Bo mačja meta postala novi repelent?

Nove raziskave kažejo, da bomo mogoče že letošnje poletje namesto po repelent v trgovino odšli v naravo in nabrali mačjo meto. Slednja je sicer že dolgo znana tudi kot dodatek mačjim igračam in priboljškom.

Mačke preprosto obožujejo mačjo meto. Vzrok za to sicer ni znan, najverjetneje pa nekatere spojine v njej stimulirajo center za nagrajevanje v možganih mačk. Foto: Bigstock

Komarji, zlasti tisti, ki delujejo kot prenašalci bolezni, postajajo vse večji problem, saj jim podnebne spremembe ustvarjajo privlačne pogoje za bivanje v novih okoljih. Rastlinske spojine predstavljajo nov koncept pri razvoju repelentov. Rastline namreč že dolgo vedo, kako se zaščititi pred insekti.

Tradicionalni pristopi k zatiranju komarjev vključujejo insekticide – toda ti uničujejo tudi koristne vrste žuželk in škodujejo okolju. Sodobne formulacije repelentov ciljajo na receptorje za vonj in okus komarjev – zaradi česar slednji ne more prepoznati kemičnih znakov, ki signalizirajo »človeški plen«.

Mačke preprosto obožujejo mačjo meto. Vzrok za to sicer ni znan, najverjetneje pa nekatere spojine v njej stimulirajo center za nagrajevanje v njihovih možganih. Nedavne raziskave tudi kažejo, da so spojine mačje mete vsaj tako učinkovite kot sintetični repelenti, čeprav ni bilo jasno. Ni pa bilo jasno, preko katerih mehanizmov deluje na komarje.

V prispevku, ki je bil objavljen v reviji Current Biology, pa skupina raziskovalcev poroča, da so našli odgovor na to vprašanje. Sodelovanje univerz Northwestern in Lundt je prineslo odkritje receptorjev pri komarjih, občutljivih na komponento v mačji meti, imenovano nepetalakton. Aktivira receptor TRPA1 – starodavni receptor za bolečino, ki ga najdemo tako pri živalih (vključno s komarji in drugimi insekti) kot pri ljudeh.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj