu, kar poveča tveganje za srčne bolezni.

Prenehanje kajenja

Prenehanje kajenja je ena od najboljših stvari, ki jih lahko naredimo za svoje zdravje. Ko opustimo cigarete, morda pridobimo na telesni teži, vendar ne veliko. Raziskave kažejo, da se ljudje, ki prenehajo kaditi, zredijo za največ 5 kilogramov. Povečan občutek lakote običajno izzveni po nekaj tednih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj